2017-ben Skócia energiaigényeinek több mint felét megújulókból fedezi

Share Button

Skócia elérte, hogy 2015-ben az energiaigényének 59,4 százalékát megújulók segítségével legyen képes kielégíteni. 2016-ban már az utolsó szénerőművüket is leállították, 2020-ra pedig szeretnék elérni, hogy kizárólag megújulók segítségével termelhessenek elektromos energiát. Az energiaforrások felhasználása elsősorban a szélenergiára koncentrál.

Ami az Egyesült Királyság energiatermelését illeti, tovább nőtt a megújuló energiaforrások segítségével megtermelt elektromos energia mennyisége. Az egységállam energiatermelésére a 2016 első felében a fosszilis-alapú termelés visszaesése, a megújulók fokozatos növekedése és az energiaimport stagnálása volt jellemző. Az év második felében szintén a megújulók előretörése, főleg a szélenergia-termelés fokozása volt a jellemző. Az államok közül fenntarthatóságot igencsak szívükön viselő skótok voltak az éllovasok a megújuló-termelésben, 42,2 százalékos megújuló-termelésükkel, amely jelentős előrelépés a 2015-ös, 38 százalékos arányhoz képest.

uk-energy-2017start

Skóciában az ország „borzasztó időjárása” a legjobb erőforrás – jelentette be Niall Stuart, a Scottish Renewables vezérigazgatója 2016 őszén. Skócia energetikai tervei közt szerepel, hogy 2020-ra kizárólag zöld energiát felhasználva állítsanak elő áramot, ezzel megszüntetve az energiatermelésből származó károsanyag-kibocsátást. 2016. március 24-én végleg leállították az 1969-ben üzembe helyezett Longannet szénerőművet, ezzel Skócia semmilyen formában nem használ szenet villamos energia előállításra.

A 2400 megawatt kapacitású Longannet szénerőmű bezárásának fenntarthatósági okai is voltak. A magas működtetési költségek mellett évente 4,5 millió tonna szenet használtak fel, ami Skócia teljes károsanyag-kibocsátásának 5 százalékát okozta éves szinten.

Az Egyesült Királyságban a megtermelt energia mennyiségének negyedét megújuló energiaforrások felhasználásával állították elő 2015-ben. 2016-ban a megújulóenergetika 29 százalékkal termelt több energiát, mint az azt megelőző évben. Az energiatermelés hatékonyságának növekedéséért elsősorban a kapacitások folytonos bővítése felelt.

Forrás: smartinvest.hu