Welcome to Magazine Premium

You can change this text in the options panel in the admin

There are tons of ways to configure Magazine Premium... The possibilities are endless!

Member Login
Lost your password?

A napelem nemcsak áramot termel, de tudatmódosító hatása is van, de hogyan?

Share Button

Ha helyben több áramot termelünk, egyre inkább villamos energia alapúvá alakítjuk át a háztartásainkat. 2020-tól uniós jogszabály is erre kötelez majd.

A napelemes rendszerek elterjedése nagy mértékben javítja az életminőséget. A már-már tankönyvi megállapítás szerint azon túl, hogy képes lehet valóban megszüntetni a háztartások rezsiköltségét, védi a környezetet a felesleges széndioxid kibocsátástól és a még több fosszilis energia felhasználásától. A zöldenergiát támogató, környezetvédős-aktivistás tudatosság mellé azonban odakívánkozik ma már az is, hogy a háztartási napenergia-hasznosítás fokozatos térnyerése átalakítja a fogyasztói szokásokat is. Mégpedig úgy, hogy a háztartások ennek köszönhetően – illetve: erre támaszkodva – egyre inkább villamos energia alapúvá alakítják át a háztartásokat. Egy-egy jól átgondolt napelemes rendszerrel ma már teljes egészében meg lehet takarítani a világítási mellett a fűtési költségeket is, bármit is hangoztattak korábban egyes kormányzati potentátok.

A pályázati támogatással épített napelemes rendszerek mérete a telepítést végző cégek elmondása szerint ugyan a leggyakrabban megmarad a 2,5-4 kW teljesítményméretnél, de az önerős beruházások jelentős része ennél nagyobb potenciált telepít. Azzal együtt is, hogy a tapasztalatok szerint még mindig inkább befektetésnek tekintik a napelemes rendszereket, mint az ingatlan természetes velejárójának. Az sem véletlen, hanem a tudatos technológiai jövőbelátás számlájára írható, hogy a jelenlegi rendszereket eleve a könnyen bővíthetőségre is paraméterezték: a legtöbb központi egységet valójában sokkal nagyobb maximális rendszerméret kiszolgálására (max. 12-15 kW) kalibrálták.

Ami a kínálati oldalt illeti: a legnagyobb változás a piacon, hogy az áramszolgáltatók maguk is elkezdték értékesíteni, és szolgáltatásként árulni a napelemes rendszereket. Jól lehet, a piaci részesedésük ma még nem számottevő, de működik a dolog annyira, hogy a cégek alkalmazkodni akarjanak az új rendszerhez. A szolgáltatók ráadásul egyre inkább ráéreznek arra is, hogy az üzemméretüknél fogva versenyképes áron tudnak megjelenni a napelemes rendszerek alkatrész beszerzőjeként is, és külsős vállalkozókat foglalkoztatva a kivitelezésben, közvetítői feladatot is képesek ellátni. A megjelenésük jól jött az egész ágazatnak, mivel így jóval nagyobb figyelem irányul a szakmára.

Foró: Túry Gergely

Az egyre népszerűbb és egyre hétköznapibb saját termelésű villamos energia terjedését  a törvény is segíti. Na nem a magyar kormány által, hanem az az Európai Unióban elfogadott, és így hazánkra is érvényes jogszabály – ez a 2010/31/EU direktva -, mely kimondja, hogy 2020-tól a tagországokban csak közel nulla energiafogyasztású épületekre adható ki építési engedély. Noha erről Magyarországon még nem zajlik érdemben sem szakmai, sem társadalmi diskurzus, ez csupán néhány év múlva az energiahatékonyság mellett a lakóház által megtermelt energia (napenergia, illetve geotermikus energia) kiemelt fontosságúvá válását is jelenti. A következő évtizedtől a lakásépítés a jelenleginél is nagyobb beruházási költségeket, de a passzív házak térnyerését is előidézi majd.

Ami a háztartási méretű napenergia rendszerek terjedését illeti: nem állunk túl jól azzal együtt sem, hogy 2030-ig szóló grandiózus tervei vannak a kormánynak az energetikára. A konkrét szabályozás ugyan nem csak akadályozó, hanem támogató tételeket is tartalmaz, de az egyenlet egyelőre nem áll össze. Noha az Európai Unióban a legmagasabbnak számító magyar áfakulcs nem csak a napelemekre, hanem jószerével mindenre érvényes, a solar rendszereket sújtó különadóval (a szintén világrekordernek számító környezetvédelmi termékdíj kivetésével), valamint az idén tavasszal bevezetett teljesítménydíjas (büntető)rendszerrel kiegészülve sokkal nagyobb ellenállást fejt ki a rendszer fejlődése ellenében, mint az az ugyancsak páratlan elszámolási rendszer, mely lehetővé teszi, hogy aki a háza tetején napelemmel áramot termel, az ingyenesen tárolhassa a felesleges energiamennyiségét a hálózati szolgáltató rendszerében. Sőt: azt 1 naptári éven belül a szolgáltató köteles vissza is adni, amikor azt a termelő saját rendszere igényli. Ráadásul ennek is megvan a maga árnyoldala hosszabb távon: az ingyenes energiatárolás és a szaldó-elszámolás lehetősége az akkumulátoros és a földhőszivattyús energiatárolási rendszerek elterjedését, fejlődését és így gyakorlatilag az áresésének lehetőségét is hátráltatja. Ennek hosszabb távon szinte biztosan meglesz a maga böjtje, hiszen az áramszolgáltatók energiatárolási képességei végesek, a fejlődési irány pedig egyre inkább az otthoni energiatárolási megoldások felé mutat. Annál is inkább, mert így az áram szállítási költsége is megspórolható.

Forrás: hvg.hu

Tags:Hirdetés