A napnál is világosabb – ÉS MENNYIBE KERÜL EZ NEKEM???

Share Button

A címbéli kérdéshez szorosan hozzákapcsolódhat a következő – és mit kapok érte?

Látszólag teljesen más területről indítjuk a címben megfogalmazott gondolatsort.

A napenergia hasznosítás területén még 2 évvel ezelőtt is hivatalos állásfoglalásnak számított, hogy a napelemek szereléséhez nem szükséges szakképesítés. A Magyar Napelem Napkollektor Szövetségnek és elhivatott szakembereinek nem kis erejébe és nem kis anyagi áldozatába került, míg a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivataltól megkaphatta az első ilyen szakmai tartalmú felnőttképzési jogosultságot az alábbi címmel és engedély számmal:

Kisteljesítményű, napenergiával működő villamos erőművek telepítése, karbantartása”

E-001264/2015/B004

A kiadott engedély közel félévig parkolt, mert az addig jelentéktelennek (egyes gazdasági és politikai tényezők szerint feleslegesnek) tartott szakmai terület hirtelen fontossá vált. Így került arra sor egy újabb kemény félévi munka és újabb anyagi áldozatok árán , hogy a kidolgozott és már kipróbált programunkat, „szakmai programkövetelményként” a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara is nyilvántartásba vette a következő számon:

Szpk-00152-16-06 3  0 07 2

Tartozunk a Szövetség tagjainak és tagvállalatainak azzal a tájékoztatási kötelezettséggel, hogy a jelenlegi jogszabályok szerint az eddigi gyakorlat mellé, hogy napelemet mindenki szerelhet (EU támogatással szerelt is) betársult a következő lehetőség.

Napelem szerelést mindenki oktathat aki teljesíti a következő feltételeket:

 1. A „Szakmai programkövetelmény” (ezt hívják szakzsargonnal „mások számára kikapart gesztenyének”) alapján kidolgozza saját képzési programját.
 2. A kidolgozott képzési programot engedélyezteti a Nemzetei Szakképzési és Felnőttképzési Hivatallal

Ez eddig adminisztratív és jogi probléma, megfelelő  személyi, technológiai és pénzügyi feltételek birtokában most már viszonylag könnyen megoldható.

A problémák sokasága etikai jellegű, aminek a hiánya viszont azt jelenti, hogy ide is betörhetnek az elmúlt időszakban megerősodött energetikai ragadozók,általunk elnevezve a „szolár cápák”

A  Magyar Napelem Napkollektor Szövetség azt akarja, hogy minden tevékenysége felejen meg a tisztesség normáinak (etikusnak) és a közérdeknek. Ha nem ezt teszi akkor névváltoztatásra lenne szüksége.

A felnőttképzés területén mit nevezhetünk nyugodt lélekkel etikusnak és közérdekűnek:

 1. Az első és talán legfontosabb, hogy a szakképzési tevékenységét elsősorban ne bevételi forrásnak, hanem egy megvalósítandó feladat költség igényének tekintse.
 2. A második az, hogy csak akkor fogjon bele, ha rendelkezik a szakképzéshez és a technológiához szükséges feltételekkel. Ide nem elegendő a magas színvonalú egyetemi végzettség, a tudományos fokozat és az a sok sok elismerés,amit egyébként káderpolitikai alapelvek alapján is meg lehetett szerezni. Ne érvényesüljön az a torz nézet a szakképzés személyi hátteréről amit rosszmájú emberek így fogalmaztak meg „aki nem tudja tanítsa, aki tudja az csinálja” Nálunk a Szövetségnél bizonyítottan ez a torz vélemény eddigi gyakorlatként így módosult. Csak az tanithatja, aki csinálni is tudja.
 3. A harmadik ne alkalmazz a bevételed növelése érdekében hamis igéreteket! (mint például némi túlzással)
 • Ez a képzés most az első 20 000 jelentkezőneknek ingyenes, egyébként csak akkor vehetsz részt benne ha befizetsz egy összegben 3 500 000 Ft-ot.
 • Mindenkinek munkát és megrendelést biztosítunk
 1. A szakképzés nem előadás sorozat. Minden mozzanatának a szakképzésben résztvevő szakmai minőségét és alkalmazhatóságát kell növelni. A hangsúly a gyakorlati képzésen kell,hogy legyen, ez viszont nem tévesztendő össze azzal, hogy a gyakorlati képzést egy olyan 500 kW-os telepítésen valósítom meg, ahol a KÁT engedélyt egy műkörömkészítő szerezte meg és most 5 000 000 Ft-ért továbbadta valakinek.
 2. Kezd kialakulni egy másik torz nézet is. hogy a napenergia hasznosításhoz csak az szerezhet jogosultságot akinek elegendő pénze van hozzá. itt vetődik fel a kérdés, hogy mibe kerül ez nekem. Csak abba az összegbe amit tanfolyami költségként befizetek, vagy legalább kétszer annyiba, ami szállás, étkezés, utazási költség formájában jelentkezik.
 3. Vannak szakképzési normatívák amik a felnőtt szakképzésre is érvényesek, vagy legalábbis illik betartani mint pl.
 • Egy főre eső költségnormatívák.
 • Oktatási képzési csoportlétszám korlátok

Sok sikert a szakképzési próbálkozásokhoz aminek minden tisztességes formájához a Szövetség és szakemberei minden segítséget megadnak.

2017. augusztus 25.

bocsó nemecsek imre