Welcome to Magazine Premium

You can change this text in the options panel in the admin

There are tons of ways to configure Magazine Premium... The possibilities are endless!

Member Login
Lost your password?

Rábólinthat Brüsszel a magyar biomassza-támogatásra

Share Button

Több témában is vita van az Európai Unió és a magyar álláspont között a megújuló energiaforrások támogatásában; a vitatott elemek egyike a már működő biomassza tüzelésű erőművek további működését támogató úgynevezett barna prémium, amely várhatóan a második félévben léphet életbe a METÁR-rendszer részeként Brüsszel jóváhagyását követően – mondta el Grabner Péter, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) energetikáért felelős elnökhelyettese a Portfolio konferenciáján.

A 2017 január elsejétől élő megújuló energiaforrásból előállított villamos energia támogatási rendszer, a METÁR több pontja is a Bizottság jóváhagyására vár. Az új elemek a brüsszeli engedélyt követően “élesedhetnek” és válhatnak a megújuló forrásból való villamos energia termelést támogató rendszer részévé. Grabner szerint a januárban életbe lépett szisztéma ezzel együtt teljesíti a vonatkozó EU-iránymutatásban foglaltakat.

A METÁR-rendszer vitatott pontjai:

  • barna prémium;
  • demonstrációs projektek támogatása;
  • technológia specifikus tenderek kiírása;
  • magasabb megtérülési ráta

A hazai biomassza alapú villamos energia termelés zömmel régebbi, felújított erőművekben valósul meg. Mindez előre vetíti, hogy a biomassza jelenlegi részaránya nem lesz sokáig fenntartható, és akár már néhány éven belül radikálisan csökkenhet a technológiai okok miatt. (A hazai megújuló alapú villamos energia termelés 80 százalékban biomasszára támaszkodik.)

A vállalt és megvalósult hazai megújuló-részaránnyal kapcsolatban a hivatal vezetője úgy fogalmazott, a teljesülés különböző módon értékelhető. Támogatás ide, támogatás oda, a bruttó végső megújuló energia fogyasztás lényegében nem növekszik, a megújuló energia magyarországi részaránya az elmúlt években stagnált – fogalmazott. (Igaz ez azzal együtt is, hogy a statisztikai módszertanban bekövetkezett változás miatt az ország biomassza és egyéb bioenergia felhasználásának hivatalos mértéke visszamenőleg is többszörösére emelkedett.)

A hosszú távú célok teljesülését, a megújulók elérhetőségét, elterjedését súlyosan befolyásolja minden energiapolitikai lépés

– hívta fel a figyelmet Grabner Péter.

Forrás: portfolio.hu

Tags:Hirdetés