Welcome to Magazine Premium

You can change this text in the options panel in the admin

There are tons of ways to configure Magazine Premium... The possibilities are endless!

Member Login
Lost your password?

Gyorsabban fejlődik a napenergiaipar, mint gondolták

Share Button

A politikusok bő két évtizede alábecsülik a napenergiaipar fejlődésének tempóját, mértékét és a szoláreszközök elterjedésének sikerét. Bill Clinton óta az amerikai energiaügyi szaktárca képtelen volt felfogni a napenergia valós fejlődési lehetőségeit, ahogy a Nemzetközi Energiaügynökség jóslatait is messze felülmúlta a szektor ugrásszerű növekedése.

Trump energiaügyi minisztere, Rick Perry már hónapokkal ezelőtt megrendelte azt a jelentést, mellyel a Trump-kormány a szénbányaipar és az atomenergia fontosságát és hasznosságát kívánja propagálni.

Hogy megdöntsék az amerikai Energiaügyi Minisztérium jelentésének hitelességét, kutatók végigbogarászták az elmúlt két évtized hasonló jelentéseit, melyeket a szaktárca adott ki, s kimutatták, hogy tulajdonképpen Clinton óta az USA energiapolitikája mindig kevesebb jelentőséget tulajdonított a napenergiának és messze alábecsülte annak növekedési lehetőségeit, mint ahogy a fejlődése végül kibontakozott.

De ez alól a párizsi Nemzetközi Energiaügynökség sem kivétel. Jelentéseiben rendre 16-30 százalékkal alacsonyabban prognosztizálta a napenergiás eszközök terjedésének növekedését.

Itt nem hitetlenségről van szó, hanem talán inkább metodológiai hibákról, valamint az üzleti folyamatok megjósolhatatlanságáról.

  • A becslések nem vették figyelembe, hogy a különböző országokban milyen támogatási programok vannak érvénybe a megújuló energiák termelésének fellendítésére. Az Egyesült Államokban éppúgy, mint számos más országban, adókedvezményt kapnak a szoláreszközök telepítésébe beruházók, a megtermelt energiából a fölösleget (amit az adott egység nem használ el) államilag támogatott áron veszi át az energiaszolgáltató hálózata.
  • A szakemberek azt sem látták előre, hogy a szoláreszközök gyártásának ára rohamos mértékben fog csökkeni, még inkább felgyorsítva elterjedésüket a piacon.
  • Eközben túlbecsülték az egyéb alacsony karbontartalmú energiatermelő módszerek térnyerését is (pl. atomerőművek építése világszerte hanyatlik, mert túl nagy befektetést igényel).

Az új napenergiapárti tanulmányban a kutatók friss becslésekkel is előálltak, amik szerintük akkurátusabbak a forgalomban lévő jóslatoknál. Szerintük erős az esélye, hogy a napenergia részesedése a globális energiatermelésben a jelenlegi 1 százalékos szintről 30 százalékra nőhet 2035 és 2050 között.

A futurism.com szerint ha a törvényhozók és az állami tisztségviselők továbbra sem fogják fel a szolárszektor potenciálját, az nagy kockázatot hordoz bolygónk jövőjét illetően, mivel a kormányok nem érzik majd a késztetést arra, hogy korszerűsítsék a nemzeti áramhálózatokat, hogy azok elbírják a megújulók energiák szórványosságából eredő változó terhelést.

Amikor napos időszak van, a helyi egységeknél megtermelt fölös energia tárolást igényel (akkumulátorokban), amikor pedig felhős az ég, vagy éjszaka van, más energiaforrásra van szükség. E kihívások megoldásához a jelenlegi hálózatok átalakítása szükséges. Az viszont állami beruházások nélkül elképzelhetetlen.

Tulajdonképpen mindebből az energiatárolást kívánja demokratizálni Elon Musk, amikor otthoni akkukat kínál a szolárpanelek és a napenergiát termelő tetőszerepek mellé, hogy a napenergiatárolás többé ne csak a céges szereplők kiváltsága legyen.

Forrás: piacesprofit.hu

 

Tags:Hirdetés