Fontos döntés született: átírhatja az európai energiapolitikát

Share Button

Az Európai Beruházási Bank (EIB) kedden jóváhagyta azt a 1,5 milliárd eurós hitelt, amelynek célja az Adria-gázvezeték (Trans Adriatic Pipeline, TAP) megépítésének finanszírozása. A bank korábban még soha nem ítélt oda ilyen nagy hitelt energetikai projektre. Az EU támogatandó energetikai projekteket tartalmazó listáján is kiemelt helyen álló beruházás és finanszírozása éles kritikákat váltott ki, részben ennek hatására pedig az Európai Parlament szakbizottsága várhatóan a prioritási lista megváltoztatásáról határoz majd.

A döntés eredetileg decemberben lett volna esedékes, azonban a luxembourgi székhelyű bank elhalasztotta azt, a projekt részletesebb vizsgálatának szükségességére hivatkozva. A beruházás finanszírozásának ügye így legkevesebb két éve húzódott. Az EIB egyéb, energetikai és szállítási projektek finanszírozásáról is döntött, összességében 6,5 milliárd euró értékben.

Az Adria-gázvezeték (Trans Adriatic Pipeline, TAP) a Déli Gázfolyosó nevű csővezeték-rendszer részeként épülne ki, amelynek elsődleges célja az azeri földgáz Európába juttatása. A vezeték becslések szerint 10 milliárd köbméter földgázt továbbíthat az azeri Shah Deniz 2 gázmezőről Európába.

A TAP az Európai Bizottság Közérdekű Projektek (PCI) listáján is szerepel, vagyis elvileg összhangban van az EU energia- és klímapolitikai céljaival is. A TAP projekt segíthet ellensúlyozni az európai kitermelés csökkenését, diverzifikálja a gázellátás forrásait, és támogatja a szén háttérbe szorítását – mondta az EIB alelnöke, Andrew McDowell a Reutersnek.

A beruházást és tervezett közösségi finanszírozását heves kritikák érték, részben annak Párizsi Klímaegyezménnyel való inkompatibilitása miatt. A CEE Bankwatch tanulmányában felhívta a figyelmet, hogy a beruházás kapcsán nem készült klíma-hatásvizsgálat, valamint hogy a földgázos projekt a várható metánszivárgások és a karbonemisszió miatt a szénre jellemző klímapusztító hatással bírhat. A Világbank decemberben jelentette be, hogy 2019 után nem finanszírozza többé az olaj- és gázkutatást, amit a klímaváltozással indokolt a bank.

A PCI listán szereplő projektek között többnyire villamosenergia- és gázvezeték beruházások találhatók. A lista azonban a közeljövőben jelentősen változhat, miután már egy sor számos európai parlamenti képviselő formálisan is kritizálta azt, ezért az Európai Parlament energiabizottsága február végén napirendjére veszi a kérdést és szavaz is róla.

Forrás: portfolio.hu