Welcome to Magazine Premium

You can change this text in the options panel in the admin

There are tons of ways to configure Magazine Premium... The possibilities are endless!

Member Login
Lost your password?

Megcsinálták az akkumulátort, amitől ön is elektromos autóra váltana

Share Button

A németek új technológiával készített akkumulátorával az elektromos autók hatótávolságát meg lehetne duplázni. A Tesla Model S simán vinné az 1000+ kilométert egy feltöltéssel.

Hiába nyilvánvaló, hogy a jövő közlekedési eszköze az elektromos autó lesz, sokan továbbra is szkeptikusak a járművel kapcsolatban. Ennek legfőbb oka az akkumulátor kapacitása – na meg az ára –, ami meghatározza, hogy egy feltöltéssel mekkora utat tud megtenni a kocsi. A német Fraunhofer-Gesellschaft nevű cég azonban olyan akkumulátort csinált, ami megnövelheti az elektromos autók iránti keresletet.

Totalcar beszámolója szerint a cég Mobile Energy Storage Systems részlege alapjaiban gondolta újra a lítium-ion akkumulátorok felépítését. Ennek köszönhetően a hengeres cellák helyett egymásra fektetett lemezekből építik fel az eszközt, ami így a sokkal jobb helykihasználásnak köszönhetően több energiát is tud tárolni.

© Fraunhoffer-Gesellschaft

A fejlesztők szerint az eljárással meg lehetne duplázni az elektromos autók hatótávolságát. A legerősebb Tesla esetében ez 1000+ km-t jelentene, de a Nissan Leaf 2017-es 30 kWh-s változatával is el lehetne gurulni egy jó 340 km-t. Ez pedig már pont annyi, amennyit a Tesla eddigi legolcsóbb változata tud majd nyújtani. (Hogy melyik autó mennyit tud most menni egy feltöltéssel, azt ebben a cikkben szedtük össze.)

A németek hat éve dolgoznak az akkumulátoron, a tervek szerint pedig 2020-ban már élesben is tesztelhetik az eszközt. Ez azért is lehetne remek időzítés, mert korábban például a hollandok és a norvégok is úgy döntöttek, 2025-től betiltják a benzinnel és a gázolajjal működő autókat.

Forrás: hvg.hu

Tags:Hirdetés