A csernobili atomkatasztrófa helyszínén épült az új ukrán napelemfarm

Share Button

Alig száz méterre az új szarkofágtól – ami valójában egy hatalmas fémkupola – megépült és indulásra kész Csernobil első napelem farmja. A világ egyik legsúlyosabb atomkatasztrófájának tragikus emlékű helyszínén most a megújuló energia kiaknázása kezdődhet meg.

Ukrajna az elmúlt két évben felfüggesztette földgáz vásárlását Oroszországtól, ezzel egyidejűleg pedig lépéseket tett arra, hogy megtalálja a módját az 1986-os katasztrófa mai napig lényegében lakatlan helyszínének hasznosítására. Ennek egyik első, látványos eredménye, a most elkészült napelemfarm.

Elkészült Csernobil első napenergia erőműveFORRÁS: AFP/GENYA SAVILOV

24 ezer évig csak ipari és tudományos terep lehet

Az általánosan ismert 1986-os események következtében, a hatóságok több százezer embert evakuáltak a környékről, amely az emberek számára állandó berendezkedésre és mezőgazdasági termelésre nagyjából még 24 ezer évig alkalmatlan lesz. Ettől függetlenül, egyes reaktorok a katasztrófa után is tovább működtek, az utolsó közülük csak 2000-ben állt le.
A terület nyilvánvalóan nem alkalmas mezőgazdasági termelésre, de alkalmas innovatív és tudományos projektek megvalósítására– nyilatkozta Ostap Semerak, ukrán környezetvédelmi miniszter, aki az egyik legnagyobb támogatója volt a csernobili napelemek telepítésének.

A beruházás azért jöhetett létre, mert a nemzetközi közösség összefogásával megépített új kupola az első eredmények szerint képes arra, hogy a sugárzást a föld alatt, a reaktorban tartsa.

A terület ipari beruházásra és tudományos kísérletekre már alkalmas, életvitelszerű ott tartózkodásra nemFORRÁS: AFP/GENYA SAVILOV

A régi, sérült betonszerkezet fölé emelt védőeszköznek köszönhetően, a növényzet közelében mért sugárzási értékek a korábbi tizedére csökkentek.

Ennek ellenére továbbra is óvintézkedésekre van szükség. A farm kivitelezése során például nem végezhettek komolyabb földmunkákat vagy fúrásokat, a paneleket pedig beton aljzatra rögzítették, és nem közvetlenül a talajba.

Érdekli a befektetőket Csernobil

Az ukrán hatóságok mintegy 2500 hektáros (25 négyzetkilométer) nagyságú területet ajánlottak fel a csernobili napfarmok létesítésre. Közel 60 cég – köztük amerikai, kínai, dán és francia vállalatok – jelezték érdeklődésüket a lehetőségek iránt.

Nagyjából 2000 háztartás ellátására elegendő villamos energiát termelhet a naperőmű FORRÁS: AFP/GENYA SAVILOV

Ez annak is volt köszönhető, hogy a földterületet az ukrán állam az egyébként szokásos piaci ár alatt kínálta,az ott termelt villamos energiáért viszont hajlandó volt jóval nagyobb összeget fizetni, mintegy másfélszeresét az európai átlagárnak.

Ugyanakkor a potenciális befektetők egy részét még mindig aggasztja a dolgozók biztonságának kérdése. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), amely más országoknakszívesen ad pénzt napenergiára, nem kívánt részt venni a projektekben, és kölcsönt sem nyújt Ukrajnának csernobili fejlesztéseihez.

Százszoros kapacitás

Az első napelemfarmot végül egy ukrán-német vegyesvállalat, a Solar Chernobyl építette meg. Az 1 megawattos termelő közel 4000 darab, fotovoltatikus panelt tartalmaz. Két futballpálya nagyságú területet foglal el, és a vállalat szerint, a beruházás hét év alatt megtérülhet.

Elegendő energiát ad arra, hogy egy közepes méretű falut ellássunk azzal– mondta Yevgen Varyagin, a vállalat vezetője. Ez nagyjából 2000 háztartást jelent.

Mintegy 1 millió euróba került a beruházásFORRÁS: AFP/GENYA SAVILOV

A beruházás 1 millió eurós, azaz mintegy 300 millió forintos költséget jelent.

A kivitelezők szerint, a napelemfarm készen áll arra, hogy megkezdje termelését a hálózatra, erre várhatóan legfeljebb néhány héten belül sor kerül. Az egységek bekapcsolásával, egyből százszorosára ugrik a régió napenergia-kapacitása.

Forrás: origo.hu