Welcome to Magazine Premium

You can change this text in the options panel in the admin

There are tons of ways to configure Magazine Premium... The possibilities are endless!

Member Login
Lost your password?

Napelemes árrekord: Hét forintért termelik a kilowattórákat

Share Button

Állandó, kopni nem tudó mantraként szól nálunk, hogy a napenergia termelés drága, és mint ilyen, csak jelentős pénzügyi támogatással volna képes “megélni” a piacon. Íme, itt egy újabb cáfolat.

A SunEdisoné az új rekord a világon legalacsonyabb termelői árajánlat címért egy ideje már zajló globális versenyben, miután 29,1 dollár/MWh-s ajánlatot adott a chilei áramszolgáltatónak –írta meg a Cleantechnica. A cég, mely így (a hétköznapi, lakosság ifogyasztó számára is értelmezhető kWh mennyiségre átszámoltan) pontosan 2,91 centért vállalta egységnyi áram hálózatra vitelét, a dubaii Masdar csúcsát döntötte meg, mely 2,99 cent volt.

Az alábbi ábrán az látszik, hogy kik (mikr) voltak eddig a csúcstartók:

És hogy biztosan érthető legyen, pontosan milyen rekordról is van szó: a chilei napenergiás cég azt vállalta egy áramaukción, hogy kevesebb, mint nyolc forintért (a mai árfolyam szerint 0,291 x 274 = 7,974 forintért) megtermeli azt az egységnyi áramot, amit a költség szempontból sok-sok éve nullára írt Paksi Atomerőmű jelenleg 11-12 forintért, Paks II. – már ha megépül egyáltalán – 30-35 forintért lehet képes produkálni. A hír súlyosságát számunkra pedig az is tovább emeli, hogy nem holmi megtérült beruházású napelemparkból származó “ingyenáram” az áru.

Chilében 2014 elején még kevesebb, mint 10 MW-nyi telepített napenergia-termelő egység működött. Az már más kérdés, hogy a dél-amerikai  országban két év alatt mintegy 85-szörösére (!) 848 MW-ra nőt a beépített napelemkapacitás, és az idei növekedési számok még ennél is vadabb képet mutatnak. Az idei évet Chilében úgy kezdte az iparág, hogy még további 2195 MW nagyságú rövid-, és középtávú (de már jóváhagyott) fejlesztési projek volt az asztalon, és a bírálatra váró volumen súrolta a 4 GW-ot (egészen pontosan 3944 MW potenciálról szólt). És ha még ez sem elég meggyőző, íme a kormányzati elképzelés: a következő évtizedre szeretnék elérni a 10 GW-os határt.

Emlékeztetőül: Magyarországon jelenleg jó, ha 80 MW beépített kapacitás dolgozik – ez is csak annak köszönhetően, hogy Pécsett, zömmel brüsszeli pénzből épült egy 10 megawattos napelempark, és  a Mátrai Erőmű tulajdonosa pedig 16 MW kapacitással épített egy napelemrétet.

Forrás: hvg.hu

 

Tags:Hirdetés