Welcome to Magazine Premium

You can change this text in the options panel in the admin

There are tons of ways to configure Magazine Premium... The possibilities are endless!

Member Login
Lost your password?

Több ezer magyar bojkottálta a rezsit: így csinálták, legálisan

Share Button

Annak ellenére is évről-évre duplázódik a hazai háztartási méretű kiserőművek száma és kapacitása Magyarországon, hogy meglepően erős szabályozási és bürokratikus ellenszélben hasít az iparág. A jelentős bővülés egyrészt a technológia fejlődésével párhuzamos árcsökkenéssel, másrészt az olcsó finanszírozási lehetőségekkel magyarázható. Ez utóbbi a jelenlegi kamatkörnyezetben olyannyira igaz, hogy maga a beruházás után a havi átalányon megtakarított összeg több esetben nagyobb, vagy legalább akkora lesz, mint a megvalósításhoz igénybe vett hitel törlesztőrészlete (erre cikkünk végén konkrét példákat is mutatunk).

Nagyon úgy tűnik, hogy a kormány végre jelentős szerepet szán a zöldenergiának Magyarország jövőbeli energiaellátását tervezve. Legalábbis erre utal, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az elmúlt hetekben többször is hangoztatta: a kormány legfontosabb célja a hazai energiaellátás biztosítása kapcsán az, hogy az ország ne szoruljon importra, és hogy Magyarország saját maga tudja előállítani a szükséges áramot. Mint mondta, a kormány álláspontja az, hogy

a hazai villamos energia termelés 50 százalékban nukleáris energiából valósuljon meg, a másik 50 százalékot azonban zöld energiaforrásokból, elsősorban napenergiából kell biztosítani.

Ez mindenképpen meglepőnek tűnő fejlemény, és egyfajta fordulatot jelez a korábbiakhoz képest, gondoljunk csak a nem kifejezetten napenergia-barát lakossági kiserőmű szabályozásra, amelytől nem függetlenül Magyarország még Kelet-Európában is sereghajtónak számít a kiépített fotovoltalikus kapacitásokat tekintve. Így van ez annak ellenére is, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legfrissebb adatait böngészve kiderül, gyakorlatilag évről-évre duplázódik a hazai háztartási méretű kiserőművek kapacitása.

 

A jelentős bővülés persze a szabályozási és a bürokratikus környezet erős ellenszelében is könnyedén magyarázható. Egyrészt Magyarország megújulók tekintetében rendkívül gazdag ország: csak napenergiából a primerenergia-felhasználásunk majdnem kétszeresét biztosítani lehetne. A Magyar Tudományos Akadémia Megújuló Energia Albizottságának korábbi felmérése szerint tehát rendelkezésre állás tekintetében, azaz az ~1850PJ/évre becsült elvi potenciál aligha képezheti jelenleg felső korlátját a fogyasztásnak.

De a rendelkezésre álló erőforrások mellett a a piaci környezet is magyarázatot adhat a bővülés ütemére. A technológia fejlődésével például egyre olcsóbb és egyre jobb minőségű napelemes rendszerek érhetőek el. A Tesla például a minap jelentette be, hogy megkezdte a napelemes tetőcserepek értékesítését, de a magyar forgalmazók is egyre innovatívabb megoldásokat kínálnak, sokszor meglepően erős akciók keretében.

Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy jelenleg a kamatkörnyezet is a beruházások bővülését indukálja. “Napelem, szigetelés ingyenpénzből – Ez a kézikönyv segít a döntésben” c. anyagában nemrég a Portfolio foglalta össze, hogyan lehet pályázni a legfrissebb lehetőségre, azaz az április végétől elérhető uniós ingyenmilliókra. Itt a Pénzcentrumon pedig rendre elővesszük, hogy piaci konstrukciók igénybe vétele mellett is gyakorta saját magát finanszírozza egy energetikai beruházás.

