Valamiben megelőztük Dániát

Share Button

 

Valamiben megelőztük Dániát

Még bűzlik az ország, de már tisztulhat (na,?)a levegő

Kommentek a Szolár 7 szeptember  végi kiadványához és az elmúlt napok történéseihez.

 

Ha valami nincs rendben a dolgok körül, közhelyként szokták emlegetni. „ Valami  bűzlik Dániában” Az önkéntelenül felvetődő kérédésre válaszolva Dániát abban előztük meg, hogy ott „valami bűzlik” nálunk meg „sok minden bűzlik”

Elnézést a néha túlzóan  (irodalmi berkekben azért elfogadott naturális megfogalmazásért), de másképpen nem valóságszerű.

Elsőként talán a plakátháborúkról és a napokban megjelent  „G” napok  eseményeiről. A plakátokról annyit hogy két sémára a két ellenfél  minden mondandója  egymásra mutogatóan leegyszerűsíthető. „Te vagy a nagyobb gazember” A „G” napok, ha jól értem Simicska úr jelzője körül bűzlik. Nevezetesen, hogy Orbán egy G…i Valamit tudomásul kell venni. Eredendően mindegyikünk kisebb vagy nagyobb adag G..i. Orbán is, Simicska is, e sorok írója bocsó nemecsek imre és sok millió honfitársa is. Azt az élete és tettei tudják minősíteni, hogy kiből lett tisztességes polgár, kisebb vagy nagyobb gazember, honmentő, vagy hazaáruló

Továbbiak:

„Eladó az egész világ”.  Gounod: Faust – Mefisztó rondójaként  híresült el a dalmű. Aktualitását nem csökkentve, ma is érvényes nemcsak Magyarországra, hanem a z egész világra. Jelenleg így is helytállóan hangoztatható.  „Bűzlik az egész földkerekség.” Nemcsak fizikai, hanem morális értelemben is. Bár nyomasztó a pesszimizmus néha felcsillan a remény. Tisztul (tisztulhat) már a levegő.

Ez érezhető a Szolár 7 címbéli kiadványában. Érdemes az írásokat végig követve ezeket a reményeket sorba venni.

 1. idézet:

Szolárcserép fejlesztésébe kezdett a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft., a tetőcserép felületébe integrált napelemek kifejlesztésében együttműködnek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel (BME), az új cserép jövőre kerülhet kereskedelmi forgalomba – jelentette be a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. ügyvezető igazgatója sajtótájékoztatón kedden Budapesten.

Gódi Attila elmondta: a tető a környezetbarát és biztonságos energiatermelésben jelentős változást hoz a jövőben, az úgynevezett fotovoltaikus rendszerek a napsugárzás energiáját villamos energiává alakítják. A tervek szerint a terméket Magyarországon fogják gyártani, de Nyugat-Európában is értékesítenék. Az árát egyelőre nem közölte.

Mizsei János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) tanára elmondta: a fejlesztés folyamatos, az egyetem elektronikus eszközök tanszékének nemzetközileg elismert szakértő csapata a mérnöki tudást, a laboratóriumi hátteret és a megfelelő mérési technológiát biztosítja a fejlesztéshez

Kommentek, kérdések:

Örvendetes a hír.  Napelemeket az égetett tetőcserepek helyett. Érdemes azért megvizsgálni a következőket:

 • Nem bukott-e bele már ebbe a programba valaki?
 • Nem gyártják és forgalmazzák-e valahol már  a viágon – talán éppen Németországban?
 • Szép, szép. De mit tud és mibe kerül?
 • Beleszólhatnak-e a fejlesztésbe a napenergia hasznosításhoz értő, referenciákkla rendelkező magyar szakemberek?

2.idézet:

„Nem termel semmit az uniós támogatást elnyert gyár, mégsem nyomoznak”

Nem jutottak az ügyészség hivatalos tudomására olyan információk, melyek büntetőeljárás megindítását alapozták volna meg – áll Polt Péter legfőbb ügyész Magyar Zoltán jobbikos képviselőnek írt válaszában.

Az országgyűlési képviselő azt szerette volna megtudni, hogy a Csorna határába épülő napelemgyár ügyében indít-e valamilyen vizsgálatot az ügyészség. A projektre majdnem 7 milliárd forintos állami Eximbank-hitelt kapott az EcoSolifer, amely hat évvel ezelőtt egy 50 millió eurós beruházás keretében napelemgyárat akart létesíteni Csornán. A Nemzetgazdasági Minisztérium jóvoltából a cég pluszban kétmilliárd forintos uniós támogatást is nyert, és lóg a levegőben egy egymilliárdos költségvetési támogatás is, a kormány döntése alapján. Bár a csarnok azóta áll, de az üzemben a gyártás nem kezdődött még meg.

A korábbi sajtóhírek szerint az üzemben 2015 vége óta 200 alkalmazottnak kellene termelnie. De még egyetlen ember éves energiaigényét sem fedezi az itt készült napelem, aminek elég kézenfekvő magyarázata, hogy még egyetlen napelem sem készült Áder János köztársasági elnök szülővárosában. A csarnokot is csak tavaly júniusban jelentették készre. Pontosabban annyira volt kész, hogy a terület közművesítését tavaly augusztusban az önkormányzat végeztette el, 24 millió forintért.

