Welcome to Magazine Premium

You can change this text in the options panel in the admin

There are tons of ways to configure Magazine Premium... The possibilities are endless!

Member Login
Lost your password?

Fordulat előtt az energiapiac – így írja be magát Kína a történelembe?

Share Button

Hihetetlen ütemben nő a megújuló források aránya az energiapiacon – Kína csak idén több napelemet telepített, mint Németország eddig összesen.

 

Egyre több megújuló energia látja el a fogyasztók igényeit, a napenergia-rendszerek tavaly minden más energiaforrásnál nagyobb mértékben bővültek – írja a Bloomberg. A Nemzetközi Energiaügynökség közleménye szerint a napenergiával működő fényelektromos rendszerek már a következő években dominálhatják a megújuló energia piacot.

Az ügynökség adatai szerint 2016-ban 165 gigawattnyi megújuló energiaforrás készült, ami a teljes villamos-energia ellátás nettó bővülésének kétharmadát tette ki. Ezek közül a napenergia alapú rendszerek 50 százalékkal növekedtek, a napelemek csaknem fele Kínában készül. Az Energiaügynökség vezetője szerint a napenergia új korába értünk, a várakozások szerint pedig 2022-re a napelemes rendszerek bővülése túltesz majd bármely más megújuló energiaforrásáén.

Ez Kína sikertörténete?

Ezzel már hatodik éve dönt rekordokat a megújuló energiapiac bővülése – a tömeggyártás és a kormányzati intézkedések lejjebb nyomták a nap- és szélenergiával járó költségeket. A várakozások szerint a következő öt évben nagyjából 1000 gigawatt megújuló energiát előállító berendezés helyzetnek működésbe – ezt a szénalapú energiának 80 évbe telt elérnie.  Ez a mennyiség felülmúlja Kína, India és Németország együttes fogyasztását.

Kínában a nagy mennyiségű napelem-telepítést a kormány támogatása idézte elő. Erre főként a lakosság légszennyezettséggel és környezetkárosítással hangoztatott aggodalmai miatt volt szükség, mivel a szmog egyre több betegséget és halálozást idézett elő. Az Energiaügynökség megújuló energiákért felelős vezető elmondta: A napelemek előretörése egy kínai sikertörtének. Kína már jó ideje vezető gyártója a technológiának, ami most változott, az a piaci részesedés. Csak ebben az évben annyi napelemet szereltek fel, mint eddig összesen Németországban.

Kínán kívül az Egyesült Államok és India is egyre jobban törekszik leválni a fosszilis energiahordozók használatáról. A három gazdaság összesen a tiszta-energia bővülésének kétharmadát teszik majd ki a várakozások szerint. Bár Donald Trump gyakran hangoztatja ezzel kapcsolatos kétségeit, az Egyesült Államok gazdasága a világ második legnagyobb piaca lehet a megújuló áramforrások számára.

Forrás: privatbankar.hu

Tags:Hirdetés