Energiatárolós napelemrendszer épül Békéscsabán

Share Button

Bruttó 15 milliárd forintot kap költségvetési forrásból, illetve 3 milliárd forintot uniós forrásból Békéscsaba komplex energetikai programjának megvalósítására a Modern városok program keretében. A fejlesztések keretében egyebek mellett összesen 4,2 megawatt összteljesítményű napelempark és 6 megawattnyi tárolókapacitás épül ki a város három pontján, összesen 8,6 milliárd forintból, amiből 2,6 milliárdot a Magyar Villamos Művek Zrt. tesz a projektbe.

A napenergiával egy új, a program részeként tervezett multifunkcionális sportcentrum, az új versenyuszoda és a röplabda akadémia világítását látnák el, emellett épülne egy elektromos buszgarázs is, ahol szintén a napenergiával megtermelt árammal töltenék fel a buszokat. Nyolc elektromos autóbusz beszerzésére, az új buszgarázs megépítésére, valamint az utastájékoztatási rendszer fejlesztésére 4,1 milliárd forintot fordíthat a békési megyeszékhely.

A jelenlegi sportcsarnok területén – ahol az új, multifunkcionális sportközpont is felépül majd – új termálvizet termelő kutat fúrnak, így geotermikus energiával fűtik majd a városi sportcentrumokat. A rendszert összekötik az Árpád fürdőben meglévő geotermikus állomással, és az egyéb önkormányzati intézményeket is rá lehet majd kötni a rendszerre. A geotermikus hőenergia előállítására 3,5 milliárd forint áll rendelkezésre.

A közvilágítás korszerűsítése keretében 1,8 milliárd forintból mintegy hétezer lámpatestben cserélik le az izzókat led-re, valamint hoznak létre térfigyelő kamerákkal és mozgásérzékelőkkel ellátott úgynevezett okos rendszert.

A fejlesztéseket jóváhagyó támogatói okirat a következő hónapokban születhet meg. Előzetes megvalósíthatósági tanulmányok már készültek, ezután kezdik a kiviteli- és engedélyes tervek elkészítését. Valamennyi beruházásnak 2019 végére el kell készülnie – mondta el Szarvas Péter (független) polgármester.

Forrás: portfolio.hu