Több elektromos autót gyártana a General Motors

Share Button

Az amerikai kongresszus segítségét kérte a Mary Barra, a General Motors vezérigazgatója azt szeretné elérni, hogy a terjesszék ki Chevrolet Boltra vonatkozó adójóváírást, így az autógyártó vásárlói továbbra is élvezhetnék az elektromos autók adóelőnyét. Válaszul az erős keresletre a GM több elektromos autót állíthatna elő.

Több elektromos autót gyártana a GM

A General Motors vezérigazgatója, Mary Barra szerdán arra kérte az amerikai kongresszust, hogy terjessze ki az elektromos autókra vonatkozó adójóváírást, amelynek segítségével az autógyártó az erős keresletre válaszul megnövelhetné a saját elektromos autó termelését.

Barra mindemellett arra kérte a szabályozó hatóságot, hogy az autógyártók emissziós normáinak meghatározásakor vegye figyelembe az önvezető autómegosztó szolgáltatások által elérhető károsanyag kibocsátás- ás üzemanyag fogyasztás csökkentés lehetőségeit is.

A GM vezére a szerdán Houstonban megtartott energiaipari konferencián kiemelte, hogy ”hisznek a teljesen elektromos jövőben”, míg Barra az elektromos autókra vonatkozó adójóváírás kiterjesztése mellett érvelt, hogy annak előnyeit a társaság vevői a jövőben is élvezhessék.

A General Motors több mint 160 000 darab plug-in-hibrid és a tisztán elektromos járművet értékesített, amelyekre igénybe vehető volt az adójóváírás. A 7500 dolláros fogyasztói adójóváírás egy 12 hónapos időszakban kerül kivezetésre azután, hogy egy autógyártó eléri a 200 000-es eladott darabszámot, amelyet a GM az előzetes várakozások szerint az idei évben érhet majd el. A kongresszus a decemberben elfogadott amerikai adóreform kialakítása során nem törölte el az adójóváírást, ugyanakkor az eladási keretszámokra vonatkozó adójóváírás-korlátot sem szüntette meg.

Fontos változások jöhetnek az iparágban

A 2016 októberében bemutatott Chevrolet Bolt volt az első olyan nagy mennyiségben előállított elektromos autó, amely két feltöltés között több mint 320 kilométert tudott megtenni, és az ára 40 000 dollár maradt. Az elektromos járművek a GM teljes árbevételének csupán egy kis részét adják, míg egyes elemzői becslések szerint a társaságnak 7400 dolláros vesztesége volt minden eladott Bolt után.

A General Motors nagyjából 26 000 elektromos járművet értékesített tavaly, jelentős részüket az USÁ-ban, míg a társaság októberben közzétett terveiben 20 új elektromos jármű bemutatásával számol 2023-ig.

Az autógyártók mindemellett az amerikai üzemanyag hatékonysági szabvány felülvizsgálatát szeretnék elérni, a Trump adminisztrációnak április 1-ig kell eldöntenie azt, hogy a 2022 és 2025 közötti időszakra vonatkozó szabályozás megfelelő-e, azonban az előzetes várakozások szerint a kormányzat jelentősen lazíthatja majd a károsanyag kibocsátási szabályokat.

A GM vezérigazgatója szerint a szabályozásnak követnie kell az iparág legfrissebb fejlesztéseit, amelyek a szabályok 2012-es elfogadása óta megvalósultak, mivel Barra szerint a jelenlegi szabályozás nem tükrözi a megnövekedett járműmegosztási és önvezető elektromos autókkal kapcsolatos szolgáltatások térnyerését.

Forrás: portfolio.hu