Welcome to Magazine Premium

You can change this text in the options panel in the admin

There are tons of ways to configure Magazine Premium... The possibilities are endless!

Member Login
Lost your password?

Időzített bomba a kínai napenergia ipar

Share Button

Jelentős környezetvédelmi problémához vezethet Kína öregedő napelemparkja; a veszélyes hulladékot is tartalmazó, élettartamuk végére érő panelek elhelyezése és ártalmatlanítása árnyékot vethet a megújuló energiaforrások terjedésére is – írta a South China Morning Post.

A forgalomból kivont, hulladékká vált fotovoltaikus napelemek kummulatív kapacitása 2034-ben Kínában elérheti a 70 gigawattot

– állítja a kínai megújuló energia szövetség főtitkára, Lu Fang.
Noha a napenergia rendelkezésre állása jóval kisebb a vízenergiánál, ezért az adatok egy az egyben nem vethetők össze, azonban a fenti számot jól érzékelteti, hogy az körülbelül a háromszorosa az óriási Három-szurdok-gát kapacitásának.

Az élettartamuk végére ért, hulladékká vált panelek tömege 2050-re elérheti a 20 millió tonnát, ami mintegy kétezerszerese az Eiffel-torony tömegének.

Kína már napjainkban is a legnagyobb napenergia-felhasználó a világon, a teljes telepített kapacitás 2016-ban megközelítette a 80 gigawattot a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) adatai szerint. Ez csaknem kétszerese az Egyesült Államokban installált kapacitásnak. Ennek a mennyiségnek majdnem felét tavaly telepítették, az idei évben pedig a 2016-os rekord is megdőlhet a Bloomberg szerint.

A kínai kormány egyelőre nem rendelkezik a fogalomból kivont panelek kezelésére vonatkozó tervvel. A panelek élettartama 20-30 év, jelentős részben attól függően, hogy milyen környezetben működnek. Magasabb hőmérsékleten a panelek elöregedése felgyorsul, de a hó vagy a viharok is hasonló hatással járhatnak, fokozatosan csökkentve a panelek áramtermelését.

lap megszólalatja az egyik, napelemek újrahasznosítását végző kínai társaság, a Nanjing Fangrun Materials vezérigazgatóját, Tian Mint, aki szerint

a fotovoltaikus napelem iparág egy ketyegő időzített bomba. Min szerint a “robbanás” két vagy három évtizeden belül következhet be, és pusztító hatással lesz a környezetre, amennyiben a becslések korrektek.

Európában ugyan bizonyos gyártók 90 százalék fölött újrahasznosítható paneleket fejlesztettek, ezeknek a drágább technolgiáknak azonban nehéz lesz betörniük az árérzékeny kínai piacra.

A fotovoltaikus panelek újrahasznosítása nem egyszerű folyamat, egyebek mellett ólmot, rezet és alumíniumot is tartalmaznak. A panelek tiszta kristályos szilíciumból állnak, amelyeket vékony műanyag membrán burkol. Míg a kínai napenergia kapacitások többnyire a szegényebb, vidéki régiókban üzemelnek, addig az újrafeldolgozó iparág a fejlettebb csendes-óceáni partvidéki területeken összpontosul. A termelésből kivont panelek nagy távolságokra való szállítása pedig rendkívül magas költségekkel járhat. A hulladék szétválogatása és tisztítása további költségeket von maga után, és amellett, hogy jelentős munkaerő- és energiaigény is társul hozzá, a folyamat során alkalmazandó anyagok – például savak – erősen károsíthatják a környezetet.

Amennyiben minden előírást betartva dolgoznak, az újrahasznosító üzemek által előállított nyersanyagok drágábbak lehetnek mint az újonnan bányászottak

– fogalmazott Tian, burkoltan arra utalva, hogy nem feltétlen jár el így minden kínai újrafeldolgozó üzem. Jelenleg egy kilogramm szilícium-kristály ára 13 dollár körül áll, amely előrejelzések szerint a következő évtizedben 30 százalékkal zuhanhat. Ez pedig még nehezebbé teszi a reciklált szilícium értékesítését.

Az egyik lehetséges megoldás lehet a használt panelek eladása, ami ugyanakkor inkább csak a probléma szőnyeg alá söprését jelentené. A Közel-Keleten ugyanis jelentős kereslet mutatkozik a nem tökéletes, nem új, de olcsó napelemek iránt, elsősorban a sivatagi területeken. Természetesen azonban, ha még pár évet sikerül is kisajtolni a használt napelemekből, előbb utóbb így is ki kell vonni majd a termelésből azokat, ami után a hulladék kezelésének problémája ismét felvetül majd.

Forrás: portfolio.hu

Tags:Hirdetés