Hiány van a villamosenergia-hálózatot karbantartó szakemberekből

Share Button

A Mavir és az egész iparág tapasztalja a szakemberhiányt, és nemcsak mérnökből van kevés, hanem azokból a szakemberekből is, akik el tudják végezni a hálózati karbantartásokat. Ezért a társaság az utánpótlás biztosítása érdekében évekkel ezelőtt saját programot dolgozott ki – mondta Csomai Kamilla, a Mavir, Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. vezérigazgatója, az ENTSO-E európai villamosenergia-ipari átviteli rendszerirányítók szervezetének igazgatósági tagja a Figyelőnek adott interjúban.

Az interjú további érdekesebb pontjai:

  • A fogyasztási szokások megváltozása kihívást jelent a tavasz és ősz között esedékes, a hálózatot érintő felújítások és az ezzel járó távvezeték-kikapcsolások ütemezésében. A megnövekedett nyári felhasználás ellenére sikerült a legmelegebb évszakban esedékes karbantartásokat kevesebb napra korlátozottan, gondosabban megvalósítani.
  • Az unióban erőteljes harmonizációs folyamat zajlik. Ennek érdekében a Mavir nemzetközi és hazai piacfejlesztési projektek keretében dolgozik a villamosenergia-piacok regionális és európai szintű összekapcsolásának a megvalósításán. A nyugat- és kelet-európai piacok egységesítésénél a mi térségünk van nehezebb helyzetben.
  • A Mavir szorosan együttműködik és rendszeresen személyesen is egyeztet az Európai Bizottság energiaügyért felelős alelnökével, elősegítve a szektort érintő jogszabályok kidolgozását.
  • A Mavir egyik fő feladata, hogy a változó környezetben kialakítsa a megfelelő folyamatokat, és mindent megtegyen annak érdekében, hogy a magyar hálózaton megjelenő megújuló termelőegységek zökkenőmentesen illeszkedjenek be a hazai termelésbe. A megújulók arányának növelésére vonatkozó törekvés a környező országokban is megjelenik, ami további kihívást jelent az európai rendszerirányító társaságok működése terén; ez azoknak a régiós együttműködéseknek is fontos eleme, amelyekben a Mavir is részt vesz.
  • Az atomerőművi blokkok megléte és szerepe a hazai rendszerben az ellátásbiztonság érdekében megkerülhetetlen tényező Csomai Kamilla szerint, aki úgy véli, a nukleáris energia mellett szól környezetbarát jellege, és az áramigények hazai termeléssel történő minél nagyobb arányú fedezéséhez is szükség van a paksi blokkokra.
  • A Mavir vezetője szerint az energetika hagyományosan férfias iparág, (…) kezdetben ő is érzett némi szokatlan zavart férfi kollégái részéről, de már hét éve van a Mavirnál, és most már elmondhatja, hogy elismerik a szakmában.

(Figyelő)