Welcome to Magazine Premium

You can change this text in the options panel in the admin

There are tons of ways to configure Magazine Premium... The possibilities are endless!

Member Login
Lost your password?

Megújulók: bajban lesznek a rugalmatlan cégek

Share Button

A megújuló energiahordozók és a digitalizáció térnyerése az energia ágazatban alkalmazkodásra, működési modelljeik átalakítására készteti a cégeket. A szabályozó hatóságok számára pedig a uniós energiapolitikai követelmények jelentenek sokszor kihívást – hangzott el a Portfolio Clean Energy konferencián.

Az ágazatot négy fő trend alakítja, s a benne tevékenykedő vállalatok működését, az egyik a decentralizáció, a prosumerek (fogyasztó és termelő) terjedése – mondta Mező Csaba, a Deloitte pertnere. A szakember példaként a napelemeket hozta, melyek ára a technológia fejlődése miatt folyamatosan csökken, ami még nagyobb fokú terjedést vetít előre.

Új piaci szereplők, változó ügyféligények

A folyamat hatására a villamos energia hálózat szerepe megváltozik, a napelemet telepítő fogyasztók ugyanis a hálózatot energiatárolónak is használják. Emellett az akkumulátorok és egyéb energiatároló kapacitások díja is csökken majd, ezek szintén egyre nagyobb teret nyernek. A napelemeket használó otthonok „hub”-ként fognak működni, a cégek pedig versenyezni fognak a fogyasztókért, akiknek személyre szabott ajánlatokat, megoldásokat kínálnak majd – mondta Mező.

Az inkumbens piaci szereplőknek az új belépőkkel kell megküzdeniük, akiket például egy elavult hálózat, s annak esetleges felújítási költségei nem terhelnek. Az új belépők egyik típusa az ügyfélinformációk begyűjtése és elemzését követően állít elő hozzáadott értékkel rendelkező terméket; a másik típust az autógyárak képviselik – ez az iparág lehet az energiaszektor fő kihívója. Mivel rendelkeznek megfelelő kapacitásokkal, az autógyárak várhatóan az energiatárolás és -menedzsment területére is be fognak lépni.

Az ügyféligények minél magasabb fokú kiszolgálása szintén egy trend, ami a vállalatok üzleti stratégiáját meghatározza. A MOL többek között ezért alakította át, s bővíti szolgáltatási pontjain a kínálatot, s lép új területekre, mint az elektromobilitás – mondta Fasimon Sándor, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója. A cég finomítóiból kikerülő üzemanyagok 70%át ma még a közlekedésben használják, a cél, hogy 50%ra csökkentsük a motorikus hajtóanyagok arányát, a fennmaradó 20%ot pedig a petrolkémiába irányítsuk – mondta Fasimon.

Elhivatottság helyett marketing szempontok

Az energetikai vállalatok ma egy trilemmával szembesülnek, a megbízhatóság és (költség)hatékonyság mellett klímavédelmi követelményeknek is meg kell felelniük – mondta ifj. Chickán Attila, az Alteo Group vezérigazgatója. A vállalat energiatermeléssel, (megújuló) projektek létrehozásával és finanszírozásával egyaránt foglalkozik, erőműveinek 50% megújuló energiaforrást hasznosít. A cégek klímavédelmi intézkedéseit ma még nem feltétlenül elhivatottság vezérli, jellemzőbb, hogy marketing szempontok miatt döntenek egy-egy beruházás mellett a vállalatok, de az ország klímavállalásai szempontjából tulajdonképpen mindegy – tette hozzá.

A hazai célkitűzést, a teljes energiatermelésen belül 14,65% megújuló arányt ugyan teljesítette az ország, egy statisztikai revíziónak köszönhetően, a bruttó végső megújuló energia fogyasztás lényegében nem növekszik, a megújuló energia magyarországi részaránya az elmúlt években stagnált – montda Grabner Péter, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) energetikáért felelős elnökhelyettese. A szakember kitért a METÁR-ral kapcsolatos brüsszeli tárgyalásokra (január elsejével ugyanis csak korlátozott tartalommal indult el megújuló és alternatív energiaforrásokból előállított hő- és villamosenergia-átvételi támogatási rendszer), melynek több pontja is a Bizottság jóváhagyására vár. A szakember úgy számol, ez év második felében lezárulhatnak a biomassza termelést érintő kérdéses pontok tárgyalása. A pályáztatás részleteiről (ideje, technológiasemlegesség, mértéke) pontos részleteket még nem tudott közölni.

Óvatosak a finanszírozók

Bár a kamatkörnyezet alacsony, ami kedvez a tőkebefektetésének, még mindig óvatosak a finanszírozók, ha megújuló energiával kapcsolatos, vagy tiszta energia projektekről van szó. Ennek egyik oka, hogy a támogatás és a futamidő hossza, ami a szabályozástól is függ nincs összhangban. Az ING nemzetközi szinten elkötelezett a megújuló energia iránt: jelenleg 3,5 milliárd euróval finanszíroz megújuló energia alapú villamosenergia termelést (projektalapú finanszírozás) – mondta Németh István, az ING Bank igazgatója.

Magyarországon 15 évre áll rendelkezésre hitel, ha a támogatási rendszer ezen túlnyúlik, átstrukturálásra kerülhet sor. Hosszú lejáratú hiteleket csak korlátozott számban tudnak a bankok mérlegükben tartani. Megoldás lehet, ha hosszabb amortizációs profilú hitelt rövidebb futamidővel nyújt a bank, amellyel a futamidőkockázat helyett refinanszírozási kockázatot vesz magára, ám ennek mértéke alacsonyabb lehet. A történelmileg alacsony kamatkörnyezetről nem tudni, mennyire tartós, ezért érdemes a fedezetet fixálni – mondta Németh.

Végh Zsófia | Forrás: NRGreport

Tags:Hirdetés