No végre. De milyen módon?

Share Button

A napenergia hasznosítás egyre biztosabban halad közérdekű céljainak megvalósítása felé. Állami és kormányzati szinten is egyre inkább rangos partnerévé válik Magyarország energia ellátásának.

Bevezetésképpen két kormányzati illetve kamarai hír.

 

Az első a közműellátáshoz kapcsolódik:

A kormány a Miniszterelnökség kezdeményezésére szeptembertől a gázcsatlakozásokhoz hasonlóan az áram- és vízi közmű-szektorban is lehetővé teszi a családoknak és a kisvállalkozásoknak, hogy maguk válasszák ki a közmű-csatlakozási munkák kivitelezőit.

Bartal Tamás, a Miniszterelnökség kabinetügyek koordinációjáért felelős helyettes államtitkára pénteken, az érintett vállalkozói érdek-képviseletek képviselőivel folytatott tárgyalást követően, az Országház épületében tartott sajtótájékoztatón elmondta, az elosztótársaság a közmű kivitelezésekben monopolhelyzetet tartanak fenn, a kormány ezen kíván változtatni.

Kiemelte, a kabinet július 1-jétől korlátozta az elosztótársaságok hatósági jogköreit, radikálisan csökkentette a határidőket, mivel sok panasz érkezett arról, hogy az építkezéseknél, átalakításoknál a körülményes engedélyezés és kivitelezés sokszor hónapokkal meghosszabbítja a munkát.

A kormány ezért szeptembertől a vállalkozások széles körét engedi be erre a piacra, amitől a szolgáltatások színvonalának emelkedését és a kivitelezői árak csökkenését várja – fejtette ki Bartal Tamás, aki közölte azt is, hogy a kabinet a családok és vállalkozások döntésének segítése érdekében létrehozza a villanyszerelők és vízszerelők központi nyilvántartását, amelybe szeptembertől várják az érintett szakmák képviselőinek jelentkezését. A helyettes államtitkár megjegyezte, ez a lista nem kizárólagos érvényű lesz, hanem egy lehetőség a kivitelezőt keresőknek, az ingyenes nyilvántartásba kerülés szakmai és képzési kritériumait pedig kormányrendelet szabályozza majd.

A helyettes államtitkár emlékeztetett, a kabinet július 1-jétől díjmentessé tette a közmű-csatlakozásokat, amivel a lakossági felhasználók egy átlagos méretű lakást vagy családi házat feltételezve legalább 450 ezer, legfeljebb pedig 1,9 millió forintot takaríthatnak meg, míg a kis- és középvállalkozások költségcsökkentése elérheti a 2,8 millió forintot is.

Nemesi Pál, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara építőipari és közbeszerzési ügyekért felelős alelnöke a sajtótájékoztatón elmondta, támogatják a kormány azon intézkedéseit, amelyek jelentős anyagi megtakarítást és gyorsítást eredményeztek a beruházásokban. Hangsúlyozta továbbá, hogy szervezetük minden támogatást megad, hogy a legfelkészültebb és legkorszerűbb technológiát használó vállalkozások kerülhessenek a központi nyilvántartásba.

A Nógrád megyei Kereskedelmi és Iparkamara jóvoltából egy színvonalas rendezvény keretében elsőként kaphattam tájékoztatást és vélemény nyilvánítási lehetőséget ebben a témában.

A véleménycsere két lényeges dolgot kristályosított ki.

  1. A Napelemes rendszerek túlnyomó része közmű-csatlakozásnak minősül, különösen igaz ez a több mint 2000 érvényben lévő KÁT ígérvénnyel rendelkezők esetében.
  2. Közmű csatlakoztatást csak a gazdasági kamaráknál regisztrált erre megfelelő szaktudással rendelkező szakember végezhet.

Nagyon fontos feladata a Szövetségnek, hogy  a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a megyei Kamarák is értesüljenek arról az egyre növekvő létszámról amit kiképzett és arcképes igazolvánnyal ellátott szerelőink jelentenek. Itt az ideje, hogy a honlapunk regisztrációja mellett a megyei Kereskedelmi és Iparkamarák regisztrációs állományába is bekerüljenek. Kiemelve, hogy hazánkban erre hivatalosan kiképzett felelősségteljesen feladat ellátó emberek nincsenek, kinevezettek viszont túlságosan is sokan.

 

A második egy új szervezet. A neve TSZSZ.

Teljes jelentése Teljesítésigazolási Szakértői Szerv. Ez a Szövetség szempontjából üdvözölendő, hiszen a szolár villamos erőművek telepítése az a „szűznek minősíthető terület” ahol a legkevesebb a tapasztalat hibás teljesítések és a körbetartozások elkerülésére.  Betöltheti azt a peren kívüli megoldások funkcióját, amely szakemberekkel, hozzáértően azonnali megoldást ígér, vagy érdemben képes elkészíteni a bírósági döntéseket. Itt az eddigi telepítési eredmények ismeretében nagy számban várhatók az olyan esetek, ahol túlfizetés esetén visszafizetés igényelhető.

Egyértelműen leszögezhető. Egy szolár villamos rendszer hibás teljesítése az élet és vagyonvédelmi károkon túl jelentős túlfizetés. Hiszen nem teljesül a kapott támogatások két legfontosabb feladata:

  • A megfelelő sok éven keresztül biztosított teljesítményhozam:
  • A kötelezően előírt széndioxiod kibocsátás csökkentése.

Szolár rendszereknél ehhez még hozzájön, hogy egy telepített szolár villamos erőmű teljes értéke csak 2-3 év üzemidő után mérhető és rögzíthető. Ezt 2-3 év után kideríteni és kijavítani még mindig jobb, mint 15.20 év után megállapítani azt, hogy a kár igen nagy, de a követelés és a számon kérhetőség már elévült.

Befejezésül 3 olyan kérdés aminek elsőként történő szakmai megválaszolása 40 fő részére a Szövetség által díjazandó érékes szakmai ismeret. A díjazás titok, de a díjazottaknak úgy érezzük, nagy örömet fog okozni.

A két kérdés:

  1. Miért nem célszerű, pontosabban miért nem lehet szolár kábel vezetékként sima rézkábelt használni.?
  2. Miért előnytelen még jó tájolás esetén is a lapostetőre 0 dőlésszöggel telepített napelemes rendszer?
  3. Miért minősíthető baromságnak az a szűk hivatalnoki körökben még ma is hivatalos álláspontnak minősíthető, több szakirodalomban is leírt két álláspont miszerint:
  • A napelemes rendszerek telepítéséhez nem szükséges szakképesítés.
  • A napelemes rendszerek öntisztulóak, lényegében nem szükséges hozzá karbantartás.

 

A gyors válaszokat egyéni magyarázattal a következő címre kérjük elektronikus úton telefonos elérhetőséggel együtt elküldeni.

 

bocsoimre@gmail.com

 

2017 szeptember 29.

bocsó nemecsek imre