Welcome to Magazine Premium

You can change this text in the options panel in the admin

There are tons of ways to configure Magazine Premium... The possibilities are endless!

Member Login
Lost your password?

Japán furfang kettős hasznosításra: gomba terem a napelem alatt

Share Button
Kettős hasznosítás a napelemeknél: a japánok gombát termesztenek a panelek alatt. Japánban a kis farmok abban reménykednek, hogy ez a taktika segít a bevételeik stabilizálásában, és mind az energiát, mind pedig a gombát el tudják adni.

Japánban a kis farmok a túlélésért küzdenek. A vidéki népesség csökken, és a farmerek átlagéletkora 67 év. Most két új farmon tesztelnek egy új gazdasági modellt, amitől a szektor újraélesztését remélik: napelemek alatt termelnek gombát.

Kettős hasznosítás a napelemeknél: a japánok gombát termesztenek a panelek alatt. Japánban a kis farmok abban reménykednek, hogy ez a taktika segít a bevételeik stabilizálásában, és mind az energiát, mind pedig a gombát el tudják adni. Japánban a kis farmok a túlélésért küzdenek. A vidéki népesség csökken, és a farmerek átlagéletkora 67 év. Most két új farmon tesztelnek egy új gazdasági modellt, amitől a szektor újraélesztését remélik: napelemek alatt termelnek gombát.

A két különböző helyszínen, Északkelet-Japánban található gazdaságok összesen 4000 kilowatt napenergiát fognak termelni, melyet helyi célokra értékesíthetnek. Eközben pedig a gombafarm révén évi 40 tonna felhőfül gombát állítanak elő – ezt a fajtát egyébként jellemzően Kínából importálják.

„A termőhelynek sötétnek és párásnak kell lennie ahhoz, hogy a gomba növekedhessen” mondja Minami Kukuchi, a „napelem megosztás” projekt vezetője, amelynek keretében kombinálják a mezőgazdaságot a napenergia hasznosításával. A projektet a Sustainergy megújuló erőforrást hasznosító start up cégen kezdeményezte. „Egyszerűen csak megfelelő környezetet biztosítunk a gombák számára a napelemek alatti, használaton kívüli területen”. A cég a haszonbérletekre szakosodott Hitachi Capital-tól kapja a paneleket, és a Daiwa House Industry fogja ezeket felépíteni és karbantartani.

„Kétségtelen, hogy a japán mezőgazdaság komoly krízishelyzetben van – az átlagos japán farmer életkora egyre nő, egyre több a felhagyott mezőgazdasági terület, főleg a gazdálkodók kritikus gazdasági pozíciója miatt” áll Kikuchi Fast Company-nak írott levelében. A helyzet javítása érdekében úgy terveztük meg a projektet, hogy annak része legyen a nagyüzemi napelem farm, így a gazdálkodók stabil többlet-bevételhez jutnak. Természetesen ez a megújuló energiaforrás hozzátesz Japán fenntartható fejlődéséhez is.

Napjainkra a japán mezőgazdasági területek körülbelül tizedén hagyták fel a művelést, annak ellenére, hogy az élelmiszer nagy részét importálják. A kormány által kivetett vámok elvették a cégek kedvét attól, hogy a mezőgazdasági területeken napelem-farmokat létesítsenek. A szabályozás részleges enyhítése eredményeképp 2013 óta jobban megéri napelemeket telepíteni – amennyiben azt mezőgazdasági tevékenységgel ötvözve telepítik, és nem felváltva azt.

A Sustainergy hisz benne, hogy ehhez hasonló gazdaságokban más, kis fényigényű terményeket is lehetne nevelni, például burgonyát. Az Amerikai Egyesült Államokban a Massachusetts Egyetem kutatói azt vizsgálják, lehetséges-e sokkal többféle élelmiszernövényt termelni ilyen módszerrel. Egy south deerfield-i farmon az elmúlt két évben kellel, brokkolival és mángolddal kísérleteztek 9 láb magas (2,7 méter) napelem-sorok alatt.

A KUTATÁSOK SZERINT A SZOKATLANUL FORRÓ IDŐJÁRÁSBAN AZ ELEMEK NYÚJTOTTA ÁRNYÉK SEGÍTI A NÖVÉNYEKET, ÉS ANNAK ELLENÉRE, HOGY KEVESEBB NAPSÜTÉS ÉRI ŐKET, A TERMÉSÁTLAG SZINTE MEGEGYEZIK SZABADFÖLDI KULTÚRÁKÉVAL. Normál időjárási körülmények között a tesztek alapján a termésátlag némileg kisebb. A gazdálkodó az anyagi különbségeket az áram eladásával küszöbölheti ki, és eközben az értékes mezőgazdasági területet is megőrzi.

„Azt próbálom bemutatni, hogy a termés majdnem olyan jó, vagy elégséges lehet” mondja Stephen Herbert, az egyetem Stockridge-i Mezőgazdasági Iskolájának agrártudományi professzora. „Napelemeket telepíteni egy olyan területre, ahol most élelmiszert termelnek, és úgy telepíteni, hogy az csak elektromosságot termeljen, nem jó dolog. Lehetséges egyszerre mindkettőt termelni.”

A gazdálkodóknak még egy lehetőségük van: juhokat vagy marhákat legeltetni azon a füvön, amit a napelemek alatt növesztenek. A juhok átvehetik a fűnyírók helyét, és ahogy a fű széndioxidot vesz fel a légkörből, a farm karbon-lábnyoma negatív lehet.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Tags:Hirdetés