Welcome to Magazine Premium

You can change this text in the options panel in the admin

There are tons of ways to configure Magazine Premium... The possibilities are endless!

Member Login
Lost your password?

A szolár szakma üdvözli a Kormány szándékait, és várja a napenergia felhasználása elé állított akadályok lebontását (sajtóközlemény)

Share Button

Budapest, 2017. április 27. A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség örömmel értesült Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter úr április 20-i nyilatkozatáról, mely szerint a jövőben 50 százalékban a paksi erőmű szolgálja ki a magyar áramigényeket, a másik 50 százalék pedig zöldenergiából – elsősorban napenergiából – származik majd. A Szövetség szeretné azonban felhívni a kormányzat figyelmét arra, hogy a jelenlegi jogszabályok és egyéb adminisztratív akadályok folyamatosan ellehetetlenítik e célkitűzés megvalósulását.

 

Az MNNSZ rendelkezésére álló adatok szerint jelenleg Magyarország éves áramszükségletének mindössze 4 %-át teszi ki a napelemes rendszerek által megtermelt energia. Ezzel hazánk sereghajtó az uniós országok között. Az újabb és újabb terhek – „termékdíj” bevezetése, a „teljesítmény díj” előírása, költséges, de szakmailag indokolatlan tűzeseti leválasztó kapcsoló beépítési kötelezettség, mely a világon egyedülálló stb. – ellenére évről évre dinamikusan bővül a beépített új kapacitások nagysága, ám ez elsősorban a megújuló energia mellett egyre inkább hitet tevő magánszemélyek és vállalkozások erőfeszítéseinek, mintsem a beruházástámogató közegnek köszönhető.

Az MNNSZ meggyőződése szerint a megújuló energiatermelés 50%-os részarányának eléréséhez mindössze hagyni kellene, hogy szabadon működhessenek a piaci mechanizmusok, ám egyelőre ez is csak ábrándnak tűnik. 2017 március 31-ig több ezer lakossági igénybejelentés érkezett, és a vállalkozások is 2500 db 500 kW-os kiserőmű engedélyezésére adtak be kérelmet összesen 1.250 MW kapacitásra, több mint 500 milliárd Ft értékben, melyek megvalósulása azonban erősen kétséges, hiszen:

  1. Az erőművek megépítését mind a bürokrácia, mind a szinte hetente változó jogszabályi környezet erősen akadályozza. Az áramszolgáltatók hálózati osztályai gyakran több hónapos késedelemmel adnak választ a korábban díjtalan, de az idén januártól már csak 135.000 Ft+áfa „kiserőmű illeték” megfizetése mellett benyújtható igénybejelentésekre. Az elfogadott igénybejelentésekre adott műszaki gazdasági tájékoztatók (MGT) szolgáltatói területtől függően 3-6 hónapig érvényesek, amiket újra és újra meg kell újítani az elhúzódó engedélyeztetési eljárások során. A kiadott MGT-k gyakran tartalmaznak irreális és szakmailag indokolatlan műszaki követelményeket, melyek beruházási költségei ellehetetlenítik a megvalósítást.
  2. Az igénybejelentéseket az áramszolgáltatók gyakran elutasítják, aminek jórészt az az oka, hogy ugyanezek a szolgáltatók előzetesen nem adnak információt arra vonatkozóan, hogy a beruházni kívánók hová telepíthetnek kiserőművet. Így ők gyakorlatilag „totóznak” és addig fizetgetik a 135.000 Ft + áfa bejelentési illetéket, míg el nem találják a szolgáltató szerint lehetséges helyszínt – vagy éppen el nem megy a kedvük az egész beruházástól.
  3. 2017. január 1-től a törvényalkotó a korábbi 25 évvel szemben mindössze 12 év 7 hónapban maximálta a KÁT (Kötelező Átvételi Támogatási Árrendszer) hatályát, vagyis a kiserőművek által megtermelt áram támogatott árú átvételének időtartamát. Ugyanakkor a KÁT határozatok kézhezvételétől számított 3 éves építési határidőt 2016-ban 1 évre, a beruházás helyszínének módosítási lehetőségét pedig idén januártól 6 hónapra korlátozták.

Mindezek a lépések jelentősen hátráltatják az üdvözlendő kormányzati szándékot, a napelemes erőmű beruházások megvalósulását.

Az MNNSZ, mint a legnagyobb hazai szakirányú szakmai szervezet bízik abban, hogy a Kormányzat egyértelműen és határozottan kiáll a napenergia hasznosításának útjában álló jelenlegi gátak lebontása mellett. Ezt a hitét erősítik Lázár János Miniszter úr szavai is.

Ezek jegyében viszont azt kérjük, hogy az ügyben érintett valamennyi szakmai szereplő álljon ki a nyugodt és hatékony munkavégzés feltételeinek megteremtése mellett és segítse elő a projektek megvalósulását.

Magyar Napelem Napkollektor SzövetségHirdetés