Napelemes árrekord: Hét forintért termelik a kilowattórákat

Share Button

Állandó, kopni nem tudó mantraként szól nálunk, hogy a napenergia termelés drága, és mint ilyen, csak jelentős pénzügyi támogatással volna képes “megélni” a piacon. Íme, itt egy újabb cáfolat.

A SunEdisoné az új rekord a világon legalacsonyabb termelői árajánlat címért egy ideje már zajló globális versenyben, miután 29,1 dollár/MWh-s ajánlatot adott a chilei áramszolgáltatónak –írta meg a Cleantechnica. A cég, mely így (a hétköznapi, lakosság ifogyasztó számára is értelmezhető kWh mennyiségre átszámoltan) pontosan 2,91 centért vállalta egységnyi áram hálózatra vitelét, a dubaii Masdar csúcsát döntötte meg, mely 2,99 cent volt.

Az alábbi ábrán az látszik, hogy kik (mikr) voltak eddig a csúcstartók:

És hogy biztosan érthető legyen, pontosan milyen rekordról is van szó: a chilei napenergiás cég azt vállalta egy áramaukción, hogy kevesebb, mint nyolc forintért (a mai árfolyam szerint 0,291 x 274 = 7,974 forintért) megtermeli azt az egységnyi áramot, amit a költség szempontból sok-sok éve nullára írt Paksi Atomerőmű jelenleg 11-12 forintért, Paks II. – már ha megépül egyáltalán – 30-35 forintért lehet képes produkálni. A hír súlyosságát számunkra pedig az is tovább emeli, hogy nem holmi megtérült beruházású napelemparkból származó “ingyenáram” az áru.

Chilében 2014 elején még kevesebb, mint 10 MW-nyi telepített napenergia-termelő egység működött. Az már más kérdés, hogy a dél-amerikai  országban két év alatt mintegy 85-szörösére (!) 848 MW-ra nőt a beépített napelemkapacitás, és az idei növekedési számok még ennél is vadabb képet mutatnak. Az idei évet Chilében úgy kezdte az iparág, hogy még további 2195 MW nagyságú rövid-, és középtávú (de már jóváhagyott) fejlesztési projek volt az asztalon, és a bírálatra váró volumen súrolta a 4 GW-ot (egészen pontosan 3944 MW potenciálról szólt). És ha még ez sem elég meggyőző, íme a kormányzati elképzelés: a következő évtizedre szeretnék elérni a 10 GW-os határt.

Emlékeztetőül: Magyarországon jelenleg jó, ha 80 MW beépített kapacitás dolgozik – ez is csak annak köszönhetően, hogy Pécsett, zömmel brüsszeli pénzből épült egy 10 megawattos napelempark, és  a Mátrai Erőmű tulajdonosa pedig 16 MW kapacitással épített egy napelemrétet.

Forrás: hvg.hu