2023-ra az akkumulátoros tárolók piaca 13 milliárd dollár értékű piac lesz

Az elemzésekre szakosodott Globaldata szerint a rendszerek zuhanó árai és az rugalmasabb hálózatok iránti igény a kedvező szakpolitikákkal társulva továbbra is lendületben tartják az energia tárolók iparágát a világ minden részében, és az ázsiai és csendes-óceáni térség valószínűleg továbbra is a legnagyobb piac marad.

Share Button

 

A megújuló energiák térnyerése az akkumulátoros tárolók virágzását hozta

Kép: Manz AG

 

Mivel a megújuló energia kapacitások a világ minden részében tért nyernek, a piacok változnak, új üzletágak és technológiák számára nyújtanak lehetőségeket.

A megújuló energiák dagályának egyik elsődleges kedvezményezettje az akkumulátoros tárolók iparága, amelynek globális piaci volumene 2013-ra el fogja érni a 13,13 milliárd amerikai dollárt, ennek fenntartói a szükségesség és a rendszerek zuhanórepülésben lévő árai.

Ezt az előrejelzést a piacelemző vállalat, a Globaldata közölte saját, Akkumulátoros energia tárolás piaca, 2019-es frissítés – Globális piac mérete, versenyhelyzet és a legfontosabb országok elemzése 2023-ig (Battery Energy Storage Market, Update 2019 – Global Market Size, Competitive Landscape and Key Country Analysis to 2023) című jelentésében, amelyben azt állítják, hogy 2023-ra Ázsia és a csendes-óceáni régió (APAC), valamint Európa, a Közel-Kelet és Afrika (EMEA) lesznek a legjelentősebb akkumulátoros tároló piacok.

Az elemzők szerint az APAC régió akár a világ telepített akkumulátoros kapacitásainak 45%-át is adhatta a tavalyi év során. A régió továbbra i ezt a trendet fogja követni, közölte a Globaldata. Kínában, Indiában, Japánban, Dél-Koreában és különösen a Fülöp-szigeteken – állítják az elemzők – a hálózathoz kapcsolt megújuló elektromos energiatermelés jelentős felvétele szükségessé fogja tenni az elektromos hálózatokban a frekvenciaszabályozást, hogy növekedjen annak rugalmassága.

2013 és 2018 között az EMEA régió jelentős mértékben megnövelte részesedését az akkumulátoros tárolók piacán, jelenleg az 1,72 milliárd amerikai dollár értékű piac 26%-os szeletét mondhatja magáénak. A Globaldata jelentése még hozzátette, hogy az európai piacon hatalmas az igény a rugalmasság iránt, és hogy ez lesz a hajtóerő az EMEA régióban is az új tárolási kapacitásoknál, ezt Afrika és a Közel-Kelet is követni fogja, amint a megújuló energiák alkalmazása lendületet kap.

Amerikában az akkumulátoros tárolók piaca kissé meghaladta az EMEA térségét a tavalyi évben regisztrált 1,97 milliárd amerikai dollár értékkel, amely körülbelül a globális piac 28%-át teszi ki. Chile, Kanada, Brazília és az Egyesült Államok különösen gyors léptekkel halad a tárolási kapacitások terén.

A Globaldata elemzője, Bhavana Sri mondta: „Az Egyesült Államok rendelkezett a legnagyobb [hazai] akkumulátoros energiatárolási piaccal, mind a telepített kapacitások összesített volumenét, mind a piaci értéket tekintve, a 2018 előtt telepített projektek vonatkozásban, és valószínű, hogy az országok mezőnyében továbbra is az élen marad. A becslések szerint az Egyesült Államok akkumulátoros energia tárolása 2023-ig el fogja érni a 2,96 milliárd amerikai dollárt, ami a globális piac 23%-ának felel meg.”

Régiók piaci részesedése érték alapján (milliárd amerikai dollárban)

2013-ban, 2018-ban, 2023-ban

 

Európa, Közel-Kelet és Afrika (EMEA)

Ázsia és a csendes-óceáni régió (APAC)

Amerika

 

         2013-ig/2018-ig/2023-ig

Forrás: GlobalData Power Intelligence Center

 

Ez nem csekély mértékben a bizonyos amerikai államokban életbe léptetett erőteljes ösztönzési programoknak köszönhető, amelyek közül a Globaldata jelentés szerzői Kaliforniát emelték ki, amely már túl is lépte a következő évre előirányzott 1,3 GW energiatárolási kapacitást. Mivel már megszületett a terve a szén gazdaságából történő teljes kivezetésére 2045-ig, Kalifornia várhatóan hamarosan újabb ambiciózus célt fog maga elé tűzni.

A Globaldata azt nyilatkozta, hogy a megfelelő rugalmassági szint elérése érdekében a hálózatok modernizálására irányuló trend szükséges a megújulók ellensúlyozására, amely világszerte a tárolási piac hajtómotorját képezi. Az ennek következtében az intelligens hálózatok és kiegészítő szolgáltatások iránt felmerült igények, illetve a fogyasztók önellátásra törekvése kulcsfontosságú elemei az akkumulátoros tároló rendszerek felfejlődésének – írták a jelentés szerzői.

„A piaci feltételek egyre kedvezőbbek, és egyre több vállalat tér át a decentralizált termelésre, ami fokozza a megújuló energiák és akkumulátorok helyszíni felhasználását; mint például a  mikro vagy mini hálózatoknál,” – tette hozzá a Globaldata szakembere, Sri. „A támogató politikák és az elektromos áram magas ára a végfogyasztók szintjén szintén a megújulók és/vagy a tárolás plusz megújulók irányába ösztönzi a piacot. Az elektromos áram szektor fejlődése az új technológiák beépítése valamint a különböző piaci trendekhez való alkalmazkodás irányába halad, és az energia tárolása központi szerepet fog játszani az elektromos ágazat átállásában és átalakulásában.

 

Forrás: pv-magazine