Welcome to Magazine Premium

You can change this text in the options panel in the admin

There are tons of ways to configure Magazine Premium... The possibilities are endless!

Member Login
Lost your password?

Brutális a bővülés a napenergia szektorban

Share Button

Az USA Energiaügyi Minisztériuma közzétette legfrissebb jelentését, melyben különösen szembeötlő az, hogy a napenergia-szektor rekordméretű foglalkoztatottság-bővülésen ment át az elmúlt években.

Döbbenetes munkaerő-piaci bővülést mutatnak a jelentés adatai és az azok alapján készíthető statisztikák, már ami a megújuló energiák szektorát jelenti.

Az USA-ban tavaly a villamosenergia-termelés munkaerő-állományának 43 százalékát a napenergia foglalkoztatta, szemben a fosszilis tüzelőanyagokkal dolgozók 22 százalékával.

Többen foglalkoztak a napenergia hasznosításával mint a szén, a gáz és az olajéval együttesen. Ez számokban kifejezve 374 ezer embert jelent az előbbi terület javára, míg a hagyományos hordozók szektora 187 ezer embernek adott munkát.

Villamosenergia-termelő szénerőmű: egyre csökken a fosszilisokkal dolgozó munkavállalók száma az USA-ban

jelentés kitér arra is, hogy a szénbányákban 53 százalékkal csökkent a foglalkoztatás az elmúlt tíz évben. A villamosenergia-termelés és a gázkitermelés egyaránt 33 százalékos bővülést tudhat magáénak, ám ezek, bár létszámban jelentős, mégis nagyságrendekkel kisebb foglalkoztatás-bővüléseka napenergia-szektor 5 ezer százalékos növekedéséhez képest.

Magasabb hozzáadott érték

Kiderült az is, hogy a villamosenergia-ipar területén jóval több nőt foglalkoztatnak mint a hagyományos üzem- és fűtőanyagok területén. Utóbbi egyébként jóval kedvezőtlenebb koradatokkal rendelkezik: jóval nagyobb arányban dolgoznak 55 évnél idősebb munkavállalók ezen a területen, mint az elektromos áram előállításán.

Napelem telepítése egy ház tetejére: sokan dolgoznak rajta

A munkavállalók számának növekedése a napenergia-szektorban nem a technológia közvetlen munkásigényének tudható be, hanem a szektor szédületes iramú bővülésének.

A jelentés rámutat: a napenergiával foglalkozó minden 10 munkavállalóból 7 a munkaidejének legalább felét nem közvetlen szerelési vagy javítási, hanem valamilyen támogatási tevékenységgel tölti. A napenergia-hasznosító rendszerek megépítése, telepítése és javítása csak az itt munkát vállalók kisebb részét foglalkoztatja, a dolgozók nagyobb része értékesítési, adminisztratív vagy szolgáltatási tevékenységet lát el ebben a szektorban.

Forrás: origo.hu

Tags:Hirdetés