Welcome to Magazine Premium

You can change this text in the options panel in the admin

There are tons of ways to configure Magazine Premium... The possibilities are endless!

Member Login
Lost your password?

Szél és Nap táplálja a „ceruzát” – hibrid erőművet avattak Nagypáliban

Share Button
A szél és a Nap energiáját egyaránt hasznosító hibrid erőművet adtak át vasárnap Nagypáliban. Az 5,8 millió forint értékű beruházást Vigh László országgyűlési képviselő avatta fel.

A mintegy 6 kW teljesítményű hibrid erőmű teljesen új fejlesztés, gyakorlatilag a prototípust mutatják be Nagypáliban. A ceruzának becézett létesítmény hármas funkciót tölt be. Képes önálló áramtermelő egységként működni, szünetmentes áramforrásként áthidalni az esetleges áramkimaradásokat, továbbá az elektromos hálózatot tápláló rendszerként ugyancsak üzemeltethető, igény szerint. A fentieket a veszprémi konstruktőr, Szendrei-Balogh Ferenc, valamint a széllapátok kivitelezését végző siófoki Barabás Tibor osztotta meg velünk, miközben épp a kis erőmű egy további hasznosítását láthattuk, hiszen Köcse Tibor, Nagypáli polgármestere arról töltötte az önkormányzat elektromos üzemeltetésű autóját…

Az új hibrid erőmű, előtte (jobbról) Köcse Tibor, Szendrei-Balogh Ferenc, valamint Barabás Tibor Fotó: Pezzetta Umberto

Az innovációt a hétvégi, háromnapos Napkorona fesztivál keretében avatták fel, azon belül is a vasárnapi gazdanapon, amely sok egyéb élményt tartogatott még.

– Nagypáliban 20 éves hagyományra tekintenek vissza a nagyobb közösségi rendezvények, akkor avattuk a faluházat – halljuk a polgármestertől. – Az egy napos programból idővel kettő, majd három lett. Közben két alkalommal is megnyertük a Napkorona bajnokságot (a versenyben azok az önkormányzatok kerülnek a dobogóra, amelyek a legnagyobb mértékben hasznosítják a Nap energiáját), egy nemzetközi megújuló energia bajnokságban pedig másodikak lettünk, ezért úgy gondoltuk, mi nem rétes, csülök, vagy tök fesztivált rendezünk, hanem a Napkoronát választjuk szimbólumul – világítja meg a rendezvény hátterét Köcse Tibor.

A műsorhoz a sztárvendégek produkciói mellé további, az embereket megmozgató, s a mindennapi élettel kapcsolatot tartó programelemeket találtak, így lépett színre a második alkalommal megrendezett gazdanap, s a hozzá kapcsolódó gépmustra. A helyi és környékbeli gazdák felvonultatták régi traktoraikat, kombájnjaikat, továbbá legújabb mezőgazdasági gépeiket, amelyek közt kész monstrumok is akadtak. A gyerekek kedvükre tanulmányozhatták e hasznos eszközök belsejét, működését, sőt, manőverezési képességeikről is meggyőződhettek, hiszen versenypályát is kialakítottak ennek illusztrálására. A parasztolimpia sem maradhatott el, a bála és traktorkerék gurításból, s más feladatokból a hölgyek is dicséretesen kivették a részüket.

Nagypáliban járva újból és újból szembesülünk a környezettudatos szemlélet jeleivel.

– Húsz éve járjuk a zöld utat, ami a megújuló energiák meghonosítását, az ésszerű gazdálkodást és a környezet fokozott védelmét jelenti – folytatja Köcse Tibor. – Nemrégiben létesítettünk 400 tő elültetésével egy kísérleti smaragdfa telepet, ami a gazdasági hasznossága mellett a környezetre is rendkívül kedvezően hat, hiszen e növény oxigénkibocsátása tízszerese más fákénak. Mottónk, hogy a legolcsóbb energia az, amit el sem fogyasztunk, a hulladékra pedig újrahasznosítható nyersanyagként tekintünk. Utóbbira csak egy példa: nálunk az autóbusz lecserélt üzemanyagtartálya útmenti virágládává alakult át, ami festeni sem kell, mert a műfüves pálya hulladék borításával vontuk be. A zöld műfűben virágoznak a muskátlik…

Magyar Hajnalka

Forrás: zaol.hu

Tags:Hirdetés