Welcome to Magazine Premium

You can change this text in the options panel in the admin

There are tons of ways to configure Magazine Premium... The possibilities are endless!

Member Login
Lost your password?

Kis cég kis beruházására is járhat energiahatékonysági adókedvezmény

Share Button

A nem kifejezetten energiahatékonysági célokat szolgáló beruházások is részesülhetnek adókedvezményben, ha egyébként energiahatékonyság-növekedéssel járnak. A július végén megjelent szabályozás cégmérettől és a beruházás megvalósításának helyétől függetlenül igénybe vehető, amire korábban nem volt példa – mondta az NRGreportnak H. Nagy Dániel, a MAZARS szenior adómenedzsere.

Milyen esetekben vehető igénybe az adókedvezmény?

Igénybe vehető mondjuk egy új üzemcsarnok építésekor, ha a beruházás energetikai részében, például épületgépészeti megoldásokkal energiamegtakarítást érnek el. Ha az adott vállalkozás erről igazolással rendelkezik, az ezzel kapcsolatban felmerülő többletköltségei az adókedvezmény alapját képezhetik. Ha tehát a beruházás nem is kifejezetten energiahatékonysági céllal valósul meg, de egy része azt eredményezi, részesülhet a cég adókedvezményben.

Természetesen a kimondottan energiamegtakarítási céllal történő beruházásoknál is igénybe vehető a kedvezmény. Ilyen például napkollektorok telepítése.

Hogyan vehetik igénybe a cégek a kedvezményt?

A beruházás elszámolható költségeinek meghatározott százalékával az adóját csökkentheti a cég. Nagyvállalatok esetében ez azt jelenti, hogy a költségek 30 százaléka, középvállalkozásoknál 40, kisvállalkozásoknál 50 százalék vonható le a számított adóból. Azaz a cég ennyivel kevesebb fizetendő adót vall be az éves társaságiadó-bevallásában.

Teljesen új az elv? Vagy létezett korábban is adókedvezmény ilyen jellegű beruházásokra?

Az új kedvezmény alapvető szabályai 2016 november 26-án léptek hatályba, az azt követően megkezdett beruházásokra vonatkozóan. A törvény azonban szűkszavúan fogalmazott, a részletszabályok pedig ekkor még hiányoztak. Egy később megjelenő kormányrendeletre várt annak részletezése, hogy pontosan milyen feltételekkel lehet igénybe venni a kedvezményt. Az elvi lehetőség tehát megvolt, de a vállalkozások eddig nem mertek és nem is tudtak lépni, mert nem állt rendelkezésre az az alacsonyabb szintű, kormányrendeleti szabályozás – ez jelent meg július végén.

Kifejezetten az energiahatékonyságot javító beruházásokra nem járt adókedvezmény korábban. A társasági adón belül elérhető az ún. fejlesztési adókedvezmény, ám ez meglehetősen korlátozottan vehető igénybe. Korábbi adókedvezményeket például nagyvállalatok csak bizonyos feltételekkel – például infrastrukturálisan kevésbé fejlett településeken megvalósított beruházás esetén – vehették igénybe, és emiatt sok cég nem élhetett ezzel a lehetőséggel. Az új szabályból már ők is profitálhatnak, hiszen a kedvezmény nem függ attól, hogy hol valósul meg a beruházás.

Egyébként nem magyar találmányról van szó: egy uniós rendelet harmonizálása történt. Az állami támogatásokra vonatkozó általános csoportmentességi rendelet határozza meg, milyen kedvezményt nyújthatnak a tagállamok. Ezt a lehetőséget Magyarország eddig nem használta ki – most igen.

A felsorolt vállalkozási méretkategóriák közül, melyek lesznek azok, akik leginkább igénybe veszik várhatóan a támogatást?

Ma még nehéz megmondani. Mi elsősorban nemzetközi hátterű nagyvállalati ügyfelekkel állunk kapcsolatban. Az év elejétől volt érdeklődés, ám akkor még mi sem ismertük a részleteket. Nem zárnám ki, hogy kisebb vállalkozások is profitálnak majd ebből.

A részletek megjelenésével nőtt az érdeklődés?

A nagyvállalatok üzleti évben gondolkoznak, így az idei évre vonatkozó fontosabb beruházási döntéseket már meghozták. A következő évben lehet komolyabb jelentősége az új kedvezménynek.

Hogyan kaphat igazolást egy cég a beruházás energiahatékony voltáról?

Kétszer kell auditálni: a beruházás megkezdését előtt kell egy auditort hívni, aki igazolja, hogy várhatóan energiamegtakarítást fog eredményezni, s azt megmondja, várhatóan mennyit. A beruház befejezésekor pedig ismét: ekkor már tényleges adatok alapján adja ki az igazolást, mely alapján a társasági adóbevallásban a levonás megjeleníthető.

Az elszámolható költségek közül kizár-e bármit a törvény?

Meglepetés volt, hogy a megújuló energiaforrásból villamosenergia termelésére alkalmas bármely energiatermelő beruházás költsége ki van zárva.

Mekkora megtakarítás érhető el az adókedvezménnyel?

Ezt az adókedvezmény behatárolja: az elszámolható költség 30 százaléka lehet például nagyvállalatok esetében. Figyelni kell azonban arra is, hogy a legtöbb társasági adókedvezményre egy 70 százalékos korlát vonatkozik – a fizetendő adó nem nullázható le teljesen, legfeljebb hetven százalék lehet az adókedvezmény. Ha a beruházás költségének 30 százaléka belefér ebbe, akkor a megtakarítás 30 százalék.

Mennyire sarkallja majd a vállalkozásokat energiahatékony beruházások megvalósítására a kedvezmény?

Az adótervezés során a nagyvállalatok biztosan számításba fogják venni. Kisebb cégeknél korlázhatja az érvényesülését, hogy sok más adókedvezmény igénybe vehető a társasági adón belül, amivel „verseng” ez a kedvezmény. A nagyobb cégek egyébként is megvalósítandó beruházásaik során szempont lehet, hogy azokat energiahatékony módon valósítsák meg. Bár ez egyébként is szempont, hiszen költségmegtakarítást jelent, a kedvezmény egy újabb döntési tényező lehet.

Végh Zsófia | Forrás: NRGreport

Tags:Hirdetés