A NAPNÁL EZ IS VILÁGOSABB – A nagy ragadozók a „Cápák” megjelenése még a Napkorszakban is kikerülhetetlen

Share Button

Bocsó Imre

Magyar Napelem Napkollektor Szövetség
alelnök , képzés és kivitelezés vezető

 

Rabi Imre

Magyarországi Karma Kagyűpa Buddhista Közösség
Szolár telepítés, megbízott kapcsolattartó.

 

Tisztelt Rabi Imre Úr!

 

Megköszönve eddigi segítő együttműködését megegyezésünknek megfelelően az alábbiakban rögzítem a Tari Körösi Sándor Emlékpark területén létrehozott szolár villamos erőművel kapcsolatos megállapításainkat.

  1. Közös és egybehangzó véleményként rögzítem, hogy az erőmű telepítése örvendetes régen várt esemény a térség érdekében. Fontos, hogy ez a telepítés, a hely látogatottságánál fogva magas színvonalúan példaértékű legyen. Nem engedhető meg az, hogy nem közérdekű és nem a szolár technológiai tisztesség normáinak kerüljenek kivitelezésre. Az ide telepített rendszernek nemcsak a technológiai elvárásoknak megfelelő elektromos áramot kell, hogy megtermelje, de pozitív üzenetként is kell, hogy szolgáljon a látogatók felé a ”Napenergia hasznosítás” elfogadása érdekében.
  2. Az eddigi együttműködő támogatási rendszernek (ami Rabi Imre úr és az MNNSZ helyi szakemberei között létrejött) az állítólag kedvező feltételek között, lebontott állapotban megvásárolt 50 kW teljesítményű rendszer felállítása látvány szinten példaértékű, de biztosíték nélküli arra nézve, hogy hosszabb távon biztonságosan és gazdaságilag is kiváló szinten működjön.

 

A telepítés nem az előző, eredeti, alábbi fotó  szerinti telepítési technológia szerint került megvalósításra

Hanem a lehetőségekhez mérten elfogadhatóan szakszerűen, az alábbi fénykép szerint

De még nem végleges formájában pl. az alábbi fényképpen bemutatott módon ( a kép arra is ösztönöz, hogy telepítéseknél lehetőleg ne acél szerkezetes  napelem modulokból összeállított vitorlákat feszítsünk az egy egyre gyakrabban orkánerejű szelek felé, hanem kulturáltan stabilan rögzítsük  az anyaföldhöz. Valahogy így.

  1. Az eddigi tapasztalatok arra utalnak, hogy a lebontott és megvásárolt telepítési anyag az ország egyik legalacsonyabb színvonalon megvalósult telepítés anyaga. Magasan értéken felül sikerült átadni az emlékpark számára.

 

Csak néhány kirívó tény:

 

  1. Egy 50 kW teljesítményű napelemes rendszer, teljesen új telepítésként, újonnan megvásárolt anyagokkal sem kerül többe  műszaki átadással, ügyintézéssel, próbaüzemmel együtt 16-18 millió Ft-nál

 

  1. A telepítés során alacsony szilárdsági és felületvédelmi mutatókkal rendelkező minősítés nélküli tartószerkezet  került beépítésre. Ez az egyre gyakoribb nagy szélterheléseknek és  folyamatosan jelenlévő korróziós hatásoknak nem fog ellenálni.

 

  1. Bontott anyagként a naperőmű jelenlegi hozama elfogadható, de azonosításuk nincs dokumentálva, így nem biztosított a napelemek részére biztosított teljesítmény garancia.

 

  1. A napelemek felülete erősen szennyezett. Egy alapos felület tisztítás után lehet megállapítani, hogy a nagy mennyiségben látható foltok, felületi szennyeződések, vagy a napelem felületén keletkezett a működés minőségét csökkentő hibák.

Nem lenne szerencsés, ha működés bizonyos élettartama után a baloldali fényképpen jelzett foltok a  jobb oldalon bemutatott fényképhez hasonlóvá válnának

5. A villámvédelmi rendszer ki van építve, de a tartószerkezetek földelése csak az első strignél (telepítési sor fedezhető fel).

 

6. A rendszer ára nem tartalmazta a kapcsolódobozt és az invertereket. Ezeket utólag kellet megvenni. A tartószerkezetekhez a stabil betonalapzatot Rabi Imre Úrék  saját kivitelezéssel  készítették el.

 

A MNNSZ  Nógrád Megyi Szervezete teljes körú érték és állapot becslést  javasol, megfelelő kártéítési igénnyel. A Szövetség felajánlja segítségét és közreműködést ahhoz, hogy egy teljes körű műszaki technológiai rehabilitáció után méltó része lehessen, a tervezhető és tervezett megújuló energetikai, az emlékpark értékét nagyban növelő fejlesztési programoknak.

 

Salgótarján, 2017, augusztus  05.

 

 

Bocsó Imre