2018-ban Norvégiában 23,5 MW napelemet kötöttek a hálózatba

Az alacsony mérőszám ellenére a tavalyi év a norvég napelemek piacának újjászületését hozta, az előző évihez képest 29%-os bővüléssel. December végére a Norvégiában rendelkezésre álló összesített napelem kapacitás elérte a 68 MW szintet.

Share Button

 

A viszonylag szerény adat mégis azt mutatja, hogy Norvégiában megtartották a napelemek növekedési ütemét.

Kép: xoiram42/Flickr

 

Bár az újonnan üzembe helyezett kapacitások mennyisége elmarad a többi európai piac adatától, 2018 mégis rekordévet jelent Norvégia számára a fotovoltaikus eszközök fejlődése szempontjából.

A Multiconsult által kiadott statisztikák szerint – amelyeket a Norwegian Solar Energy Cluster (Norvég Napenergia klaszter), a Solenergiklyngen weboldalain tettek közzé – az ország összesített kapacitása december végére elérte a 68 MW szintet.

A tavalyi évben telepített új napelem kapacitások 23,5 MW-ot tettek ki, amely 2017-hez képest 29%-os növekedésnek felel meg, mivel 2017-ben 18 MW-nyi bővülést rögzítettek. 2016-ban az új létesítményekkel összesen csupán 11 MW-ot értek el, viszont abban az évben jelegyzték fel a piac legnagyobb éves növekedését – a 366%-ot.

„A növekedés az árak folyamatos csökkenésével és az elektromos áram egyre emelkedő szintjével, valamint a napenergiára irányuló egyre nagyobb figyelemmel magyarázható – jelezte a Solenergiklyngen a 2018-as adatot bejelentő közleményében.

Trine Kopstad Berenten, a Solenergiklyngen ügyvezető igazgatója a következőt nyilatkozta: „Egyre több vállalat veszi fel portfóliójába a napenergiát. Ily módon a napenergia sokkal jobban beintegrálódik az energiakínálatba, a vízenergia és a távfűtés mellett.

Norvégia a „Plusz Ügyfél (Plusskundeordningen)” rendszer keretében támogatja a háztetőkön elhelyezett napelemeket – amely követelményként írja elő a szolgáltatók számára, hogy napelemes rendszerekből vásároljanak energiát.

 

A Norvégiában telepített napelemes létesítmények aránya 2018-ban 29%-al nőtt, a napelemek jelentős térnyerésében még csak az út legelején járunk – mondta Trine Kopstad Berentsen.

— SolarPower Europe (@SolarPowerEU) 2019. március 6.

Forrás: pv-magazine