München, InterSolar, 2018 – MNNSZ delegáció

Share Button

 

Programok

  1. nap június 20. szerda – az InterSolar kiállítás megtekintése
  • 11:00 – ABB Solar GmbH (B2.210)
  • 11:30 – Amerisolar worldwide Energy and Manufacturing USA Co., Ltd. (A2.514)
  • 12:00 – Huawei Technologies Düsseldorf GmbH (B2.230)
  • 13:00 – Shenzen Growatt New Energy Technology Co., Ltd. (B3.320)
  • 14:00 – Kioto Photovoltaics GmbH (A3.190)
  • 15:00 – Canadian Solar EMEA GmbH (A1.480)
  • 15:30 – LG Electronics Int. (A2.280)
  • 17:00 – SolarEdge Technologies GmbH (B3.110)
  • 18:00 – Közös vacsora a Hofbräuhausban. (Platzl 9, 80331 München)
  1. nap június 21. csütörtök – szabadprogram, városnézés
  • 18:00 – Közös vacsora a Ratskeller Münchenben. (Marienplatz 8, 80331 München)

 

Az InterSolar kiállítás

Nyitva tartás: reggel 9:00-kor nyit, és este 18:00-kor zár

Információ, programok: https://www.intersolar.de/en/home.html

A kiállítás térképe: IDE kattintva érhető el

 

 

München látnivalói

 

1.) Marienplatz


München főtere még a 12. században vált a város központjává, azóta pedig újabb és újabb épületek települtek a térre és környékére. Itt található a régi és az 1867 és 1908 között épült új városháza – ez utóbbi harangjátéka minden nap 11-kor, 12-kor, illetve nyáron délután ötkor is megszólal. A városháza előtt áll az 1638-ban emelt arany Szűz Mária-szobor és az úgynevezett Fischbrunnen, amelynek jellegzetessége, hogy hamvazószerdán a polgármester és a tanácsos megmossák benne a pénztárcájukat, hogy a városi kincstár sose fogyjon ki az anyagi javakból. A Marienplatz környékén található a jellegzetes, hagymakupolás Frauenkirche és az óváros legmagasabb pontján álló Peterskirche, valamint a Viktualienmarkt nevű híres élelmiszerpiac is.


2.) Frauenkirche (Miasszonyunk templom)


München egyik szimbóluma, a város legnagyobb temploma, melyben egyszerre 20 ezer ember is elfér. 99 m magas ikertornyai meghatározzák München látképét. Fentről nemcsak a városra láthatunk rá, de fantasztikus panoráma tárul elénk a Bajor-Alpokra is. A katedrálist a 15. században építették késő gótikus stílusban, jellegzetes kupolái a jeruzsálemi Sziklatemplom mintájára készültek. 1944-45-ben az épület súlyos károkat szenvedett, helyreállítása 1947-től kezdve 10 éven át tartott. A katedrális belsejében négy páncélos lovag 15. századi, bonyolultan faragott feketemárvány sírja is látható, és itt van IV. Lajos német-római császár nyughelye is. Legértékesebb darabjai közé tartoznak a fából faragott, 15. századi próféták alakjai, melyeket a müncheni mester, Erasmus Grasser készített.

3.) Peterskirche (Szent Péter-templom)


München legrégebbi temploma, mely 1180-ban épült és viharos múltat tudhat maga mögött. Egy 8. századi kolostor helyén építették fel eredetileg fából, de ez csak 150 évig állt, mivel egy tűzvész elpusztította. Átépítése gótikus stílusban történt, később reneszánsz elemekkel gazdagodott, tornyát a 17. században toldották hozzá, majd rokokó stílusban építették át. A II. világháború alatt szinte teljesen romba dőlt és bár rekonstrukciója rögtön a háború után megindult, csupán 2000 előtt sikerült befejezni a munkálatokat. Az évszázadok során a Peterskirche számos műalkotással gazdagodott, 15. századi szobrok és festmények is láthatók benne. Hátborzongató látnivalója Szent Mundita aranyozott és drágakövekkel kirakott csontváza. Magas tornyából tiszta napokon szintén el lehet látni az Alpokig.

4.) Viktualienmarkt

A Peterskirche-től tovább haladva juthatunk el München legnépszerűbb piacára, ami inkább turisztikai látványosság, mintsem igazi piac. Ettől függetlenül tényleg akad itt minden finomság, ami szem-szájnak ingere. Friss gyümölcsök, zöldségek, húsok, fűszerek és édességek is várják, hogy megkóstolják őket, de a bajor konyha specialitásait sem kell nélkülözniük az idelátogatóknak.

5.) Münchner Residenz


A bajor uralkodók hivatalos székhelye 1385-1918 között, története pedig leginkább annyira szövevényes, mint maga az épület. Legelső átépítésekor, a 16. század elején készült el az Antiquarium, a gyönyörű reneszánsz szalon. Minden soron következő uralkodó hozzátoldott egy-két szobát a palotához, báltermekkel, kápolnákkal, lakosztályokkal, szökőkutakkal és kertekkel bővült a Residenz az évszázadok során. Mindez stílusán is megmutatkozik, szinte minden oldaláról más képet mutat. A II. világháború alatt a palota nagy része romba dőlt, de a bombatámadást megelőzően a legfőbb értékeket biztonságos helyre vitték. Ma a palota 120 szobája tele van művészeti alkotásokkal, eredeti bútorokkal és egyéb kincsekkel. Az Antiquariumban több tucat 16-17. századi freskó látható, a Galéria faragott, aranyozott falát a Wittelsbach-család tagjainak portréi díszítik, a Porcelán Galériában pedig távol-keleti porcelánokat és szőnyegeket lehet megnézni. A csodálatos rokokó Cuvilliés színház még mindig eredeti, 18. századi pompájában tündököl. A Kincstárba külön jegyet kell váltani, itt drágakövekből és nemesfémekből készült kincseket láthatunk.

