Ételhulladékból állítanak elő elektromos áramot az ausztrálok

Share Button

Ausztrália els? ételhulladék generátora, mely anaerob komposztáló technológiával m?ködik, 3600 otthont lát el elektromos árammal.

Ausztrália els? élelmiszer-hulladék generátorát a Sydney külvárosában található Earth Power fejlesztette ki, ahol feldolgozzák az élelmiszerhulladékok mindenféle változatát.

Környezetbarát áramtermelés ételhulladékból

Az élelmiszer alapú hulladékok bármely változata alkalmas a generátor m?ködtetéséhez, legyen az akár háztartási, kereskedelmi vagy ipari élelmiszer-készítmény. Az alapanyagok különféle formában, nyersen, f?zve vagy feldolgozott állapotban érkeznek. A generátort húsok, gyümölcsök és növényi hulladékok, tejtermékek, édességek, pékáruk, gabonafélék és malomiparból származó hulladékok m?ködtetik. A szemétb?l nyert környezetbarát áramtermelés mellékterméke szintén újrahasznosítható tápanyagban gazdag környezetbarát m?trágya.

Az Earth Power létesítmény anaerob komposztáló technológia segítségével a szilárd és folyékony élelmiszer-hulladékot a földgázhoz hasonló gázzá alakítja át. A keletkezett gázt hasznosítja újra, illetve alakítja át a generátor elektromos árammá, mely egy hálózaton keresztül jut el a háztartásokba és a kereskedelmi ügyfelekhez. A többi élelmiszer-hulladék újrahasznosítási technológiákkal összehasonlítva az Earth Power éri el a legmagasabb környezetvédelmi fenntarthatósági értéket a zöld energia és környezetbarát m?trágya el?állításában.

Ételhulladékból üzemanyag is el?állítható

Az ételhulladék újrahasznosítása egyre épszer?bb környezetbarát technológia.  Nagy-Britanniában például tavaly állt üzembe els? ételhulladékból és szennyvízb?l el?állított biogázzal m?köd? busz. A Bristol és Bath városa között közleked? környezetbarát járm? 300 kilométert tud megtenni egytanknyi gázzal, amelyhez körülbelül öt ember éves hulladékára van szükség.

Ételhulladékból el?állított biogázzal m?köd? buszt állítottak forgalomba Bristolban

Ételpazarlás helyett…

A háztartásokban a fel nem használt élelmiszerek újrahasznosításnak egy hatékony módja lehet az Ausztriában már jó néhány éve m?köd? ételmegosztó portálon való felajánlás is, ahol évente 168.000 tonna élelmiszert dobnak ki a kukába, eredeti, bontatlan csomagolásban. A myfoodsharing.at honlapon magánszemélyek, gyártók és keresked?k is közzétehetik felesleges, de még le nem járt szavatosságú felbontatlan csomagolású élelmiszereiket.

Európai adatok szerint fejenként csaknem 100 kiló, vagyis egy mázsa élelmiszer-hulladékot dobunk a szemétbe évente, és a boltokból is több tonnányi lejárt szavatosságú áru végzi a szemétben. A teljes termelési láncot tekintve az Európai Unióban fejenként 180 kiló élelmiszerhulladék jut minden f?re, ez fogyasztói szinten átlagosan 70 kilót jelent, Magyarországon 40 kiló.

Forrás: http://impressmagazin.hu/