Létfontosságú a Tesla lépése a hurrikán pusztította országnak

Share Button

Napelemeket és villamos energia tároló paneleket küld Puerto Ricóba a Tesla, a hurrikán sújtotta sziget áramszolgáltatásának helyreállítását elősegítendő.

Továbbra is súlyos a helyzet a 3,5 milliós lakosú Puerto Ricón, miután a szigetet az extrém erős Irma hurrikánt követően a Maria névre keresztelt hurrikán is letarolta. Pedig nem lehet azt mondhatni, hogy a szigetnek ne lenne tapasztalata abban, hogyan kell felkészülni és megbirkózni a hurrikánokkal, azonban az idei szezon eddigi viharai a korábbiaknál nagyobb csapást mértek az Egyesült Államok társult államára.

A viharok számos emberáldozatot követeltek (a hivatalos adatok eddig 20 halálos áldozatról szólnak, de más értesülések alapján ez a szám várhatóan jelentősen emelkedik még), általános az ivóvízhiány, az élelmiszer- és gyógyszerellátás akadozik, a villamos energia rendszer pedig gyakorlatilag összeomlott.

Bloomberg jelentése szerint a Tesla több száz Powerwall energiatároló rendszert, illetve fotovoltaikus panelt szállít a katasztrófa sújtotta országba annak érdekében, hogy hozzájáruljon az áramszolgáltatás helyreállításához. A társaság a technológia mellett szakembereket is a szigetre küldött, akik segítenek a rendszerek telepítésében, akik a helyi szervezetekkel együttműködve döntenek például a telepítések helyszínéről.

A társaság tavaly akvirálta a napelemek telepítésével foglalkozó SolarCity társaságot is, mivel Elon Musk Tesla-vezér az elektromos autók mellett az energiatároló megoldással kombinált napelemes rendszerekben látja a tiszta és fenntartható energiaforrásokra való áttérés kulcsát.

Forrás: portfolio.hu