Welcome to Magazine Premium

You can change this text in the options panel in the admin

There are tons of ways to configure Magazine Premium... The possibilities are endless!

Member Login
Lost your password?

Imádja a napenergiát a magyar

Share Button
Továbbra is folytatódott a háztartási méretű kiserőművek (HMKE) térhódítása Magyarországon. Leginkább a napenergiában bízunk.

A háztartási méretű naperőművek darabszáma és beépített teljesítőképessége az elmúlt években folyamatosan emelkedett és a tavalyi végére elérte a 165,5 MW-ot.

Ez 28 százalékos növekedés az egy évvel korábbi adatokhoz képest – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal.

A HMKE kategóriában 2016 végén összesen 20 496 darab kiserőmű csatlakozott a villamosenergia-hálózatra, ami az előző év végi 15 220 darabhoz képest 35 százalékos növekedést jelent. (Hatalmas lehetőség előtt Magyarország – kérdés, mennyire élünk vele.)

Háztartási méretű kiserőművek beépített teljesítőképessége energiaforrások szerint (2008-2016)
Forrás: MEKH

A darabszámot nézve az látható, hogy az 5 kW alatti, azaz a lakossági szegmensre leginkább jellemző kategóriában található a legtöbb háztartási méretű kiserőmű. A felhasznált energiahordozó fajtáját tekintve főként napenergiát használnak, de szél-, vízenergiát, biogázt, biomasszát, földgázt, valamint egyéb energiahordozókat (termálmetánt, benzint és dízelt) is hasznosítanak a HMKE-k.
Az eltolódást jól mutatja, hogy 2016 végére 164,08 MW-ot tett ki a napelemes HMKE-k beépített teljesítőképessége, ami az összes beépített teljesítmény 99,17 százaléka. Ez összesen 20 401 darab naperőművet jelentett.

Háztartási méretű naperőművek darabszáma méretkategóriánként (2016)
Forrás: MEKH

Mi is az a HMKE?

A háztartási méretű kiserőművek (HMKE) olyan kisfeszültségű (1 kV-nál nem nagyobb feszültségű) hálózatra csatlakozó kiserőművek, amelyek csatlakozási teljesítménye egy csatlakozási ponton nem haladja meg az 50 kVA-t. Ez jó közelítéssel a legfeljebb 50 kW beépített teljesítőképességű kiserőműveket jelenti.

Tags:Hirdetés