Welcome to Magazine Premium

You can change this text in the options panel in the admin

There are tons of ways to configure Magazine Premium... The possibilities are endless!

Member Login
Lost your password?

Gond lehet – ezért jön újra Putyin Orbánhoz

Share Button
Gond lehet a paksi bővítés körül, amit tovább súlyosbíthat, ha eldurvul az USA szankciópolitikája Oroszországgal szemben. Ezt feltételezi egy szakértő a mögött, hogy Vlagyimir Putyin idén másodszor is Magyarországra látogat.
Kétséges, hogy akarnak-e az oroszok olyan földgázvezetéket építeni Európában, amely a Fekete-tenger alatt átvezetett csövek folytatódása lenne – mondta Deák András György Oroszország- és energia-szakértő a Magyar Nemzetnek adott interjújában. Felmerült a magyar-szerb kapcsolat kétirányúvá tétele, de ezzel Magyarország nem nyerne, mert most az északról dél felé szállított gázért tranzitdíjat kap, amitől fordítva elesne.

Ugyanakkor nagyon valószínűnek látszik, hogy a horvátországi Krk szigetén megépül a folyékonygáz-terminál (lng). Ez valóban olyan gázt juttathatna Magyarországra, amely nem Oroszországból származik, és ilyen-olyan kerülőutakon, nyugatról vagy északról érkezik ide. Jól jönne az országnak, ha Románia fekete-tengeri partjainál elkezdenék kitermelni a gázt, amit aztán magyar tranzittal juttatnának el Ausztriába.

Bajok lehetnek

A paksi bővítéssel azonban csak látszólag vannak sínen a dolgok. Az elvarratlan szálak közé tartozik az orosz hitel kamatainak csökkentése, amit Budapest vetett fel. A magyar kormány eddig nem nagyon hívott le pénzt az orosz hitelből, amit nehezményeznek Moszkvában. Ha eldurvul Washington szankciópolitikája Moszkvával szemben az végül Paks 2-t is érintheti.

A szakértő feltűnőnek tartja, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő egy éven belül másodszor is Magyarországra látogat (az augusztus 28-tól szeptember 3-ig tartó dzsúdó-világbajnokságra érkezik). Ez arra utal, hogy olyan megoldatlan problémák merültek fel, amelyeket csak a legfelsőbb szinten, azaz Orbán Viktor kormányfő és Putyin csúcstalálkozóján lehet rendezni.

A részletekbe viszont nem lehet belelátni, mert a projekt átláthatatlan. A magyar kormány hivatalosan jövőre elindítaná az építkezést, ám úgy tűnik, vannak szőnyeg alá sepregetett gondok.

Forrás: napi.hu

Tags: ,Hirdetés