Welcome to Magazine Premium

You can change this text in the options panel in the admin

There are tons of ways to configure Magazine Premium... The possibilities are endless!

Member Login
Lost your password?

Hatalmas támogatást kap a fosszilis energia

Share Button

Egy friss tanulmány szerint a világ össztermékének 6,5 százalékát, évente 5 ezer milliárd dollárt fordítunk a fosszilis energia támogatására. Elmondjuk, hogyan.

A fosszilis tüzelőanyagokkal két fő probléma van, amelyek súlyos gondot jelentenek a jövőre nézve. Ezek a problémák egymáshoz kapcsolódnak, de külön kell megvizsgálni őket. Először is, éghajlatváltozást okoznak. Évtizedek óta tudatában vagyunk annak, hogy a fosszilis tüzelőanyagok használata igen súlyos gazdasági és társadalmi károkat okoz.

Másodszor, a fosszilis tüzelőanyagok drágák. A termelési költségek egy részét azonban támogatják. Ha az emberek tisztában lennének a támogatások nagyságával, elképednének azon, hogy azok mennyire ellentétesek a józan pénzügyi mérlegelésekkel szemben.

Egy a World Development folyóiratban közzé tett tanulmány szerint, sokkoló az az összeg, amit globális szinten a fosszilis tüzelőanyagok támogatására fordítunk. Az IMF-nél dolgozó szakemberek számszerűsítették is, ami szerint 2013-ban 4,9 ezer milliárd, két évvel később már 5,3 ezer milliárd dollárt tett ki a támogatás. A szerzők arra hívják fel a figyelmet, hogy a környzetet károsító felhasználás támogatásáról van szó, hatalmas költségek mellett, harmadrészt ezzel fékezik a megújuló energiára irányuló beruházásokat, amelyek a támogatott fosszilis üzemanyagokkal versenyeznek. Végül, de nem utolsósorban a támogatásokat nem élvezik az alacsony jövedelmű háztartások.

Adódik tehát a kérdés, miért nem szüntetik meg ezeket a támogatásokat? A válasz némileg bonyolult, és leginkább arra vezethető vissza, hogy az emberek nincsenek tisztában a fosszilis tüzelőanyagok tényleges költségeivel, melyek nem feketén-fehéren jelentkeznek. Az utca embere általában közvetlen költségekben gondolkodik, hogy a támogatás nyomán a fogyasztók alacsonyabb árat fizetnek a termék költségeinél. A szerzők szerint ez sokkal összetettebb, ha figyelembe vesszük például a szállítási költségeken felül az ezzel okozott környezeti károkat, a globális felmelegedést, a légszennyezés miatt bekövetkező haláleseteket, általában a fogyasztási javakra kivetett adókat. Ha szűkebben (adózás előtt) vesszük figyelembe a támogatások mértékét, akkor az 2011-2013-ben a globális GDP 0,7 százalékát tette ki, de ha a fentebb felsorolt tényezőket is számoljuk, akkor nyolcszoros értékhez jutunk, vagyis a GDP 6,5 százalékáról beszélhetünk.

A költségek/támogatások legnagyobb élvezői és elszenvedői nyilván a legnagyobb termelők és felhasználók, így Kína, az Egyesült Államok, Oroszország, az Európai Unió az összes amerikai támogatás (költség) felével részesedik.

A tanulmány szerzői szerint kulcsfontosságú üzenet, hogy a tiszta energiaforrások felhasználását nem terhelik környezeti költségek, ellentétben a fosszilis tüzelőanyagokkal. Ezt kell tudatosítani a döntéshozók és a lakosság legszélesebb rétegeiben, nevezetesen, hogy az árak mennyire vannak eltérítve a valós társadalmi költségektől, s mibe kerül ez nekünk.

Forrás: nrgreport.com

Tags:Hirdetés