Welcome to Magazine Premium

You can change this text in the options panel in the admin

There are tons of ways to configure Magazine Premium... The possibilities are endless!

Member Login
Lost your password?

A szélerőművek Godzilláját építik meg az Egyesült Államokban

Share Button

A University of Virginia kutatói vezetik azt a hat intézmény együttműködésével felállt fejlesztőcsapatot, mely minden idők legnagyobb szélerőművét fejleszti. A szövetségi Energiaügyi Minisztérium 3,5 millió dollárral támogatja a rekordméretű termelő megvalósítását.

Hamarosan nem csak a Közel-Kelet arab országainak felhőkarcolói, vagy a Kuala Lumpur-i Petronas-ikertorony 452 méteres magassága ad ámuldoznivalót a magasra törő épületek rajongóinak.

Az Egyesült Államokban már dolgoznak a szélerőművek szuperszörnyén, amely mellett minden más felépítmény jóval kisebbnek fog tűnni. A széltorony magassága 500 méter lesz, amivel a dobogós helyeken álló felhőkarcolók kivételével, könnyedén maga mögé utasít minden más épületet, ideértve a párizsi Eiffel-tornyot is. 

Az offshore termelés felfuttatása a cél

Offshore szélenergia-kapacitás: így nevezik azokat a szélerőmű-telepítéseket, melyeket nem a szárazföldön, hanem tengeren vagy óceánon hajtanak végre.

Az Origo is megírta, hogy jelenleg Skócia partjainál telepítenek öt hatalmas, új technológiákat alkalmazó, úszó széltornyot a tengerre. Kicsiknek azok sem nevezhetők, ám ami most készül a tengeri szelek hasznosítására, minden eddigi vállalkozást felülmúlóan nagy lesz:
az 500 méter magas törzs 200 méteres lapátokat kap, és nagyjából 80 kilométerre telepítik majd a parttól, olyan helyre, ahol erősek és tartósak a széláramlatok, és nem is tartozik a vándormadarak vonulási útvonalaihoz.

A Globális Szélenergia-tanács jelentése szerint világszerte összesen 14 ezer MW offshore szélenergia-kapacitás áll rendelkezésre, alig 14 országban. Ezért a fejlesztőket, gyártókat és az államokat is a tenger irányába terelik: most, hogy a technológia egyre inkább megfelelő a vizes vállalkozásokhoz, tovább csökkenhet a szélenergia bekerülési költsége. A tengeri turbinák ugyanis jobb hatásfok elérésére képesek, mint több más, szárazföldre telepített társuk.

Nagy, de van is miért

A hatalmas szélturbinához új technológiai megoldásokat próbálnak ki a fejlesztők. A lapátok minden eddiginél könnyebb anyagból készülnek, a torony váza bizonyos mértékű flexibilitással bír majd, hogy alkalmazkodhasson a szél irányához és erősségéhez is. Az új megoldásokat először egy kétméteres modellen tesztelik még idén nyáron, majd jövőre jöhet a 20 méteres lapátokkal felszerelt változat próbaüzeme is.

Nem véletlenül lesz kolosszális a vége: egy átlagos szélturbina ma 70 méter magas és 50 méteres lapátokat hordoz, a legnagyobb is „csak” 195 méterre emelkedik ki a telepítési helyéről. Az új rekorder tervezett csúcsteljesítménye 50 MW lesz, ami nagyjából
tízszerese a most rendszerben álló szélerőművek átlagos termelési kapacitásainak. 

Bár a fejlesztők munkája az eddig soha nem alkalmazott méretek miatt nem könnyű, az óriási lapátok révén jelentősen megnő a hasznosítható szélenergia mennyisége. Ez pedig hosszabb távon a költséghatékonyságra van jó hatással. Ha a fejlesztés sikerrel zárul, és munkába áll az óriás,
az offshore szélerőművek élettartam-költségei akár 50 százalékkal is csökkenhetnek 2025-ig. 

A gigantikus termelő vezérlőegységét több coloradói intézmény együttműködésével fejlesztik, az ultrakönnyű lapátokat pedig szintén Coloradóban, egy már működő toronyra szerelve tesztelik.

Forrás: origo.hu

Tags: ,Hirdetés