Megcsinálták az akkumulátort, amitől ön is elektromos autóra váltana

Share Button

A németek új technológiával készített akkumulátorával az elektromos autók hatótávolságát meg lehetne duplázni. A Tesla Model S simán vinné az 1000+ kilométert egy feltöltéssel.

Hiába nyilvánvaló, hogy a jövő közlekedési eszköze az elektromos autó lesz, sokan továbbra is szkeptikusak a járművel kapcsolatban. Ennek legfőbb oka az akkumulátor kapacitása – na meg az ára –, ami meghatározza, hogy egy feltöltéssel mekkora utat tud megtenni a kocsi. A német Fraunhofer-Gesellschaft nevű cég azonban olyan akkumulátort csinált, ami megnövelheti az elektromos autók iránti keresletet.

Totalcar beszámolója szerint a cég Mobile Energy Storage Systems részlege alapjaiban gondolta újra a lítium-ion akkumulátorok felépítését. Ennek köszönhetően a hengeres cellák helyett egymásra fektetett lemezekből építik fel az eszközt, ami így a sokkal jobb helykihasználásnak köszönhetően több energiát is tud tárolni.

© Fraunhoffer-Gesellschaft

A fejlesztők szerint az eljárással meg lehetne duplázni az elektromos autók hatótávolságát. A legerősebb Tesla esetében ez 1000+ km-t jelentene, de a Nissan Leaf 2017-es 30 kWh-s változatával is el lehetne gurulni egy jó 340 km-t. Ez pedig már pont annyi, amennyit a Tesla eddigi legolcsóbb változata tud majd nyújtani. (Hogy melyik autó mennyit tud most menni egy feltöltéssel, azt ebben a cikkben szedtük össze.)

A németek hat éve dolgoznak az akkumulátoron, a tervek szerint pedig 2020-ban már élesben is tesztelhetik az eszközt. Ez azért is lehetne remek időzítés, mert korábban például a hollandok és a norvégok is úgy döntöttek, 2025-től betiltják a benzinnel és a gázolajjal működő autókat.

Forrás: hvg.hu