2019 első negyedévében a megújuló energiák termelése meghaladta a fosszilis tüzelőanyagokon alapuló előállítást

Az Egyesült Királyságban bejegyzett, energiatermelési adatok szolgáltatásával foglalkozó EnAppSys kiadta az európai energiapiacról szóló negyedéves jelentését. Bár a megújulók fedezték a kontinens igényének túlnyomó többségét, az év második felében várhatóan megtörik a trend, mivel a megújulók előállítása mérséklődik. Időközben a széntermelést teljesen megszüntették az Egyesült Királyság piacán, bár ez nem teljes mértékben a megújulók javára billentette a mérleget, mivel új erőre kaptak a gáztüzelésű erőművek.

Share Button

Bár a vizsgált 36 ország vonatkozásában egyes országokban regionális szintű kiugrásokat figyeltek meg a megújulók előállítása terén, az EnAppSys elemzői nem találtak jelentős mértékű változásokat.

NASA

 

Európában 2019 első negyedévében több energiát állítottak elő megújuló energiák segítségével, mint fosszilis tüzelőanyagokkal. Áprilistól június végéig összesen 245,8 TWó elektromos áramot állítottak elő különböző megújuló energiaforrások segítségével. Ez az eredmény 21,3%-kal és 202,7 TWó-val haladja meg az ugyanezen időszak során gáz, szén, lignit, kőolaj és tőzeg felhasználással előállított energiamennyiséget.

Ezek az új adatokat az Európai elektromos áram piaci körkép, 2019 2. negyedév (European electricity market summary, Q2 2019) címmel az egyesült királyságbeli, energiatermelési adatok szolgáltatásával foglalkozó EnAppSys tett közzé. A vállalat rendszeres időközönként áttekinti az Európai villamosenergia-átviteli rendszer üzemeltetők (European Network of Transmission System Operators for Electricity, ENTSO-E) nevű szervezettől kapott nyers adatokat, amely 36 európai ország villamosenergia-átviteli rendszereit foglalja magában.

Az összefoglalónak ez a reményteljes szikrája gyorsan elenyészik, mivel az EnAppSys alaposabb elemzése feltárja, hogy a fosszilis tüzelőanyagok, a megújulók és a nukleáris fűtőanyagok részesedése az előállított energia mennyiségéből lényegében 2017 óta változatlan. Rávilágítanak, hogy az első két negyedévben a megújulók rendszeresen felülmúlják a hagyományos tüzelőanyagokat, majd az év második felében megfordul a trend.

A vállalat jelentése szerint Európa energia portfólióján belül 2019 második negyedévében a nukleáris erőművek vitték el a pálmát, a teljes elektromos energia 28,2%-át termelték meg. A listában külön szerepeltetik még a vízerőműveket 17,5%-kal, a gázerőműveket 17,0-os, a szén/lignit erőműveket 14,7%-os, s szélerőműveket 11,5%-os, a napenergia parkokat 6,5%-os, és biomassza erőműveket 3,4%-os részaránnyal. A fennmaradó termelés részben olajból származott: 0,6%, hulladékból: 0,5% és tőzegből 0,1%.

Jean-Paul Harreman, az EnAppSys BV igazgatója így látja: „az európai energiaportfólió túlnyomó része rögzült, a megújulók szintjének jelentős növekedésére már nem lehet számítani, a kőszén és a gáz aránya is állandósult.” Az igazgató bírálatát fejtette ki annak kapcsán, hogy sok ország tesz nagy bejelentéseket a megújulók fejlesztése terén, mégis ragaszkodnak a megrögzült tüzelőanyag felhasználási módokhoz. Rámutatott, hogy a szén/lignit termelés 2016 óta mindössze 22%-kal mérséklődött, a második negyedév adataival összevetve.

Ha figyelembe vesszük a cég által az extrapolálásra felhasznált adatokat, az látjuk, hogy 2017 második negyedévében 36 ország 40,2 TWó energiát állított elő, míg 2018 második negyedévében ez 43,2 TWó szintre nőtt, elsősorban a kedvezőbb besugárzott felületi teljesítménynek köszönhetően. Amint a napsugárzás szintje 2019-ben visszaállt a „normális” szintre Európa legnagyobb részén, abban a pillanatban a termelés is visszaállt a 40,5 TWó értékre.

Ráadásul a fotovoltaikus energia hozzájárulása az elektromos áram portfólióhoz az utóbbi években 1-3%-os ingadozást mutatott a negyedik negyedévekben, és 3-4%-os ingadozást az első és a harmadik negyedévekben, míg a másik negyedévben ez akár 6% is lehet.

A szén és a lignit piaci részesedése 2015 óta 33 százalékkal zsugorodott, de jórészt a gáz lépett a helyükre. A gáztüzelésű termelés biztosít némi előnyt a széndioxid-kibocsátás terén, azonban az ipari léptékű felhasználása valószínűleg egyáltalán nem járulna hozzá a klímaváltozás fékezésére irányuló célkitűzések eléréséhez.

Nagy-Britannia áttekintése

A szolár termékekre kivetett ÁFA 5%-ról 20%-ra emelése ellenére Anglia megújuló energia létesítményei csaknem kétszer annyi elektromos energiát állítottak elő 2019 második negyedévében, mint a nukleáris erőművek. A 23,1 TWó megújuló energia 9%-os növekedést képvisel 2018 második negyedévéhez képest, írták a szerzők.

Az EnAppSys kissé árnyalja az egyébként figyelemre méltó híreket. 2018 második negyedévéhez képest a nukleáris erőművek 21%-kal szorultak vissza, de jórész azért, mert június közepén az Egyesült Királyság 16 nukleáris egységéből kilencet le kellett állítani.

Másrészt a széntüzelés szinte kiszorult a piacról. 2019 második negyedévében mindössze 0,36 TWó származott széntüzelésből – minden korábbinál alacsonyabb mennyiség – és ez 60 százalékkal alacsonyabb a már drasztikusan lecsökkent 2018 második negyedévi adatnál is. A jelentésben az áll, hogy Anglia széntüzelésű létesítményei a negyedév jelentős részében kihasználatlanok maradtak, 18 egymást követő olyan nap is előfordult, amikor egyáltalán nem égettek szenet energianyerés céljából.

A második negyedévben az elektromos áram 40,6%-át gáztüzelésű erőművek állították elő, 33,1%-a származott megújuló energiákból, 17,6% nukleáris erőművekből, 8,1% importból és 0,5% kőszénből. A megújuló energiák előállításából 49,1% a szélerőműveknek, 27,7% a biomassza erőműveknek, 19,1% a napenergiának és 4,1% a vízerőműveknek tulajdonítható.

Forrás: pv-magazine