Megújuló energiával ellátottan dolgozhatnak a honatyák Afrikában

Share Button

A következő év eleje döntő, vélhetően majd az utókor részéről is számon tartott változást hoz egy afrikai ország életébe. Accra városában a legfontosabb állami épületek napenergia-ellátást kapnak, elsőként a Parlament épülete és a Flagstaff House. Ez utóbbi az elnöki rezidencia, illetve a kormány épülete is egyben. A magát az egykori dicsőséges Ashanti Birodalom utódállamának tekintő Ghána a 14. afrikai ország, amely a napenergia hasznosításáról szóló nemzetközi keretszerződést, az International Solar Alliance-t (ISA) ratifikálta.

Az Origo is rendszeresen beszámol arról, hogyan bővül a megújuló energia felhasználása a globális világban, valamennyi kontinensen és egyre több országban. Most az afrikai Ghána döntött úgy, hogy a nemzetközi közösség előtt kötelezi el magát a megújuló energiák mellett. Ebben a bejelentés szerint a kormány jó példával kíván elől járni, ezért a legfontosabb kormányzati és középületek ellátását átállítják a napenergiára.

Az accrai törvényhozás is áldását adta az ISA-hoz való ghánai csatlakozásra
Forrás: AFP/Chris Stein/Chris Stein

A napra és a vízre épít Ghána

Az ISA annak a 121 országnak és szervezetnek az együttműködését takarja, amelyek a Rák- és a Baktérítő között helyezkednek el, vagy működési területük ezekben az államokban van.

A megállapodáshoz csatlakozók azt vállalják, hogy együttműködnek a napenergia felhasználásának kutatásában, a technológiák fejlesztésében és az azokat hasznosító beruházások megvalósításában.

A ghánai döntést Boakye Agyarko, az ország bánya- és energiaügyekért felelős minisztere jelentette be. A miniszter a Parlament éjszakába nyúló ülésén azt mondta, hogy a megállapodáshoz való csatlakozás a legjobb lépés. Egyrészt csökkenti az ország hagyományos ellátó-hálózatának terhelését, a kormányzatnál közvetlenül jelentkező energiaköltségeket, és más országoknak is jó példát mutathat.

Az ország egyúttal vállalást tett arra is, hogy az energiamixben a megújulók részarányát 10 százalékra emelik 2030-ra, a mostani csekély, 1 százalékos mértékről.A miniszter azt is mondta, hogy a kormány célja, hogy az országot a napenergiára állítsák át a napközbeni órákra, az éjszakai energiát pedig a vízenergia hasznosításával termeljék meg.

Napenergiát kap jövőre a Flagstaff House, a kormány épülete is
Forrás: Wikimedia Commons

 

Indiai hitelből építkeznek

A hidroenergia hasznosításával egyébként nem áll rosszul Ghána, igaz, néhány évvel ezelőtt nagy botrányt kavart, amikor kiderült, az ezért a területért felelős vállalat súlyos korrupciós ügyektől érintett. Újságírók derítettek fényt arra, hogy a cégnél olyan pénzek tűntek el, melyeket az energiaellátás fejlesztésére kellett volna fordítaniuk.

A napenergiával kapcsolatos vállalásokra India bocsát rendelkezésre 10 milliárd dolláros hitelkeretet, melyből 2 milliárdot az ISA-csatlakozás után, már le is hívhat az ország.

A mostani bejelentés nyomán, 400 megawattos naperőmű építését kezdik meg, de nem akarnak elfeledkezni a vízi erőművekről sem.

A kormány most azt hangsúlyozza, a napenergia mellett újra szeretnék gondolni a vízenergia hasznosításának kérdéseit is.

Ezzel kapcsolatban a miniszter bejelentette, hogy az ország valamennyi vízi energiatermelőjét hibrid termelővé alakítják, hogy a létesítmények a napenergia hasznosítására is képesek legyenek.

Forrás: origo.hu