6.) Hofgarten

A Palota mellett elterülő Hofgarten egy olyan park München szívében, amit a természetkedvelőknek semmiképpen nem szabad kihagynia. Gyönyörűen gondozott növények, kutak és egy pavilon középen, ami majdnem minden müncheni fotóról visszaköszön ránk.

7.) Múzeumnegyed

A müncheni Múzeumnegyed központja három képtár, az Alte és a Neue Pinakothek, valamint a Pinakothek der Moderne, ám a közelben még több múzeum is várja az érdeklődőket. Az I. Lajos által alapított Alte Pinakothek 1836 óta működik, és az egykori bajor uralkodók és kolostorok műkincsei nézhetőek meg benne. A földszinten 1500 előtt, az emeleten 1500 után készült képeket láthatóak, szám szerint több mint hétszáz. A Neue Pinakothek alapítása szintén I. Lajos nevéhez fűződik, ám az épület a második világháborúban bombatámadás áldozatává vált. Az új, 1981-ben átadott épületben 4500 festmény és 300 szobor látható, többségük a 19. századból származik. A Pinakothek der Moderne nevéhez méltóan a modern művészet bemutatóhelye, 2002-ben nyílt meg.

8.) Olympiapark

A mesterséges tóval, egy tévétoronnyal és sportolási lehetőségekkel is ellátott Olympiapark sátorszerű építményét, amely a csarnokot, a stadion egy részét és a medencét is befedi, a modern építészet egyik vitathatatlan mesterműveként tartják számon. Érdemes felliftezni a 290 méter magas Olimpiai Toronyba, ahonnan fantasztikus a kilátás. Ha van idő rá, érdemes beülni a 180 méter magasan található forgó panorámaétterembe, amely 49 perc alatt tesz meg egy teljes kört. A park közepén elhelyezkedő dombokat világháborús törmelékekből emelték, majd közéjük építették a mesterséges tavat. A focirajongók jól tudják, hogy az Olimpiai Stadion 2005-ig az FC Bayern otthona volt. A stadion és az Olympiahalle koncerteknek is rendszeresen otthont ad.

9.) BMW Welt és múzeum

Az Olimpiai Park közelében található a Bayerische Motoren Werke, azaz a BMW székhelye. Ez München egyik legnagyobb vállalata, melyet 1913-ban alapítottak, akkor a cég még repülőgép motorok gyártásával foglalkozott. Az autógyártást 1928-ban kezdték meg, de röviddel a II. világháború után a szövetségesek lebontották a vállalat épületeit és kizárólag kerékpár, valamint háztartási eszközök gyártását engedélyezték. A BMW 1950-ben térhetett vissza az autógyártáshoz, a lassú kezdés után a cég fő irányvonala a luxusautók gyártása lett, melyeknek népszerűsége ma világszerte óriási. A négy jellegzetes tornyáról könnyen felismerhető BMW Központ és a mellette található, a BMW logóját formázó Múzeum évente többszázezer látogatót vonz. Itt a motorkerékpárok és autók gyártásának fejlődéstörténetét ismerhetjük meg, a spirális rámpa mentén rengeteg régi autó van kiállítva, kezdve az 1928-as Dixie-től a sportautókon át egészen a legújabb modellekig. A BMW tornyokat a bécsi építész, Karl Schwarzer tervezte a négyhengeres motor mintájára. Az alumínium borítású torony 1972-ben röviddel az olimpia megnyitója előtt készült el. 2008-ban az utca túloldalán a BMW megnyitotta másik látványos attrakcióját. A BMW-Világ egy multifunkcionális komplexum, ahol az új tulajdonosok felvehetik autóikat, a látogatók pedig kiállításokat nézhetnek meg. Az épület egy gyalogos híddal kapcsolódik a múzeumhoz és otthont ad több étteremnek, valamint BMW-szuveníreket árusító üzleteknek.

10.) Nymphenburgi kastély

A város nyugati, kertvárosi részén fekvő barokk Nymphenburg-palota építését 1664-ben Ferdinánd bajor választófejedelem és felesége rendelte el gyermekük születése alkalmából – a kastély a Wittelsbach család nyári rezidenciája volt. Egyik legérdekesebb része a Szépségek Csarnoka, ahol a női nem nagy rajongójaként ismert I. Lajos úrihölgyek, városi asszonyok és táncosok portréit helyeztette el. A kastély parkja ideális helyszín a sétára, kikapcsolódásra, de arra is, hogy megcsodálhassuk a Fürdőpalotát, a nyolcszögletű teaházat vagy a valaha vadászlakként működő Amalienburgot.

 

Az alábbi térképen a felsorolt összes látnivaló megtalálható bejelölve, listázva.

https://goo.gl/maps/iitGwzMpC952