Welcome to Magazine Premium

You can change this text in the options panel in the admin

There are tons of ways to configure Magazine Premium... The possibilities are endless!

Member Login
Lost your password?

Innovációk, melyek megváltoztatják a világot

Share Button

Az energiatárolás, az intelligens hálózat, és a villamosenergia-termelés innovációi a táplálék-ellátási lánc minden részére hatással lesznek.

Az energiatárolás technológiája javítja a szél- és napenergia teljesítményét – két olyan energiaforrás, melyek költségkímélők maradnak a tárolással kapcsolatos költségek miatt. Az intelligens hálózatok szabályozzák az energia mozgását egy városon belül, biztosítva a területeket a kimaradások miatt. A villamosenergia-termelés fejlesztése pedig biztosítja, hogy a legtöbbet hozzuk ki a fosszilis energiahordozókból és más energiaforrásokból, hogy növeljük a hatékonyságot.

Az alábbiakban áttekintjük az öt különböző technológia fejlesztés előrehaladását, amely az elmúlt 20 évben megváltoztatta az energiaipar arculatát.

Üzemanyagcella

A Kenworth, a Toyota és a UPS üzemanyagcella-technológiákba kezdtek invesztálni, ami lehetővé tenné, hogy a közlekedési eszközök hidrogénnel és oxigénnel működjenek, és csak hőt és vizet bocsátanának ki. A modern hidrogéntermeléshez még mindig szükség van fosszilis üzemanyagra, de a folyamatot nemsokára már megújuló energiákkal is be tudják majd indítani. Így az üzemanyagcellával működő járművek rendkívül tiszta alternatívát jelentenének a jelenlegi tehergépkocsi megoldásokhoz képest.

Európában 2020-ig 50 ezer üzemanyagcellát gyártanak majd le, így az Egyesült Királyságban az Intelligent Energy piacvezetővé válhat, mivel a zöld energiát közelebb hozza az emberekhez.

„A hidrogénüzemanyagcellás járművek már elérhetőek, de az ügyfelek érdekei miatt biztosítani kell, hogy a jövőben ez az iparág is stabil és versenyképes marad” – mondta Richard Peart.

Lítium-levegős akkumulátorok

Ezeket a tároló egységeket Lítium-oxigén üzemanyagcellaként is ismerik. Az elektromos járművek kezdete óta vizsgálják őket a tudományos laboratóriumokban. Két instabil pontja van a technológiának jelenlegi formájában, kiszámíthatatlan rövidzárlat és a gyors lemerülés.

Első generációs intelligens hálózat

Az első lépés egy megbízható és érzékeny okoshálózat kialakításában okosmérők telepítése minden háztartásban. Az új mérők valós idejű felhasználási információkat küldenek, ami lehetővé teszi , hogy módosíthassák a rendelkezésre állást a terület legújabb igényei szerint.

Eddig az országok nehézségbe ütköztek a technológiát a nemzeti infrastruktúrához és az üzleti normához való illesztésében. Az Egyesült Államokban 2007-ben döntött az intelligens hálózat mellett, így létrehozott egy munkacsoportot, hogy biztosítsa az új technológia szinkronizált adaptációját.

Ár-apály turbina

Nagyon hasonlítanak a szélturbinákhoz. Ezek a víz alatti turbinák a hullámmozgás energiáját hasznosítják. A zöld energia ezen része eddig kevéssé volt sikeres. Az ár-apály energia mögötti tudomány azonban folytatja menetelését.

A Scotrenewables Tidal Power bejelentette, hogy Skócia partjainál új, alacsony költségű turbinát indítanak el. Ez a világon a legnagyobb és legerősebb turbina lesz, mely két megawattnyi energiatermelő kapacitással rendelkezik majd. A visszahúzható kar külön működési és szállítási módot tesz lehetővé, így könnyebben lesz szállítható.

Űralapú napenergia

A határokon átnyúló napenergia ötlete már a 70-es évek óta foglalkoztatja az embereket. A panelek és egyéb berendezések űrbe szállítására fordított magas költségei megakadályozták, hogy az ötlet eredményes legyen a kereskedelmi energiatermelés számára. Ezen kívül a generált energia visszaszállítása a Földre aggodalomra ad okot.

A földre telepített napelemes tápegységek egy helyi energiagazdálkodási hálózathoz csatlakoznak, de komikus elképzelni egy műholdat összekötve a bolygónkkal a hatékony energiahordozás miatt. Ez arra késztette a tudósokat, hogy dolgozzanak ki egy vezeték nélküli energiaátviteli technológiát, olyasmit, mint az iPhone 8 vezeték nélküli töltési funkciója. A meglévő módszerek közül egyik sem bizonyult hatásosnak.

A fent említett előrelépések kapcsolódnak egymáshoz. Kis lépés a tudomány számára, óriási ugrás a zöld energiának.

Forrás: tozsdeforum.hu

Tags:Hirdetés