Utóbbi esetében, azaz a bankok kínálatában elérhető termékekkel sem túl bonyolult a kalkuláció: ha az energetikai számítás alapján a havi átalányon megtakarított összeg nagyobb, vagy legalább akkora lesz, mint a megvalósításhoz igénybe vett hitel törlesztőrészlete, akkor, uccu neki! Na persze a megtérülés a napelemes rendszereknél nem biztos, hogy minden esetben beelőzi a válaszott futamidőt, ugyanakkor hosszú távon nem szabad megfeledkezni arról, hogy előbb utóbb (a napelemes rendszerek élettartama ugyanis minimum 20-30 év) konkrétan pénzt termel majd neked.

De hogy ne a sötétben tapogatózz, a Pénzcentrum kalkulátorával is elvégeztünk egy próbaszámítást. A beállításoknál ezúttal 1,2 millió forintos hitelösszeget (ez kisebb önerő mellett is bőven elég egy átlagos családi ház energiaszükségletét biztosítani képes, azaz 3,6 kW-os napelemes rendszerre, tervezéssel, engedélyeztetéssel, szereléssel együtt), és 5 éves futamidőt adtunk meg – ezen kívül az alapértelmezett funkciókkal kalkuláltunk.

A törlesztőrészletek szerinti rangsor (hiszen a rezsiköltséggel történő összehasonlítás miatt ezúttal ez a mérvadó) alapján a legolcsóbb korszerűsítésre szánt konstrukciót az MKB Bank “Mosly Személyi Kölcsön” fémjelzésű konstrukciója nyújtja, ezzel 10,62 százalékos THM, és 1 531 318 forintos visszafizetendő összeggel 24 977 forintra jön ki a havi törlesztő. De nem sokkal maradt le az aranyéremről a K&H Bank “Megújult otthonszépítő személyi kölcsöne” sem, amely 11,33 százalékos THM, és 1 557 573 forintos visszafizetendő összeggel 25 491 forintos törlesztőrészletet tud. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig a CIB Bank “Előrelépő Személyi Kölcsöne” állhatott fel, amely 11,73 százalékos THM mellett havi 26 176 forintos törlesztőt ígér.

További említésre méltó konstrukciók és kondícióik:

Inkább spórolnál még a korszerűsítésre?

Ha nincs elég megtakarításod, és egy kölcsönbe sem mersz most beleugrani, akkor sem kell lemondanod a napelemes rendszerekről. Épp az ilyen helyzetekre (is) találták ki a lakás-takarékpénztári megtakarítást, amelynél a havonta befizetett összegek után évente 30 százalékos (max. 72 ezer forint) állami támogatást kapunk, amivel 4 éves futamidő mellett akár 10 százalék feletti hozamot is elérhetünk. A Pénzcentrum kalkulátorának segítségével azt is megnézheted, milyen LTP-termékkel járnál a legjobban. De nézzünk néhány konkrét példát:

Ha a családban ketten is félre tudnak tenni havonta 20 ezer forintot, akkor az OTP Lakástakarék Start 4 csomagjával négy év alatt kétszer 1 172 313 forintot kapnának lakáscélra. Az Aegon Kamat Fix Plusz 4-el négy év után egyenként 1 172 392 forinttal lehetünk gazdagabbak, ha pedig az Erste Lakástakarék EgyOtthont választjuk, úgy négy év után kétszer 1 250 600 forinttal leszünk gazdagabbak.

Ha a megtakarítási idő nem 4, hanem 6 év, akkor ugyanilyen feltételek mellett (vagyis havonta kétszer 20 ezer forint átutalásával számolva) az OTP Lakástakarék Start 6 csomag kétszer 1 877 661 forintot hoz a konyhára, az Aegon Kamat Fix Plusz 6-ot választva kétszer 1 877 904 forint üti a markunkat. Az Erste Takarék EgyOtthonnal is jól járhatunk, így kétszer 1 877 776 forintot kaphatunk lakásra.

Forrás: penzcentrum.hu

Tags:Hirdetés