2040-re nulla kibocsátású város lesz Reykjavík

Share Button

Izlandot már megint van amiért irigyelni: a szigetország fővárosában 2040-re teljes egészében felszámolják az üvegházhatású gázok kibocsátását a tervek szerint.

Reykjavík önkormányzatának célja, hogy az izlandi főváros a legelső szénsemleges város legyen a világon. Tény, hogy már eleve szinte behozhatatlan előnnyel indul: a várost geotermikus energia látja el, az összes házban ez biztosítja a fűtést, az áramot pedig vízenergiából nyerik.

Fotó: Bjørn Giesenbauer - flickr.com/commons.wikimedia.org

Fotó: Bjørn Giesenbauer – flickr.com/commons.wikimedia.org

Múlt hónapban Izland volt az első ország, amely ratifikálta a párizsi klímamegállapodást. Reykjavik vezetése pedig bejelentette, a 2013-as személyenkénti 2,8 tonna széndioxid-kibocsátást 2040-re a nullára csökkenti. (Összehasonlításképpen az Egyesült Államokban a széndioxid-lábnyom 16,5 tonna személyenként.)

A 120 ezer lakosú főváros elsősorban a közlekedését szeretné környezetbarátabbá tenni: a személyautó-használat helyett a tömegközlekedésre, biciklizésre és sétára bátorítják a lakosokat. A kerékpárutak bővítésére idén 3.3 millió angol fontnak megfelelő összeget szánnak, bővítik az elektromos autók töltőállomásainak számát, és hat szomszédos településsel közösen gyors busz- és vonatjáratok bevezetését tervezik.

Forrás: think.transindex.ro