Szolár-korszak a Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskolában

Share Button

Siófoktól Debrecenig, Tatabányától Makóig és Budapesten összesen 6 iskola újult meg és lett energiatakarékosabb az Izland, Liechtenstein és Norvégia által létrehozott EGT-alap támogatásával.

Új nyílászárók, szigetelés, korszerű fűtési rendszer, illetve napelemek és geotermikus rendszerek révén az iskolák épületei energiahatékonyabbá váltak. Emellett a projektek keretében megvalósult energiatudatossági szemléletformálások és az újonnan kialakított energiamenedzsment-rendszerek biztosítják az épületek optimális használatát.

A makói Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskolában az EGT-alapból támogatott projekt keretében a fő- és udvari épület energetikai korszerűsítése valósult meg korszerű hőszigetelő anyagokkal, a fűtés korszerűsítésével és nyílászárók cseréjével, valamint alternatív energiával.  A közeli fürdőtől a geotermális távfűtési rendszerre történt a csatlakozás, így megújuló energiára épülő hőellátás valósulhatott meg, jelentősen hozzájárulva ezzel a CO2-kibocsátás csökkentéséhez.

A kisebb udvari épület ellátására egy levegő-víz hőszivattyú került beépítésre, elsősorban oktatási-szemléletformálási célból, de nem utolsósorban gazdasági okokból. A már megvalósult világítás-korszerűsítés mellett a jelentős villamosenergia-fogyasztás csökkentésére a főépület tetejére 50 kW-os napelemes rendszer telepítése történt meg. A teljes energetikai rendszer működésének koordinálása, felügyelete és oktathatósága érdekében felügyeleti rendszer épült ki.

A teljes felújítással 2850 GJ/év földgáz- és 49,4 MWh/év villamosenergia-megtakarítás érhető el. Így a jelen projekt 179 t/év CO2-kibocsátás csökkentést eredményez.

Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium: – Zömében azokat az Európai Unió felé tett vállalásainkat tudjuk ezzel megvalósítani, amik mondjuk az energiahatékonyság, energiamegtakarítás, vagy éppen maga a megújuló energia területén vállaltunk. Az a legfontosabb, hogy azok a közintézmények, amik állapota az elmúlt hosszú időszak fejlesztéselmaradásai miatt most meg tudott valósulni, azok külsőleg nagyon szépen megújultak. Itt az iskolák zömében nyílászárócsere, külső szigetelés, energetikai belső felújítás, ezek a fontos területek.
Minél több a pénz, annál nagyobb sikert tudunk elérni. Ami nagyon fontos, hogy ez pénzt takarít meg a különböző fenntartóknak, akár a magyar államnak, akár az önkormányzatoknak, akár a közintézményeknek. Kevesebb lesz az energiaszámla, ami nagyon fontos tétel.
A projektek sikeres lebonyolításához komoly összefogásra és együttműködésre volt szükség.

Makai Martina zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkár, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium: – Nagyon rövid idő állt rendelkezésre a projektek megvalósításához, a teljes program megvalósítására. Gyakorlatilag egy év, vagy bizonyos projektek esetében volt, hogy csak 10-11 hónap állt rendelkezésre, úgyhogy azt tudom mondani, hogy valóban, itt nemcsak a projektgazdák, hanem az intézményi szereplőknek az összefogásának az eredménye az, hogy 2017 év végén sikeres programokat tudunk zárni.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az EGT-alap energetikai programjainak koordinátoraként   csaknem 2,6 milliárd forint támogatást nyújtott.

Forrás: delmagyar.hu