Welcome to Magazine Premium

You can change this text in the options panel in the admin

There are tons of ways to configure Magazine Premium... The possibilities are endless!

Member Login
Lost your password?

Minden korábbinál jobban zuhan a megújuló energia ára

Share Button

A meglehetősen befolyásos Morgan Stanley befektetési bank elemzői szerint a megújuló energiaforrásokat hamarosan a politika is képtelen lesz megállítani. Egyszerűen arról van szó, hogy a megújulók, mint a nap- és szélenergia rohamléptékben válnak a legolcsóbb energiaforrássá. Az elemzők azt mondják, a közgazdaságtudomány alapelvei szerint így az USA akkor is teljesíteni fogja a párizsi klímaegyezmény vállalásait, ha Donald Trump elnök tényleg kilép abból.

Napelemek 2014-ben egy lakótelep tetején Berlin-Lichtenbergben (Fotó: Jörg Carstensen / dpa / AFP)Fotó: JORG CARSTENSEN

“Azt jósoljuk, hogy 2020-ra a megújuló forrásokból lehet majd a legolcsóbban energiát állítani” – mondták a Morgan Stanley szakemberei, akik szerint az egész világon csak néhány délkelet-ázsiai országban nem lesz ez a gelyzet.

“Előrejelzésünk szerint a legtöbb esetben a változást nem a politika, hanem a megújuló energiaforrások költségeinek zuhanása fogja mérsékelni a széndioxid-kibocsátás szintjén. Hiába mondja fel Trump elnök a párizsi klímaegyezményt, szerintünk az USA 2020-ra 26-28 százalékkal felül fogja teljesíteni a 2005-ös széndioxid-kibocsátáshoz viszonyított vállalásait” – írta a Morgan Stanley.

A cég számai szerint a napelemek ára 2016 és 2017 között 50 százalékkal zuhant, és az olyan országokban, ahol erre megfelelőek a feltételek, a szélenergia előállítása fele vagy harmada annyiba kerülhet, mint ugyanez az energia szén- vagy gázüzemeltetésű erőművekből. A technológiai innovációnak köszönhetően ráadásul egyre hosszabb és hosszabb lapátú szélerőműveket lehet építeni, így a költségek tovább fognak csökkenni.

Forrás: 444.hu

Tags:Hirdetés