2018-ban 46%-kal bővült a holland napelem piac

A Dutch New Energy kutatóintézet jelentése felfedte, hogy már nem a lakóépületekre telepített napelemek a növekedés legfőbb motorjai – átvették a vezetést a kereskedelmi és ipari létesítmények, valamint az ipari volumenű napelem telepítések. Az újonnan telepített 1,3 GW fotovoltaikus kapacitás az ország eddigi legnagyobb éves növekedését jelenti.

Share Button

Egy év alatt nőtt a lakóépületeken elhelyezett egy háztartásra vetített napelem kapacitás is.

Kép: Michael Coghlan/Flickr

 

2018-ban a holland napelem piac 46%-kal nőtt az előző évihez képest, ez annak az újonnan hadrendbe állított 1,330 MW kapacitásnak köszönhető, amely Hollandia összesített kapacitását 4,24 GW-ra emelte, ez a Nationaal Solar Trendrapport 2019 című, a Dutch New Energy által kiadott jelentésben szerepel.

A tavaly felsorakoztatott új kapacitásokon belül 658 GW telepítésére az első félévben, 672 GW telepítésére pedig a második félévben került sor. Körülbelül 38%-ot tett ki a háztartásokban felszerelt napelemek aránya, ami visszaesést jelent a tavalyi 49%-hoz képest; a többi kapacitás a kereskedelmi és ipari létesítményekhez, valamint az ipari volumenű napelem telepítésekhez sorolható, amelyek 2017-ben 50%-ot képviseltek.

A 2018-ban rögzített adatok az ország történetének eddigi legnagyobb növekedését mutatják az új napelem kapacitások tekintetében. 2017-ben 853 MW, 2016-ban 525 MW, míg 2015-ben 467 MW volumenű új kapacitást rögzítettek.

A jelentés szerzői megjegyezték, hogy „2018-ban a holland napelem piac csaknem kétszer olyan gyorsan növekedett, mint a globális piac.” „Ez biztosítja, hogy a napelem modulok ára viszonylag kisebb részt fog képviselni a rendszer teljes költségein belül, míg más komponensek, például a telepítési költségek fontosabbá válhatnak a jövőben.”

Vietnámi import dominanciája

2018-ban a holland vámhatóságok 1,95 milliárd euró értékű napelem importot regisztráltak, a vietnámi gyártók részaránya volt a legmagasabb, 27%, őket követték a kínai gyártók (16%), a dél-korai (15%), a malajziai (12%) és a thaiföldi (10%) gyártók.

A jelentés bemutatta, hogy a fotovoltaikus modulok kimenő teljesítménye tavaly 278 W-ról 288 W-ra nőtt, egy év alatt az egy háztartásra eső, lakóépületeken elhelyezett napelem kapacitás a 3,44 kW-os szintről 3,68 kW-ra emelkedett.

Az ország legnagyobb működő napelem projektje az 54,5 MW-os Solarpark Scaldia, amelyet az ipari volumenű megújuló energia parkok számára meghirdetett SDE+ ösztönzési program 2016 őszi fordulójába választottak ki. A jelentés említést tesz két további, 109 MW és 103 MW kapacitású projektről is, amelyeket a holland fejlesztő, a Powerfield épít meg.

2017-ben az SDE+ programon (fenntartható energiatermelést ösztönző program, Stimulation of Sustainable Energy Production) keresztül kiosztott teljes kapacitáson belül 59%-ot képviselt a napenergia, ennek értéke körülbelül 1911 MW-t tett ki. A tavalyi évre vonatkozóan jelenleg még csak az első félév adatai állnak rendelkezésre, eszerint a napelemek részesedése az ösztönzési programban elérte a 67%-ot, az 1710 MW körüli szintet. Összességében az elemzők arra számítanak, hogy 3,7 GW lesz a napenergiára eső rész 2018-ban.

„A napenergia költségeinek erőteljes csökkenése, a tény, hogy az SDE+ program keretében támogatást biztosítanak a napenergiához, továbbá a fenntarthatóság szükségességére vonatkozó egyre növekvő tudatosság azt eredményezik, hogy Hollandiában gyorsan teret hódít a napenergia“ jelezte Rolf Heynen, holland kutatóintézet, a New Energy Research vezérigazgatója.

Forrás: pv-magazine