Szijjártó Péter külügyminiszter áprilisi válaszában azzal indokolta az Eximbank hétmilliárdos hitelét, hogy a cél az, hogy minél több csúcstechnológiás kutatás-fejlesztési és innovációs kapacitást vonzzunk Magyarországra. Azt is írta, hogy „az Eximbank továbbra is a projekt befejezésében érdekelt, de ez kizárólag bankszerű módon elfogadható”.

Ha nyomozás még nem is indult, Polt Péter a képviselő írásbeli kérdését a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészségnek továbbította, hogy az abban foglaltakat értékeljék, és kérdését feljelentésként bírálják el.

No ez remény lehet egy bűzöket eloszlató frissítő szellőre. Kiegészítésként meg kell említeni, hogy a Magyarországra az elmúlt években telepített napelemszerelő üzemek közül (közel 10 helyszín) a székesfehérvári kivételével egy sem  működik.

 

3.idézet:

 

„Beszáll a magyarországi napenergia-bizniszbe Adnan Polat, Erdogan- és Orbán-közeli török üzletember – írja a Magyar Narancs aktuális számában.

Polat most céget alapított hazánkban DNN Solar Partners Kft. néven, és a török Forbesnak azt nyilatkozta, 1000 MW-os nepelemkapacitást szeretne kiépíteni mintegy 183 milliárd forintból. Ez a teljes itthoni napelemállomány négyszerese, és a lap által megszólaltatott iparági szereplők szerint nem is lehetséges ennyi pénzből kihozni, hacsak nincs hozzá állami vagy uniós támogatás.”

 

Kommentek, kérdések:

Végső soron ennek is örülni kellene.  Törökországgal az többi pár száz évben nem volt különösebb problémánk, de annál több az első világháborús Franciaországgal, a második világháborús Németországgal, és a felszabadító újabban megint örök barátságra készülő Oroszországgal Számoljunk, csak: 250 MW meglévő kapacitás, 1000 MW a török cég beruházás. Közel 2000 MW-ra becsülik a KÁT ígérvények teljesítmény kapacitását is. Még egy két ilyen nagyságrendű befektetés és Paks szedheti a sátorfáját.

De mit szólnak ehhez az oroszok?

Főképpen, mit szóljunk ehhez mi magyarok?

Ha a telepítési árakat nézzük, mindenki a törökökkel fog telepíteni és már EU támogatásra sem lesz szükség.

 

 1. idézet:

Ez egy ma délelőtt lezajlott telefonbeszélgetés Sajnos nem kitaláció, de nagyon kapcsolódik az előző témához:

A telefonbeszélgetés ismertetése előtt  visszaidéznék egy előző írásomra aminek ez volt a címe: Mint a mókus fenn a fán. Idéztünk egy betétdalt is miszerint „Miénk a föld erdő mező. Kalásza virága nékünk terem”

No ez azért nem olyan biztos. Nem véletlenül jeleztük előre, hogy meg fognak jelenni a szolár cápák, akik gondoskodnak róla, hogy a magyar földön se kalász se virág, se napenergia ne teremjen nekünk.

A nevek fiktív nevek  de talán találóak.

Ime a beszélgetés:

Haló!

 • Dobó Katalin elnökasszonyt keresem:
 • Tessék én vagyok. Kivel beszélek?
 • Jumurdzsák György   Több  befektető cég képviselője.
 • Tessék parancsoljon!
 • Halottam az Önök tevékenységéről és arról, hogy az önök által telepített napelemes rendszerek nagy valószínűség szerint nagyon hatékonyak.
 • Ez biztos, hogy így van, hiszen szakértelem  és közérdek  nélkül  semmit és senkit nem lehet telepíteni, csak akkor , ha kárt akarunk okozni az országnak. A mi kiképzett embereink által telepített napelemes rendszerek (mintegy 600 fő) nem   veszteséget termelnek, hanem közérdekűen hasznosíthatóan, nagy hozammal villamos áramot.
 • Ezért keresem Önt és Önöket. Megbízóim nevében vásárolnák nagyobb minimum 4 MW teljesítményű  szolár erőműveket. A lehető legtöbbet.
 • Elnézést ki az Ön megbízója. Soros György, vagy Mészáros Lőrinc.
 • Ez most nem érdekes.
 • És mi a céljuk?
 • Koncentráltan termelni az áramot és eladni
 • Ha mi magunknak is tudunk áramot termelni, akkor mi nemigen vásárolunk Önöktől:
 • Ezt még majd meglátjuk. Természetesen nem leszünk a közreműködésért hálátlanok.
 • Nem gondolja, hogy a tevékenysége súrolja a hazaárulás határát?
 • Nézőpont kérdése. Ha megengedi a jövő héten személyesen is keresném ebben az ügyben.
 • Ne keressen. A Mi köreinkben a Haza sem a jövő héten, sem a választások előtt, sem utána nem lesz eladó.

 

 1. Ez meg egy fotó:

 

Helyszín: Déli pályudvar, 2017 október 05.

 

No coment.

 

2017. október 06.

 

bocsó nemecsek imre