2030-ra kész lehet a fúziós erőmű, ami szinte végtelen mennyiségű energiát állít majd elő

Share Button

A fúziós erőműben zajló folyamatokkal csupán egy baj van: a keletkező energiát egyelőre nem tudjuk úgy hasznosítani, hogy az elektromos áramot termeljen. A tudósok szerint azonban közel a megoldás.

A kutatók hosszú ideje próbálják már megtalálni a megoldást, hogy a jelenleg használatos atomerőműveknél jóval hatékonyabb és nem mellesleg biztonságosabb erőművekből nyerjék ki az energiát. A megoldást a sci-fikből (na meg a tudományos hírekből) ismert fúziós erőművek jelenthetik, ám egyelőre nagy probléma, hogy a reakcióban keletkező energiát hasznosítani tudják. A kutatók szerint azonban már nem vagyunk messze a megoldástól.

A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) egyik tudósa, Earl Marmar úgy véli, 2030-ra sikerül úgy megzabolázni az energiát, hogy az abból keletkező elektromos áramot képesek legyünk hasznosítani.

A fúziós reaktorok működésének lényege, hogy a nukleárissal ellentétben nem maghasadás történik, hanem épp fordítva: a hidrogénatom hevítése után a részecskéi összeütköznek, az így keletkező hélium (pontosabban maga a folyamat) pedig óriási energiákat szabadít fel. Ehhez 30 millió Celsius-fokos hőmérsékletre van szükség. A folyamat ugyanakkor hatalmas mennyiségű, tiszta energiát állít elő, amivel jelentős mértékben csökkenhetne a Föld energiaéhsége, nem mellesleg pedig a környezetet sem szennyezi az előállítása.

A fő probléma, hogy egyelőre a tudósok sem tudják, hogyan lehetne stabilizálni a folyamatot, hogy sikerüljön a keletkező energiát hasznosítani. A kutatók most két dologgal próbálkoznak: az egyik, hogy csökkentsék a reaktor belsejének méretét, ezzel hozva létre még több héliumot. A másik, hogy növeljék a reakciót körülvevő mágneses mező erősségét, ami szintén segítene stabilizálni a folyamatot.

Marmar szerint mivel egyelőre nincs konkrét megoldási javaslat, a 2030-as időpont meglehetősen optimistának tűnik. Ugyanakkor a kutatók úgy látja, ez is hozzásegíthet a végcél eléréséhez.

Forrás: hvg.hu