Innovációk, melyek megváltoztatják a világot

Share Button

Az energiatárolás, az intelligens hálózat, és a villamosenergia-termelés innovációi a táplálék-ellátási lánc minden részére hatással lesznek.

Az energiatárolás technológiája javítja a szél- és napenergia teljesítményét – két olyan energiaforrás, melyek költségkímélők maradnak a tárolással kapcsolatos költségek miatt. Az intelligens hálózatok szabályozzák az energia mozgását egy városon belül, biztosítva a területeket a kimaradások miatt. A villamosenergia-termelés fejlesztése pedig biztosítja, hogy a legtöbbet hozzuk ki a fosszilis energiahordozókból és más energiaforrásokból, hogy növeljük a hatékonyságot.

Az alábbiakban áttekintjük az öt különböző technológia fejlesztés előrehaladását, amely az elmúlt 20 évben megváltoztatta az energiaipar arculatát.

Üzemanyagcella

A Kenworth, a Toyota és a UPS üzemanyagcella-technológiákba kezdtek invesztálni, ami lehetővé tenné, hogy a közlekedési eszközök hidrogénnel és oxigénnel működjenek, és csak hőt és vizet bocsátanának ki. A modern hidrogéntermeléshez még mindig szükség van fosszilis üzemanyagra, de a folyamatot nemsokára már megújuló energiákkal is be tudják majd indítani. Így az üzemanyagcellával működő járművek rendkívül tiszta alternatívát jelentenének a jelenlegi tehergépkocsi megoldásokhoz képest.

Európában 2020-ig 50 ezer üzemanyagcellát gyártanak majd le, így az Egyesült Királyságban az Intelligent Energy piacvezetővé válhat, mivel a zöld energiát közelebb hozza az emberekhez.

„A hidrogénüzemanyagcellás járművek már elérhetőek, de az ügyfelek érdekei miatt biztosítani kell, hogy a jövőben ez az iparág is stabil és versenyképes marad” – mondta Richard Peart.

Lítium-levegős akkumulátorok

Ezeket a tároló egységeket Lítium-oxigén üzemanyagcellaként is ismerik. Az elektromos járművek kezdete óta vizsgálják őket a tudományos laboratóriumokban. Két instabil pontja van a technológiának jelenlegi formájában, kiszámíthatatlan rövidzárlat és a gyors lemerülés.

Első generációs intelligens hálózat

Az első lépés egy megbízható és érzékeny okoshálózat kialakításában okosmérők telepítése minden háztartásban. Az új mérők valós idejű felhasználási információkat küldenek, ami lehetővé teszi , hogy módosíthassák a rendelkezésre állást a terület legújabb igényei szerint.

Eddig az országok nehézségbe ütköztek a technológiát a nemzeti infrastruktúrához és az üzleti normához való illesztésében. Az Egyesült Államokban 2007-ben döntött az intelligens hálózat mellett, így létrehozott egy munkacsoportot, hogy biztosítsa az új technológia szinkronizált adaptációját.

Ár-apály turbina

Nagyon hasonlítanak a szélturbinákhoz. Ezek a víz alatti turbinák a hullámmozgás energiáját hasznosítják. A zöld energia ezen része eddig kevéssé volt sikeres. Az ár-apály energia mögötti tudomány azonban folytatja menetelését.

A Scotrenewables Tidal Power bejelentette, hogy Skócia partjainál új, alacsony költségű turbinát indítanak el. Ez a világon a legnagyobb és legerősebb turbina lesz, mely két megawattnyi energiatermelő kapacitással rendelkezik majd. A visszahúzható kar külön működési és szállítási módot tesz lehetővé, így könnyebben lesz szállítható.

Űralapú napenergia

A határokon átnyúló napenergia ötlete már a 70-es évek óta foglalkoztatja az embereket. A panelek és egyéb berendezések űrbe szállítására fordított magas költségei megakadályozták, hogy az ötlet eredményes legyen a kereskedelmi energiatermelés számára. Ezen kívül a generált energia visszaszállítása a Földre aggodalomra ad okot.

A földre telepített napelemes tápegységek egy helyi energiagazdálkodási hálózathoz csatlakoznak, de komikus elképzelni egy műholdat összekötve a bolygónkkal a hatékony energiahordozás miatt. Ez arra késztette a tudósokat, hogy dolgozzanak ki egy vezeték nélküli energiaátviteli technológiát, olyasmit, mint az iPhone 8 vezeték nélküli töltési funkciója. A meglévő módszerek közül egyik sem bizonyult hatásosnak.

A fent említett előrelépések kapcsolódnak egymáshoz. Kis lépés a tudomány számára, óriási ugrás a zöld energiának.

Forrás: tozsdeforum.hu