Magyar vezetéssel egyesül a magyar és a szerb áramtőzsde

Share Button

Együttműködési megállapodást írt alá a magyar villamos energia szervezett piacot működtető HUPX Zrt., a Mavir magyar rendszerirányító, a szerb áramtőzsde és a szerb rendszerirányító, valamint a párizsi székhelyű EPEX Spot (European Power Exchange), amelyben közös, régiós áramtőzsde létrehozását tűzték ki célul.

 A közlemény lényegesebb pontjai:

  • Az ötoldalú megállapodásban a felek a magyar aznapi és másnapi piacot üzemeltető HUPX és a szerb másnapi piacot üzemeltető SEEPEX áramtőzsdék összeolvadásával közös vállalat létrehozását kezdeményezték.
  • A magyar-szerb közös vállalatban a rendszerirányítók, a magyar MAVIR és a szerb EMS mellett az EPEX Spot vesz részt alapító részvényesként.
  • A vállalat Budapest-Belgrád székhellyel működik majd, és támaszkodik a nyugat-európai áramtőzsdék integrációjában tapasztalatot szerzett EPEX Spot szakértelmére.
  • A résztvevők célja, hogy az új tőzsde meghatározó szerepet töltsön be a régió piacainak integrációjában.
  • A kezdeményezés nyitott új partnerek csatlakozására is a régió árampiacainak fejlesztése érdekében.

A közös vállalat létrehozásával hatékonyabbá tehető a piaci integrációs folyamat, illetve megőrizhető az a domináns pozíció, amelyet a HUPX Kelet-Közép Európában már kivívott – mondta Tóth Péter, a HUPX Zrt. vezérigazgatója.
A magyar árampiac szoros régiós integrációs folyamata évekkel ezelőtt elkezdődött, a cseh, szlovák és magyar másnapi villamosenergia-piacok összekapcsolását követően a román fél is csatlakozott a rendszerhez 2014 végén.

Forrás: portfolio.hu