Welcome to Magazine Premium

You can change this text in the options panel in the admin

There are tons of ways to configure Magazine Premium... The possibilities are endless!

Member Login
Lost your password?

“Nukleáris katasztrófát” okoz a finneknél az atomenergia

Share Button
Sokéves halasztásokkal és az egyik projektnél majdnem háromszoros költségtúllépéssel araszol előre Finnország két atomerőművének fejlesztése. A tiltakozások mellett már kormányválságot is okozott az ország nagy kalandja a nukleáris energiával.
Finnországnak újabb öt hónappal meg kell toldania azt a majdnem egy évtizedet, amellyel a tervezettnél később állítják a vállalatok és a lakosság szolgálatába az ország egyik új atomerőművét – kezdi cikkéta Bloomberg. A dolog olyan sokat csúszott, hogy a finnek lemaradnak egy rekordról: míg korábban az 1600 megawattos Olkiluoto-3 (képünkön) volt a világ legnagyobb épülő nukleáris reaktora, ma már Kínában épül egy 1660 megawattos egység.

A projektet fényező propaganda szerint az erőmű hárommillió háztartás áramellátását biztosíthatja. A sokadik halasztás után úgy volt, hogy 2018 végén megkezdheti az elektromos energia betáplálását a hálózatba, ám a helsinki Teollisuunden Voima Oyj (TVO) energiaszolgáltató cég szerint, amely üzemeltetni fogja a reaktort, ezt a dátumot kitolták 2019 májusára. A jövő év végén csak a próbaüzemet kezdik meg.

A terv

A terv az volt, hogy az 1600 megawatt kapacitású létesítmény csendben duruzsolva nem pusztán otthonokat lát el árammal, hanem Finnország legendás papírgyárait és a Google ott üzemelő szerverfarmját is. (A négy paksi reaktor együttes kapacitás 2000 megawatt – a szerk.) Ez indokoltnak látszik, ugyanis az ország tavaly például áramszükségletének negyedét importálta, több mint ötödével drágábban az észak-európai átlagáraknál.

Egy sokk is a saját áramtermelés mellett szólt. Finnország 2011-ig az elektromos energia több mint tizedét Oroszországból fedezte, amikor a nagy szomszéd váratlanul új exportadót vetett kis a csúcsidős szállításokra, felére csökkentve ezzel az áramkivitelt.

A kivitelezés

Az Olkiluoto-3 építésére a francia Arevának és a német Siemensnek adtak megbízást, amelyek egy új generációs EPR-reaktor szállítását vállalták. Az építés 2005-ben kezdődött hárommilliárd eurós költségvetéssel, amely azóta a csillagos égbe, nyolcmilliárd euróra nőtt (2500 milliárd forint, öt és fél 4-es metró ára).

A mostani (sokadik) halasztást nem indokolja a TVO, ám az már korábban kiderült, hogy az új technológiával gondok vannak. A franciaországi Flamanville-ben épülő EPR-reaktor költsége a 2007-es kezdés óta a háromszorosára ugrott és a projekt hat évvel csúszik az eredeti befejezési határidőhöz képest.

Eközben a projekt csúszása miatt a résztvevők keresztbe kasul perlik egymást. A TVO a nyáron nyert az egyik ügy egyik részében az Areva-Siemens páros ellen a nemzetközi választott bíróságon. A végső döntés a jövő év elején várható.

Orosz kapcsolat

A finnek bátor emberek, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a nyugati kivitelezésben épülő atomerőmű még el sem készült, amikor az oroszokkal belefogtak egy másikba. Ennek finn gazdája, a Fennovoima a múlt hónap végén jelentette be, hogy az építési engedélyeket a tervezettnél egy évvel később, 2019-ben kapja meg, mert a kivitelező orosz állami tulajdonú Roszatom csapnivaló kérelmeket nyújtott be az ország atomenergia-hatóságához – derül ki a Financial Times tudósításából.

Arról diszktéren hallgatnak, hogy ez a csúszás érinti-e a 2024-re tervezett átadási határidőt. Annyit elárultak, hogy erről beszélgetni fognak az ősszel a Roszatommal. Az eredeti tervek szerint 2012-ben kellett volna kezdeni az építkezést és az erőműnek 2018-ban már üzemelnie kellett volna.

A késlekedés egyik oka, hogy eredetileg nemzetközi befektetői kört akartak bevonni a projektbe, ami nem jött össze. Végül a finn Fortum energiaszolgáltató mentette meg a helyzetet a beszállásával.

Miután orosz cégek tervezik, építik, látják el üzemanyaggal és finanszírozzák az atomerőművet, a Zöldek 2014-ben kiléptek a kormányból. Úgy vélik, hogy országuk túlzásba viszi az alkalmazkodást az oroszokhoz. A Fennovoima szerint viszont az a konstrukció, amelyben a Roszatom fix áron dolgozik, elvileg azt jelenti, hogy minden költségtúllépés az orosz cég kára.

Forrás: napi.hu

Tags:Hirdetés