Welcome to Magazine Premium

You can change this text in the options panel in the admin

There are tons of ways to configure Magazine Premium... The possibilities are endless!

Member Login
Lost your password?

Paksi Atomerőmű eredményeinek záloga az innovatív gondolkodás

Share Button

A paksi atomerőműben a kollektívát jellemző innovatív gondolkodásnak köszönhetően folyamatos a fejlődés – mondta el Czibula Mihály kiemelt projektvezető hétfőn sajtótájékoztatón az atomerőműben.

Czibula Mihály rámutatott: az innováció az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. stratégiájának négy alappillére, azaz a biztonság, a környezetvédelem, a gazdaságosság és a társadalmi elfogadottság területén is képes hozzáadott értéket teremteni. Az innováció vállalati képesség, amivel az atomerőmű is rendelkezik – emelte ki.
Példaként hozta fel, hogy az atomerőmű Nemzeti Fejlesztési Minisztérium innovációs nagydíjával jutalmazott C15 projektje is az újításra törekvés eredménye. A projekt lényege, hogy 12 hónapról 15-re növelték az üzemanyagciklusok számát, így évente kevesebb a karbantartással töltött napok száma, csökken a hulladék és a kiégett fűtőanyag mennyisége, a termelés és az árbevétel viszont nő.
Az újítást az atomerőmű reaktor fizikai osztályának kollektívája kezdeményezte. Erre alapozva a Pakson működő blokktípusok közül először tértek át új típusú üzemanyagra, és hosszabbították meg az üzemanyag ciklust – ismertette a kiemelt projekt vezetője.
A C15 projekt kevesebb mint egymilliárd forintos befektetéssel évi 3,2 milliárd forint pluszbevételt jelent – mondta el Kovács Antal kommunikációs igazgató. Kifejtette, hogy az elért 2 százalékos termelésnövekedés egy 80 ezer fős város áramellátását fedezi.
Arra is kitért, hogy a biztonság és a hatékonyág növelése érdekében végzett munka nem ér véget, folyamatosan keresik a fejlesztési lehetőségeket. Jelenleg turbinafelújítás zajlik, de az üzemanyag-fejlesztésben is látnak további lehetőségeket.

Forrás: MTI

Tags:Hirdetés