1000+ lóerős, 1900 km-es hatótávolsága van: elkészült a világ legjobb elektromos kamionja

Share Button

Bő háromnegyed évvel ezelőtt még azt se tudtuk, hogy létezik ilyen cég, most pedig már bemutatták ez első elektromos prototípusukat. A Nikola a napokban mutatta be az első elektromos kamionját, ami minden tekintetben meggyőzőnek tűnik.

Május környékén a legtöbben csak csóválták a fejüket, amikor kiderült, a Tesla után ezúttal egy Nikola nevű cég jelent meg az elektromos járműveket gyártani készül? piacon. Értik, ha a Tesla név egyik fele már foglalt volt, rámentek a másikra. Aztán jött az újabb hír, hogy az elektromos kamionjukbólmár 7000 darabot lerendeltek, amit szintén hitetlenkedve fogadott az ember. Utána sokáig semmi, egy pisszenés se a cégről, és amikor már azt hinné az ember, hogy akkor ez ennyi volt, el?állnak egy prototípussal. Egy nem is akármilyen prototípussal.

Az Electric Cars Report beszámolója szerint A cég a Salt Lake City-ben található központban mutatta be a Nikola One nevű járművét, ami egy hidrogén üzemanyagcellás kamion. A működéshez szükséges elektromos áramot nagy s?r?ség? lítiumakkumulátorokban tárolják. A paraméterei szerint 1300 -1900 km megtételére képes egyetlen feltöltéssel, miközben a motorjai több mint 1000 lóerőt adnak le az aszfaltnak.

A cég saját lízingprogramjában nem kis vállalást tesz, a vásárlók ugyanis többek között korlátlan üzemanyag-fogyasztást és 72 hónapos garanciális javítást kapnak a géppel együtt.

A járműre azonban egy darabig még várni kell. Trevor Milton, a cég alapítója és vezérigazgatója az új kamiongyárral 1000 munkahelyet teremtene, ahol a legmodernebb technológiával gyártanák le a kamionokat. Hogy pontosan hol építik fel a gyárat, azt 2017 els? felében jelentik majd be.

Az viszont biztos, hogy komolyan gondolják a teherszállítás megreformálását. 2018 elejétől sorra építik majd ki a hidrogén-töltőállomásokat szerte Észak-Amerikában.

Forrás: hvg.hu