Welcome to Magazine Premium

You can change this text in the options panel in the admin

There are tons of ways to configure Magazine Premium... The possibilities are endless!

Member Login
Lost your password?

Uniós norma lesz a fenntartható épületekre

Share Button

Az Európai Bizottság szeptember 28-án indította el a fenntartható épületek új EU-s keretrendszere, a ‘Level(s)’ kísérleti szakaszát, mely az építőipar átalakítását segíti majd. Jellegét tekintve ez lesz az első olyan eszköz, melyet arra fejlesztettek ki, hogy egész Európa-szerte alkalmazható legyen. 

Karmenu Vella, a Környezetpolitika, tengerügyek és halászati politika biztosa elmondta: “A Level(s) segíthet minket, hogy egy fenntarthatóan épített környezetet alakítsunk ki egész Európa-szerte, és támogatni tudja a körkörös gazdaságra való átállást. Ezt a keretrendszert a Nemzetközi Zöld Építés Hetén tesszük nyilvánossá az ágazat számára, mintegy Európa globális vezető szerepének igazolásaként. Ez fontos lépést jelent az erőforrás-hatékonyabb és versenyképesebb építőipari ágazat felé Európában.”

A Level(s) az iparral és az állami szektorral folytatott széles körű konzultáció eredménye, és olyan teljesítménymutatókra összpontosít, mint az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásai, erőforrás- és a vízhatékonyság, valamint egészség és kényelem. Célja egy „közös nyelv” létrehozása azon téma körül, amit a fenntartható építés a gyakorlatban jelent – kiterjesztve a vitát az energiahatékonyságon túlra.

A Level(s) tesztfázisa most indul, és 2019-ig tart. Minden építési projektet szívesen látnak, hogy többet lehessen róluk megtudni, és részt vegyenek az eszköz tesztelésében. Az Európai Bizottság technikai segítséget nyújt azoknak, akik a Level(s) eszközt vagy annak egy részét alkalmazzák.

Közös zöld nyelv

James Drinkwater, a World Green Building Council Európai Régiójának igazgatója szerint: “Ez világos jelzés a piac számára, hogy a fenntartható építési gyakorlat a piaci résből normává válik. Az a közös cél, hogy közel nulla energiaigényű épületeket hozzunk létre Európa-szerte, az iparági fellépések katalizátorává vált, most pedig a ’fenntartható’ építés körül kialakított közös nyelv segít minket abban, hogy a mainstream gyakorlatot valóban átalakítsuk.”

A Level(s) egy nyílt forráskódú értékelési keretrendszer, amelyet az Európai Bizottság dolgozott ki, szoros együttműködésben olyan kulcsfontosságú szereplőkkel mint a Skanska, a Saint-Gobain, a Sustainable Building Alliance és a Green Building Council szervezetek.

A kísérleti szakasz támogatására két technikai útmutatót tettek közzé. Az első útmutató a Level(s)-t és annak működését mutatja be. A második útmutató részletes támogatást nyújt ahhoz, hogyan használjuk a Level(s)-t a teljesítményértékelésben. A Bizottság 2017. december 4-én Brüsszelben a Level(s) tesztelése iránt érdeklő szervezetek számára kísérleti workshopot szervez – tudatta közleményben az Európai Bizottság.

Forrás: NRGreport

Tags:Hirdetés