Welcome to Magazine Premium

You can change this text in the options panel in the admin

There are tons of ways to configure Magazine Premium... The possibilities are endless!

Member Login
Lost your password?

Maguk szerelték fel a napelemeket

Share Button
Tíz házra felkerült a napelem Bakson, amire a pénzt adományokból gyűjtötték össze azok számára, akik gyertyával világítottak. Az ötletgazdák továbbgondolták a programot.
 
– Sokkal világosabb van – Rostásék még most is rácsodálkoznak a világosságra, ami beborítja baksi házukat. Márkó magától el sem mesélte volna, hogy ő maga szerelte fel a napelemet a tetőre, ha azt a helyi önkéntes nem árulta volna el. Kiderült, hogy amikor elhozták Baksra a napelemeket, azokat nem üzemelték be, hanem a helyiekre bízták úgy, hogy pár óra alatt kiképezték őket a műveletre. Rostás Márkó volt a legügyesebb, ő szerelte fel a szerkezeteket.

Lapunkban is megírtuk, hogy ősszel indított a Romaversitas Alapítvány egy gyűjtési akciót, hogy LED-es világítással váltsák ki azoknál a mélyszegénységben élő családoknál a villany egy részét, ahol vagy soha nem is volt villany, vagy kikapcsolták azt. Három településen, köztük Bakson már fel is szerelték a villanyt csak a világításnál kiváltó napelemeket.

Sorban állnak a napelemért

– Hol lehet befizetni a kétezer forintot? – állít meg a Bakshoz tartozó Mária-telepen egy asszony. Kiderült, hogy Csurárné Boldizsár Hajnalka az önkéntesekkel kevert össze bennünket, akik azt tervezik, hogy pályázaton nyert pénzből további napelemeket vásárolnak, majd azokat a Rostás Márkó vezette kis brigád fogja felszerelni a helyieknek. Azt már Daróczi Gábortól tudjuk meg, aki a Romaversitas igazgatója volt, s bár két hónappal ezelőtt eljött az alapítványtól, ezt a programot folytatni szeretné baksi önkéntesekkel.

Az öt gyermeket nevelő Balázs Olga évek óta retteg attól, hogy kikapcsolják nála a villanyt. Ezért megváltás számára a napelem. Fotó: Kuklis István

Munkát is adhat

– Amikor először jártunk itt, többen bizalmatlanok voltak – magyarázza Daróczi Gábor. – Amikor azt látták, hogy a tíz helyett tizennégy napelemet tudtunk hozni az adományokból összegyűlt pénzből, akkor már sokan elkezdtek érdeklődni. Pont ezért találták ki, hogy két magánalapítványhoz pályázva közel kétmillió forintból újabb napelemeket szereznének be. A Rostás Márkóval együtt kiképzett három fiú segítségével szerelnék ezeket fel. Később kétezer forint többszöri befizetésével gyűjtenének újabb összeget, s amint egy újabb napelemre összegyűlik a pénz, akkor a brigád felszerelné. – Egy úgynevezett rulírozó alapot hoznánk létre – magyarázza Daróczi, hogyan építenének fel egy életképes rendszert, amelybe a baksi szegregátum fiataljai is be tudnak kapcsolódni.

Volt már képzés is

Ingyen képeznék ki a romákat a napelem szerelésére, az első darabokat adományokból, illetve pályázaton nyert pénzből. Az elképzelés az úgynevezett rulírozó alappal az, hogy önfenntartóvá váljon a mozgalom, amelynek során nemcsak olcsó világítást kaphatnak a Mária-telepi romák, de munkát is teremtenének maguknak. Daróczi Gábor szerint bár volt már hasonló képzés Bakson, ahol segédmunkára képeztek ki néhány fiatalt a 150 millió forintos költségű komplex telepi program részeként, de abban munkát nem tudtak biztosítani. Most kevesebb pénzből két legyet ütnek egy csapásra.

Forrás: delmagyar.hu

Tags:Hirdetés