Kibővülhet a METÁR-rendszer – Ez adhat lendületet a megújulóknak

Share Button

Bár sokan nem tudnak róla, január elsejével elindult az új METÁR-rendszer. A megújuló energiaforrásból előállított villamos energia támogatási rendszer egyelőre nem tartalmaz minden kívánt elemet, és kisebb kerettel indul, a kormány azonban bővíteni tervezi a rendszert. Az uniós források kapcsán Magyarország azt támogatja, hogy tagállamok maguk határozzák meg, hogy milyen pályát követnek a célkitűzések elérésére – hangzott el a Portfolio Clean Energy Summit 2017 konferenciáján.

Ha nem lennének üvegházhatású gázok, már egy jéggolyón ülnénk – szögezte le Dr. Nemes Csaba, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Klímapolitikáért felelős főosztályvezetője a Portfolio Clean Energy Summit 2017 konferenciájának első előadásában. Ezzel arra utalt, hogy bár kétségtelen a klímváltozás ténye, az már kevésbé nehezen állapítható meg, hogy a környezet felmelegedés mennyiben az emberi tevékenység következménye és mennyire egy általános folyamat. Hiszen az üvegházhatású gázok az emberi tevékenység nélkül is jelen vannak, mitöbb fontos fenntartó elemei annak az egyensúlynak, ami fenntartja az élhető hőmérsékletet a bolygón.

Mindössze körülbelül másfél tucat ember van a világon, aki pontosan ki tudja számolni, mennyi az egyensúly fenntartásához szükséges megfelelő kibocsátási arány, egy biztos: az elmúlt száz évben jelentős változás látszik az átlaghőmérsékletben. Csak 1981 és 2015 között durván 5 Celsius fokot emelkedett a hőmérséklet. Ha ez a tendencia folytatódik húsz év múlva egy jó kis toszkánai időjárás várható Magyarország területén.

Ezt elkerülendő; a magyar vállalások bizonyos pontjain túl is szárnyalja az Európai Unió 2020-as klíma- és energiapolitikai célkitűzéseit. Például a megújuló energiaforrások részarányának 13 százalékra növelése helyett, a kormány önkéntes módon 14,65 százalékot vállalt.

Hol tartunk most?

A klímapolitikai szakember szerint a 13 százalékot már most is meghaladtuk és közelítünk a 2020-as vállalásunkhoz. “Ez nem csak statisztikai trükk, a KSH becslései meglepően jó eredményeket mutattak, a vártnál sokkal jelentősebb a biomassza felhasználás és nőtt a háztartási méretű kiserőművek teljesítőképessége is.

Nemes hozzátette: “Majdnem 800 milliárd forint van arra, hogy tisztaenergia és hatékonysági beruházásokat hozzunk létre. Olyan beruházásokat kell támogatni, amelyek hozzájárulnak a klímaváltozás következtében egyértelműen látható hőmérsékleti növekedés lassulásához, csökkentéséhez, attól függetlenül, hogy ez ember által okozott vagy sem.” Ennek fontos pillére az Otthon Melege Program is, amely ugyan a szakember szerint nehezen kezelhető;, de sikeres: eddig körülbelül 180 ezer család kapott már valamilyen célra támogatást.

Forrás: portfolio.hu