Welcome to Magazine Premium

You can change this text in the options panel in the admin

There are tons of ways to configure Magazine Premium... The possibilities are endless!

Member Login
Lost your password?

Izlandra utaztak a termál-energia előnyeit megismerni

Share Button
Geotermális workshopon vett részt három szarvasi képviselő szeptember végén Izlandon, ahol a geotermikus energia használatához és hasznosításához szükséges alapismereteket sajátították el a szigetország szakembereitől.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és az Izlandi Nemzeti Energia Hatóság közös programján szerzett tapasztalataikról számolt be sajtótájékoztatón három szarvasi képviselő tegnap délután a városháza épületében. Az EGT Alap finanszírozásával létrejött projektet – melyben tíz magyarországi önkormányzat képviselői, munkatársai vehettek részt – a geotermikus erőforrások megújuló energiaforrásként való felhasználásában elkötelezett önkormányzatoknak hirdették meg.

Babák Mihály polgármester azzal kezdte beszámolóját: nagy felismerés volt számukra, hogy Izlandon nemcsak fűtésre használják a geotermális energiát, hanem fokozatosan kiváltották az olaj- és a gázimportot. Sőt, megoldották a villamosenergia előállítását is.

– Az izlandiak igyekeznek minden olajfelhasználást kiváltani geotermális energiára. Túltermelésben vannak, nagyon sok időre biztosított a sziget energiaellátása. Ennek a kis országnak a gazdaságpolitikáját egyetlen egy energiára alapozzák, és jól élnek belőle – fogalmazott Babák Mihály. – Ez tanulság számunkra arra, hogy meg kell értenünk, az egész világ energiafüggő, és ha van megújuló energiaforrásunk, akkor azt ne kizsákmányoljuk, hanem hasznosítsuk.

A három Békés megyei küldött előbb részt vett egy kétnapos szakmai konferencián, ahol az Izlandi Nemzeti Energia Hatóság (Orkustofnun) alkalmazottjai előadásokat tartottak a hatékony, megújuló energia politika megalkotásáról, az izlandi és a magyar jogszabályi háttérről, a geotermális szektor pénzügyi támogató rendszeréről. Majd kétnapos terepszemlére indultak, és megtekintették az egyik geotermikus energiát hasznosító erőművet, valamint az országot kettészelő amerikai és európai kőzetlemezek távolodása által létrejött törésvonalat.

– Izlandon is egyfajta kényszerűség indította el a geohőben, mint energiában való gondolkodást, de mára elmondható, hogy a sziget gazdasága teljesen független a világ energiapiacának ingadozásaitól. A fejlődés olyan gyors volt náluk, hogy a termálenergia részesedése az energiahordozók között 12 év alatt 40 százalékról 80 százalékra nőtt – vette át a szót Prievaráné Mácsár Eszter, az önkormányzat nemzetközi pénzügyi referense. – Hallottuk azt is, hogy Magyarországon sokszor inkább elméleti, mint gyakorlati szinten vannak hiányosságok. S nekünk, önkormányzatoknak abban van nagy szerepünk, hogy a jövőbe látva előre gondolkodjunk.

Babák Mihály polgármester (balról), Hodálik Pál alpolgármester és Prievaráné Mácsár Eszter nemzetközi pénzügyi referens Fotó: Kiss Zoltán

Hodálik Pál alpolgármester szerint ahhoz, hogy át tudják ülteti hazánkba az izlandi modellt, fel kell ismernie a magyar politikai, ágazati, pénzügyi szférának és a közösségi szintnek is a geotermális politika szükségességét. Ráadásul, mivel a termálfúrások nagyon tőkeigényesek, kockázatosak – s kereskedelmi banki finanszírozást is nehéz találni a próbafúrásokhoz – magántőke és kormányzati támogatás is szükséges ezek elvállalásához. Továbbá megfontolandó lenne a magyar pénzügyi intézményeknek, biztosító társaságoknak, hogy felismerjék a geotermális energia kiaknázásában rejlő lehetőségeket, valamint szükséges lenne egy kedvező, semleges jogszabályi háttér.

Sok a részletkérdés, de vannak lehetőségek
Babák Mihály polgármester szerint több feladatuk lesz a jövőben. Előbb csökkenteni kívánják a város energiafüggőségét, s véleménye szerint a helyben megtalálható megújuló energiaforrásokra kell szorítkozniuk a jövőben. A városvezető hozzátette, azt is elkönyvelték utazásuk után, hogy nem járhatnak rosszul azzal, ha olcsó, korszerű energia előállításában gondolkodnak. Így több mint valószínű, hogy felépítik a tervezett napelemparkot Szarvason – akár banki hitelből is.

Forrás: beol.hu

Tags:Hirdetés