Welcome to Magazine Premium

You can change this text in the options panel in the admin

There are tons of ways to configure Magazine Premium... The possibilities are endless!

Member Login
Lost your password?

Burkina Faso-ban telepítik a kombinált energiatermelőt

Share Button

A finn Wärtsilä energiaügyekben utazó technológiai csoport, amely Banglades után most Afrikában tesz kísérletet arra, hogy a korábbinál környezetkímélőbben és hatékonyan állítson elő energiát. A fotovoltaikus fejlesztést egy már működő hőtermelőre telepítik. Az elvárás a minél jobb hatásfok és a kiszámítható energiatermelés.

Már a következő év elején termelésbe állhat a Burkina Faso fővárosától, Ouagadougou-tól 330 kilométerre létesülő hibrid erőmű. A finn csapat a már ott működő hőrerőművükre telepíti a napelemeket. Az újítás az egységes irányítás bevezetése: a hőtermelést és a villamos energia előállítást is ugyanaz a rendszer fogja felügyelni.

Maximális hatásfokon

Burkina Faso országának a Száhel-övezetbe eső részén épül meg az új napelemes erőmű, az Essakane nevű aranybányához közel. A már ott működő hőenergia-termelővel vonják össze a napelemek irányítását. Ettől a megoldástól azt remélik, hogymaximalizálni tudjak a napenergia felhasználását.A másik fontos szempont a környezetvédelem: mivel a hőenergia-termelő jelenleg gázolajjal működik, elengedhetetlen a károsanyag-kibocsátás csökkentése. A hibrid erőmű évente

6 millió literrel kevesebb üzemanyagot használna el és jelentősen csökkentené a most 18.500 tonna szén-dioxid kibocsátást.

A hőenergia-termelő jelenleg 55 megawattos, a tervezett napelemes erőművel azért vonják össze, hogy legalább ugyanezt a teljesítményt jóval környezetkímélőbb módon produkálják együttesen.

Erre az erőműre épül rá a napelemes energiatermelés és kapnak közös vezérlést Forrás: The Northern Miner

A kulcs a megbízhatóság és a rendelkezésre állás

A hőerőmű és a napelemes termelés összehangolása a legkényesebb pontja a vállalkozásnak. Ha a vezérlőrendszereket sikerül az elképzeléseknek megfelelően integrálni, akkor teljesül a rendelkezésre állás is.A termelő energiáját ugyanis elsősorban a közeli bányában hasznosítják, ahol viszont nem engedhető meg az ellátás kimaradása.A bánya nincs rácsatlakoztatva az energiahálózatra, így az energiaátadásnak folyamatosnak és megbízhatónak kell lennie.

Ezért fontos, hogy az átadás mellett a termelő a megfelelő mennyiség tárolására is képes legyen, és ha a helyzet úgy kívánja, azt át tudja adni a felhasználási helyének. A bányának nagyjából 40 megawatt energiára van szüksége, ezt azonban a jövőben úgy kell biztosítani, hogy amikor csak lehet, az a napenergia felhasználásával álljon elő.

A finnek mindenesetre bizakodók, úgy vélik, nem lesz gond az elvárás teljesítésével. Hasonlóan optimistán látja a helyzetet egy másik energetikai társaság, az Aggreko is:

a vállalat Eritreában fejleszt 22 megawattnyi, gázolajra épülő teljesítményt és 7,5 megawattnyi napenergiát adó hibrid erőművet.

Forrás: origo.hu

 

Tags:Hirdetés